Dolar 32,3350
Euro 35,1334
Altın 2.306,70
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 10°C
Az Bulutlu
Erzurum
10°C
Az Bulutlu
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 14°C
Paz 15°C

TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN TÜRK ANALARI

TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN TÜRK ANALARI
14 Mayıs 2017 08:00
HER sosyal yapı, kadın ve erkeğin birbirini tamamlamasıyla olmuştur. Tek başına düşünülemeyen bu bireyler, birlikte yaratıcı bir güç kazanmıştır.
Erkek kadınla beraberken daha bir bahadırdır. Daha erdemli ve daha bilge olmak zorunluluğu duyar.
Analar soylu, ince ve içlidir.
Türk Milletinin sosyal yapısını incelerken, Türk kadını ile Türk erkeğinin birbirini tamamlayan bir bütün olduğunu görürüz.
Eğer yurt ve millet işlerinde, kadın güç ve desteğini erine vermişse, başarı her zaman gelmiştir.
Tarihte çocukları için yaptıkları fedakârlık ve verdikleri mücadeleler ile dikkat çeken annelerdir. Bu bakımdan da tarih içerisinde en az çocukları kadar yer edinen anneler, gösterdiği fedakârlıklarla devlet ve toplum hayatının geleceğine yön vererek, tarihin seyrini belirleyen hadiselerde rol oynamışlardır.  Çoğu zaman ön planda görünmeseler de tarihi kaynaklar annelerin, en az yetiştirdikleri çocukları kadar dünya tarihine yön verdiklerini ortaya koyuyor.
Türk-Moğol İmparatorluğunun kurucuCengiz Han’ın annesi Ulun Hatun’un” dirayeti ile koca bir imparatorluğun temeli atılmıştır.  Kocasının ölümüyle obası dağılmaya başlayınca Ulun Hatun dirayetini göstermiş ve oba idaresini ele almıştır. Ayrıca Cengiz Han, en güçlü dönemlerinde bile yaşlanan annesine, saygıda kusur etmemiş, ayrıca her önemli olayda ona danışarak fikrini almıştır.
Selçuklu Devleti’nin kuruluş aşamasında üvey kardeşlerden İbrahim Yınal’ın Tuğrul Beye karşı isyanı bastıran, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun ilk sultanı Tuğrul Bey’in hanımı Altuncan Hatun olmasaydı belki de Selçuklu Devleti yıkılacak ve Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Alpaslan büyük zaferi yaşayamayacaktı.
Devlet işleri üzerinde büyük nüfuza sahip olan Selçuklu Sultanı Melikşah’ın eşi Terken Hatun, kudreti sayesinde dört yaşındaki oğlu Mahmut’u, Melikşah’ın büyük oğlu Berkyaruk’un yerine veliaht tayin ettirmek için her türlü yola başvurmuş, bu uğurda Nizamü’l-mülk gibi önemli bir devlet adamını bile ortadan kaldırmayı başarmıştır.
Türk kadınları için bir simge durumunda olan Hayme Hatun’un oğluna öğütleri asırlardır devlet adamlarına yol göstermiştir. Ona “Devlet Ana” denmiştir. Rivayete göre Osmanlı Devleti’ni kuran Kayı Boyu’nun Beyi Gündüz alp veya Süleyman şah’ın Fırat Nehri’ni geçerken boğulması üzerine aşiretin başına Hayme Ana geçmiştir.
Osmanlı Sultanı 2 Muradın eşi Hüma Sultan’ın 29 Mart 1432’de Edirne’de yaptığı doğum, insanlık tarihi açısından önemlidir. Çünkü Hüma Sultan’ın dünyaya getirdiği Fatih Sultan Mehmetİstanbul’u fethederek Orta Çağ’ı kapatıp, Yeni Çağ’ın başlamasına neden olmuştur.
Kahraman Türk kadının simgelerinden olan Nene Hatun’da,2 çocuğunu evde bırakarak, düşmana karşı çarpışmak üzere Türk askerinin yardımına koşmasıyla, büyük bir kahramanlık destanının yazılmasına öncü olan kadınlardan biri olarak, tarihimiz açısından ayrı bir yeri vardır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın tarihin akışının değişmesindeki rolü unutulamaz.  Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakaladığı bu başarıların ardında hiç şüphesiz az rastlanır bir anne sevgisi, desteği vardır.
Nihal Atsız derki; “Ey genç Türk kızı Atillalar, Alpaslanlar, Osman beyler, Timurlar yaratıcı güçlerini hep sizin kucağınızda kazandılar. İbni Sinalar, Kaşgarlı Mahmutlar, Uluğ beyler, Fuzuliler ve Barbaroslar sizden emdikleri sütün kudretiyle Türk tarihinin birer parlak yıldızı oldular.”
“Genç Türk kızı; Kurtuluş savaşı yıllarında İnebolu’dan Ankara’ya dek uzanan yolları dolduran kağnı kafilelerinin bütünü kadınlardı. Yamalı yorganını çıplak çocuğunun değil, nem kapmasından korktuğu mermi sandıklarının üstünü örten sizin veya benim anam ve bacımdı.
O savaşın kadın Mehmetçikleri, tarihimizin birer adsız bahadırlarıdır.
Türk tarihinin büyük anıtlarında analarımızın adı ve ruhu var.”
Mustafa Kemal Atatürk ; “Bana iyi analar veriniz, size iyi vatandaşlar vereyim” Demiştir.
Bu vatana hayırlı evlatlar yetiştiren, tüm fedakâr annelerin, anneler gününü kutlar saygılar sunarım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.