Dolar 32,5182
Euro 34,7941
Altın 2.430,88
BİST 9.733,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 22°C

TOPDAĞI’NA YAPILAN KEMERLİ KAPILARA NE OLDU

TOPDAĞI’NA YAPILAN KEMERLİ KAPILARA NE OLDU
20 Nisan 2018 14:50

OSMANLI – Rus savaşlarına sahne olan, hem manevi yönü ve hem de tarihi özellikleri bakımından “Ülkenin Doğu’daki Gelibolu’su” olarak tanımlanan, üzerinde bulundurduğu Aziziye ve Mecidiye Tabyaları ile bilinen Topdağı, inanılmaz bir skandala sahne oldu.

Birkaç yıl önce Nenehatun Milli Parkı olarak ilan edilen Aziziye Tabyaları’nın bulunduğu bölgeye, Kültür vc Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun da onayı ile Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından kemerli kapılar yaptırıldı.

Birisi Aziziye 2 Tabyası’nın hemen ön tarafına tek kemerli, bir diğeri Aziziye 3 Tabyası’nın yan tarafına, Pasinler Yolu’ndan gözüken bir noktaya 3 kemerli olarak yaptırılan kapıların çevresine banklar konuldu, dinlenme mekanları oluşturuldu.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yapımına başlanılan kapıların çevresine sembolik şehit mezarları da yerleştirildi. Kimileri tarafından beğenilen, kimileri tarafından da “iğreti duruyor” denilerek eleştirilen kapıların ikisi birden, yapıldıktan 6-7 ay sonra, yerle bir oldu.

FIRTINA YIKMIŞ

Tabyaları gezmek amacıyla Topdağı’na çıkanları; geride kalan enkazlarıyla şaşırtan kapıların birkaç hafta önce yaşanan şiddetli fırnıtada yıkıldıkları öne sürüldü.

Kapıların yapımı sırasında dayanıksız malzeme kullanıldığını, temeli de sağlam olmayan kapıların temeline sızan kar sularının yıkımda önemli rol oynadığını belirten bir ilgili, “Kapı ve şehitlikler ihale yoluyla bir müteahhit firmaya verilmişti. İşin kesin kabulü henüz yapılmadığından, yıkılan kapıların yerine yenisi yine aynı müteahhit tarafından yaptırılacak” bilgisi verdi.

RUSLAR’I AKLA GETİRDİ

Görenlere, “Ruslar mı bastı, bombaladı da kapılar yıkıldı” dedirten skandalın sadece “müteahit yeniden yapacak” mazaretiyle geçiştirilememesi gerektiğini belirten vatandaşlar, “Fırtına kapıların ikisini birden yıkarak, bir müteahlik ayıbını gözümüzün içine soktu. Kapıların inşaatı tamamlandığında, fena bir görüntü yoktu. Meğer içleri çürükmüş. Oyun maketlerini andırır türde yapılan bu kapılar hiç mi kontrol edilmemiş? Eğer yenisi yaptırılacaksa, taştan ve çok daha düzgün bir mimariyle yaptırılmalı” diye konuştular. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.