Dolar 32,5993
Euro 34,8293
Altın 2.495,94
BİST 9.463,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

TARİHE NUMARA ÇEKİYORLAR!

TARİHE NUMARA ÇEKİYORLAR!
24 Temmuz 2017 15:49

ERZURUM‘un tarihi yapı ve eserlerinin yoğunlukta olduğu Hasan-i Basri, Sultan Melik, Kırmacı ve Rabia Ana gibi mahallelerde bulunan, suları kesilmiş çok sayıda tarihi çeşme, mezar ve caminin taşınacak olması, vatandaşı hem üzüyor, hem de “sorumluluk altında kalır, bu vebalin yükünü taşıyamayız” diye endişelendiriyor.

Yakutiye Belediyesi tarafından bir süre önce başlatılan işaretleme çalışmaları ile taşları numaralandırılan çeşmelerin, bulundukları yerlerden taşınacağını öğrendiklerinde tedirgin olduklarını belirten vatandaşlar, “Çevre ve tarih duyarlılığının önemli boyutlara ulaştığı günümüzde, bir ağacı kesmemek için projeler revize edilirken, böylesi tarihi yapıların yerinin değiştirilecek olmasını anlayamıyoruz. Yapılan ecdada saygısızlıktır” diyorlar.

Yakutiye Belediyesi’nin başlattığı numaralama çalışmaları ile “kızamık dökmüş” gibi kızaran eski ve tarihi çeşmelerin nereye taşınacağını merak eden vatandaşlar, “Bu taşıma işinden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun haberi var mı?” diye soruyorlar.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kurul Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Yakutiye Belediyesi’nin kurulumuzdan izin almak için yaptığı başvurular arasında, sözünü ettiğiniz numaralandırılmış çeşmeler var mı, çeşme ismi verirseniz söyleyebilirim” dedi, mezarların yerlerinin değiştirilmesinin ise etik olmayacağını belirtti.

Ancak, Yakutiye Belediyesi tarafından açılan Prof. Dr. Recep Akdağ Caddesi’nin hemen yan tarafından bulunan İsmail Sırrı Efendi Hazretleri Türbesi’ni kaldırmayı düşünen Yakutiye Belediyesi yetkililerinin, bir süre önce türbe ve çevresinde inceleme yaptıkları kaydedildi.

Türbenin uzun zamandan beri bakımı ve temizliği ile yakından ilgilenen yaşlı görevli, “Belediye ekipleri türbede inceleme yaptı, burayı kaldıracaklarını söylediler. Kulaklarım ağır işitiyor. Ne söylediklerini pek anlayamadım. Sadece türbeyi taşıyacaklarmış, bunu duyabildim, çok da üzüldüm” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.