Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

TORTUM ŞELALESİ AMELİYATA ALINDI!

TORTUM ŞELALESİ AMELİYATA ALINDI!
7 Haziran 2020 22:28

GEÇTİĞİMİZ yıl Tortum Şelalesi’nde yaptığı incelemelerde, gördüğü düzensizlik ve keşmekeşlikten şaşkına dönen, gerekli düzenlemelerin yapılması için sıcağı sıcağına talimat veren Vali Okay Memiş’in bir rüyası daha gerçek oluyor.

Erzurum Havalimanı’nda başlatılan, ancak bugüne kadar bir türlü sonlandırılamayan çalışmalardan dolayı yaptığı çıkış ile bir anda ülke gündemine gelen Vali Okay Memiş’in, Tortum Şelalesi’ni de ameliyat masasına yatırdı.

BÖYLE KAPSAMLI ÇALIŞMA GÖRÜLMEMİŞTİ

Sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı çağlayanları arasında gelen, Avrupa’nın da en büyüğü olarak gösterilen Tortum Şelalesi’ne çok büyük bir “radikal neşter” atıldı.

YETERİNCE İYİ DEĞERLENDİRİLEMEDİ

Uzundereli Ata Kardeşler’e ait özel mülkiyet içinde bulunan Tortum Şelalesi, çok büyük ve önemli bir turizm değeri olmasına rağmen, hem işletmeci kardeşlerin maddi imkansızlıklardan dolayı işi büyütememesi, eksikleri giderip tanıtım yapamaması, hem de bölgenin sit alanı ilan edilmesi nedeniyle izinsiz çivi çakılmasına bile izin verilmemesi, bu büyük potansiyelden yeterince yararlanılamamasına neden olmuştu.

DÜĞMEYE GEÇEN YIL BASILDI

Geçtiğimiz yıl Tortum Şelalesi’ne belli aralıklarla birkaç kez giden, hem Ata Kardeşler’den bilgi alan, hem de sorun ve sıkıntıları yerinde gören Vali Okay Memiş, bu büyük potansiyelin turizme ve ekonomiye kazandırılması için düğmeye basmıştı.

GÖRENLER HAYRETE DÜŞÜYOR

Bu yıl, ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle ötelenen işler, ülkenin normalleşme sürecine girmesiyle birlikte kaldığı yerden yeniden başladı.

Büyükşehir ve Uzundere Belediyeleri’nin de katkıları ile bir süre önce ameliyat masasına yatırılan ve son derece radikal bir neşterle Tortum Şelalesi’ni derinden sarsan müdahale, görenleri hayrete düşürdü.

KOD AŞAĞILARA İNDİRİLDİ

Çevredeki inişli-çıkışlı tepelerin düzeltildiği, şelalenin görünümünü engelleyen kodun oldukça aşağılara çekildiği, tonlarca toprağın kamyonlarla başka yere taşındığı, yeme-içme alanlarının yerle bir edildiği Tortum Şelalesi’nde yapılanlar, çalışmalar tamamlandığında gören herkesi fazlasıyla şaşırtacak.

HAYATA DÖNÜŞ SÜRECİ BAŞLADI

Erzurum’a yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta bulunan, 48 metre yükseklikten düşen suyuyla da “dünyanın en yüksek 3’üncü çağlayanı” olarak bilinen Tortum Şelalesi, valiliğin hazırlattığı proje ile “hayata dönüş süreci”ne girdi.

 

BİRİNCİ SINIF YERLER

Tortum Şelalesi’nin sil baştan yenileneceğinin sinyallerini veren çalışmalar çerçevesinde şelalenin merdivenleri yenilecek, led aydınlatmalarla çevreye görsellik kazandırılacak, birinci sınıf kafeterya ve restoran hizmetleri ile yeme-içme sektörüne canlılık getirilecek, bu arada engelli vatandaşların şelaleyi görebileceği alanlar yapılarak, kendilerine cidi kolaylıklar sağlanacak.

ÇALIŞMALARI YERİNDE İZLİYOR

Önceki günlerde bir kez daha Uzundere’ye giden ve Tortum Şelalesi’ndeki çalışmaları yerinde izleyen Vali Okay Memiş, yaptığı değerlendirmede “Çok güzel bir proje yaptık. Burada birinci sınıf restoran, birinci sınıf kafeterya olsun istiyoruz. Merdivenleri komple yeniliyor, led aydınlatma ve zipline yapıyoruz. Engelli vatandaşlarımız buraya kadar geliyor, ancak aşağı inemiyor dolayısıyla şelaleyi göremiyorlardı. Engelli vatandaşlarımızın da şelaleyi görebileceği yerler oluşturacağız” demişti.

Turizmin “istihdam” anlamına geldiğini kaydeden Vali Okay Memiş, amaçlarının doğal güzellik ve zenginliklerden tüm insanları yararlandırmak olduğunu da belirtmiş, bu arada en az 500 bin turist hedeflediklerini sözlerine eklemişti. erzhaber
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.