Dolar 32,3640
Euro 34,9533
Altın 2.325,55
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 14°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
14°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

TARİHİ KÖPRÜ DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU!

TARİHİ KÖPRÜ DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU!
14 Ekim 2016 10:42 | Son Güncellenme: 14 Ekim 2016 10:53

haberrr-kopru

 

Fırat’ın kolu Karasu üzerine Dördüncü Murat’ın 1635’deki Revan seferine giderken yaptırdığı Karaz Köprüsü, definecilerin hedefi oldu.

 

ERZURUM’da Fırat’ın kolu Karasu üzerine Dördüncü Murat’ın  1635’deki Revan seferine giderken yaptırdığı Karaz Köprüsü, definecilerin hedefi oldu. Köprünün hemen yanında tarlası bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yolunda efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inanlar, tarihi köprüleri delik deşik ettiler. Bunlara ‘dur’ diyecek kimse yok mu?” diye sordu.

381-yillik-kopru-definecilerin-elinde-oyuncak-8856048_8889_m

Erzurum Havalimanı yakınında, Karasu  Nehri üzerinde 35 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 8 kemerli taşköprü çevresinde geceleri dedektörlerle dolaşanlar, yanlarında getirdikleri kazı makineleri ile tarihi yapının çevresinde koca çukurlar açıyor. Merkez Aziziye  İlçesi’ne bağlı Kahramanlar Mahallesi’yle kırsaldaki yerleşim birimlerinin Erzurum – Erzincan  karayoluna ulaşımlarını sağlayan köprüden her gün bir ya da birkaç taş sökülüyor. Definecilerin çıkardığı taşlar, daha sonra köylüler tarafından alınarak ev ya da ahır inşaatında kullanıyor.

‘BİR AYAĞINA ALTIN KONULDUĞU’ EFSANESİ
Köprünün hemen yanında tarlası bulunduğu için, yıllardan beri Karaz Köprüsü’nün tahrip edilişine üzülerek tanık olduğunu belirten Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, ilgililere yaptığı şikayet ve başvurulardan şimdiye kadar bir sonuç alamadığını söyledi. ‘Erzurum’da organik tarımın öncülerinden olan Nazmi Ilıcalı şunları anlattı:

381-yillik-kopru-definecilerin-elinde-oyuncak-8856048_5227_m

“Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yolunda efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inanlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik ettiler. Her definecinin elinde bir harita var. Şimdi burada da birileri haritaya ya da krokiye bakarak kazı yapıyor. Köprünün üzerinde, yanında, altında taşların büyük bir bölümü defineciler tarafından çıkarılıyor. Yerine koyabilseler neyse. Taşlar yerine konulmadığı için bu kez cahil insanlar, o taşları alıp götürüyor. Böylece tarihi eserin özellikleri ortadan kalkıyor. Ayrıca son bir hafta içinde köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara ‘dur’ diyecek kimse yok mu?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.