Dolar 32,5897
Euro 34,8153
Altın 2.422,67
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 18°C
Az Bulutlu
Erzurum
18°C
Az Bulutlu
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C

TARİHİ EVİN KÖTÜ HALİ VİCDANLARI SIZLATTI

TARİHİ EVİN KÖTÜ HALİ VİCDANLARI SIZLATTI
2 Temmuz 2020 18:11

NARMANLI Mahallesi’nde bulunan, ancak sahipsizlik ve bakımsızlıktan toprak damı çöken, duvarları yıkılan, çok değerli ahşap aksamı çürümeye terk edilen eski Erzurumevi, Büyükşehir Belediyesi tarafından mercek altına alındı.

HABER YANKI BULDU

Haberin erzurumdanhaberler’de yayınlanmasının hemen ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in “incelensin” talimatını sıcağı sıcağına vermesi, yetkilileri harekete geçirdi.

AHISKALILAR’IN EVİ

Erzurum kültürünü, insanlarının hayatını, günlük yaşantılarını, hangi özelliklere sahip olmadıklarını, ev düzeni ve yaşam biçimlerini yansıtan önemli yapılardan birisi olan Narmanlı Mahallesi’ndeki Ahıskalılar’ın evi, sahiplerinin başka diyarlara göç etmeleri nedeniyle kaderiyle baş başa kaldı.

VİRANEYE DÖNDÜ

Bir süre kiracıların umuduna kalan tarihi ev, zaman içinde bakımsızlık ve ilgisizlikten viraneye döndü.

CAN YAKAN GÖRÜNTÜLER

Toprak damı çöken, camı, çerçevesi çürüyen ve dağılan, sonrasında da duvarları yıkılan evin özel olarak yapılmış, bugün yapacak ve hatta tamir edecek ustası dahi kalmayan ahşap kısımları çürüyen evin içler acısı durumu, erzurumdanhaberler’de “Göçükten bile asaletin izi görülüyor” ve “Toprak altında çürüyor, ey vicdan” haberleriyle gündeme geldi.

HAYRAN KALDILAR

Haberlerin yayınından sonra, yapım tarihi bilinmeyen ama yöre insanı tarafından “Ahıkalılar’ın evi” olarak tanımlanan eski bina, Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Daire Başkanı Mustafa Aygün ile Şube Müdürü Mimar Burak Sadıkoğlu tarafından incelemeye alındı. İki görevli de yaptıkları incelemede eve hayran kaldılar.

GEREKLİ BİLGİYİ BAŞKAN’A AKTARACAĞIZ

Başkan Mehmet Sekmen’in kendilerini evi incelemekle görevlendirdiğini belirten Etüt Proje Daire Başkanı Mustafa Aygün, “Ne yazık ki, bina tel tel dökülüyor. Yaşanan göçük ve yıkıntılar binayı kullanılamaz hale getirmiş.

Ancak, binanın bu hali bile, kalitesini, özelliklerini, güzelliklerini insana hissettiriyor. Erzurum’da bu ve benzeri bina sayısı hayli az. Binanın restore edilmesi halinde Narmanlı Mahallesi çok güzel bir eser kazanır. Biz gerekli bilgileri ve gördüklerimizi Başkanımız’a arzedecek, verilecek talimatlara göre hareket edeceğiz” dedi. erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.