Dolar 32,4208
Euro 34,6292
Altın 2.494,86
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C

TORTUM GÖLÜ’NDE DOĞAYI BÖYLE KATLEDİYORLAR

TORTUM GÖLÜ’NDE DOĞAYI BÖYLE KATLEDİYORLAR
26 Kasım 2017 09:41

SADECE Erzurum’un değil ülkemizin ve hatta Avrupa’nın korunması, kollanması, temiz tutulması gereken doğa harikası varlıklarından birisi olan Tortum Gölü’nün çevresine yeniden elektrik direkleri dikilmeye başlanması, üstelik bunun da Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu ile Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’nün “çalışmalar acilen durdurulmalıdır” şeklindeki raporlarına rağmen yapılıyor olması, hemen herkese “bu kadarı da fazla” dedirtti.

Üzerinde kurulu bulunan Tortum Hidroelektrik Santrali’nin varlığından dolayı, geçtiğimiz yıllarda “elektrik üretiyoruz” denilerek suyu kesilen, bu nedenle travertenleri kuruyarak dökülen ve derelerindeki tüm canlıları ölen Tortum Gölü ve Havzası’nı kirletmeye, çirkinleştirmeye ve katletmeye yönelik yeni bir çalışmanın başlatılması, doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını fazlasıyla üzdü.

RAPORLAR HİÇE SAYILIYOR

Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmayla çevresinde bulunan yüksek gerilim hatları temizlenen Tortum Gölü’nde, benzeri bir çalışmaya yeniden start verilmesi ve bu çalışmanın da ilgili birimlerin tuttukları olumsuz raporlara rağmen sürdürülmesi, gözlerin Başbakan Yardımcılığı’na, Erzurum Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne ve milletvekillerine çevrilmesine yol açtı.

Tortum Gölü Sulak Alanı’nın, florası, faunası, ekolojik karakteri ile önemli ölçüde zengin bir değer taşıdığını, göçmen kuşların göç rotası üzerinde bulunduğunu, Avrupa’nın en büyük şelalesini üzerinde bulundurması nedeniyle de herkesin ilgi odağı olduğunu belirten vatandaşlar, bakan, milletvekilleri ve yerel yönetimlerden soruna el atmalarını istediler.

ÖNCEKİLER TEMİZLENMİŞTİ

Tortum Gölü etrağına önceki yıllarda dikilen yüksek gerilim hatları, gölün  hem doğal SİT alanı oluşu ve hem de Kıyı Kenar Kanunu ve Sulak Alanlar Mevzuatına aykırı bulunmasından dolayı 2015 yılında yapılan çalışmalarla kaldırılmıştı.

Yapılan temizlik çalışmaları ile birlikte güzelliği daha bir ortaya çıkan, özellikle de fotoğrafseverlere rahat bir nefes aldıran bu çalışmaya rahmet okutacak yeni bir “kazık dikme” faaliyetine başlanılması, gören herkese “olamaz böyle şey” dedirtiyor.

Tortum Gölü’nün katline yönelik bu çalışmanın “ivedilikle” durdurulmasını isteyen raporlara rağmen, müteahhit firmanın fütursuzca elektrik direklerini dikmeyi sürdürdüğünü belirten vatandaşlar, çevreci tüm kuruluşları harekete geçmeye çağırdılar.

DİREK DİKİLMİYOR, SUÇ İŞLENİYOR

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu ile Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin “çalışmalar ivedilikle durdurulmalıdır” şeklinde rapor verdiğini de hatırlatan vatandaşlar, “Dikilen elektrik direkleri ile, geri dönüşü artık mümkün olmayan adımlar atılmaktadır. Gerek Tortum Gölü ve gerekse Tortum Şelalesi’nin ülke turizmi açısından ne büyük bir öneme sahip olduğu herkesin malumudur. Hal böyleyken, ilgili kuruluşlar tarafından da verilmiş raporlar orta yerde duruyorken, sanki hiçbir şey yokmuş ve her şey normal seyrinde cereyan ediyormuş gibi, müteahhit firmanın elektrik direklerini dikiyor olması, sadece vicdani bir rahatsızlık değil, aynı zamanda yasaların ihlali açısından da suçtur. İnsanlarımızı Erzurum açısından son derece önemli bir yere ve değere sahip bu havzaya sahip çıkmaya çağırıyor, doğa katliamına bir an önce son verilmesini istiyoruz” diye feryat ettiler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.