Dolar 32,5286
Euro 34,9017
Altın 2.439,53
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 21°C

TOPRAĞIN ALTINDAN ÇIKAN HAZİNE

TOPRAĞIN ALTINDAN ÇIKAN HAZİNE
16 Ekim 2017 12:58

EMNİYET Genel Müdürü Selami Altınok’un İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak görev yaptığı dönemde, çevre düzenleme çalışması yapılırken, tesadüf eseri sonucu toprağın altında rastlanan tarihi Harputkapı, Vali Seyfettin Azizoğlu’nun talimatıyla tamamen gün yüzüne çıkartıldı.

Vali Seyfettin Azizoğlu’nun talimatı üzerine çalışma başlatan Müze Müdürü Mustafa Erkmen, üzerine dökülen hafriyat nedeniyle toprağın altında kalan paha biçilmez eseri gözler önüne serdi. Yaklaşık üç ay süren titiz bir çalışma sonucu, tüm unsurlarıyla birlikte ortaya çıkartılan kapı ile ilgili çevre düzenleme çalışmalarına da hız verildi.

Vali Seyfettin Azizoğlu, yaz başlarında Harputkapı’nın tamamen gün ışığına kavuşturulması için, gerekli çalışmaların başlatılması talimatı vermiş, “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ifade ettiği ‘dört kapılı şehir’ Erzurum’un önemli bir eseri Harputkapı’yı gün yüzüne çıkarıyoruz. Yapılan kazılarla ortaya çıkan tarihi mekân için önce projeyi çizdirdik. Restorasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından ata yadigârı tarihi yapı, diğer kapılar gibi Erzurum tarihine kazandırılmış olacak. Tarihi yapıların hepsi bizlere birer emanettir. Onları koruyup, gelecek nesillere aktarmak görevimizdir. Bu anlamda elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz” demişti.

DÖRDÜNCÜ KAPI

Tarih kitaplarında adına sıkça rastlanılan Harputkapı, 1869-1873 yıllarında Erzurum Valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Bingöl, Kığı, Elazığ ve Harput’a giden yol üzerinde bulunduğu için, Harputkapı olarak isimlendirilen yapı, ortaya çıkarılan haliyle, günümüze kadar ulaşan ve ayakta kalan İstanbulkapı, Karskapı, Kavakkapı dışında dördüncü bir eser olarak Erzurum’un tarih envanterine kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.