Dolar 32,5160
Euro 34,8278
Altın 2.425,61
BİST 9.705,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 22°C

TORTUM ŞELALESİ’NİN KARA YAZGISI

TORTUM ŞELALESİ’NİN KARA YAZGISI
14 Mayıs 2018 11:03

DÜNYANIN sayılı, Avrupa’nın ise “en büyük” çağlayanı Tortum Şelalesi’nin geçtiğimiz yıllarda, “elektrik üretiliyor” denilerek kesilen suyu için başlatınal hukuk mücadelesine omuz veren ve 7’den 70’e herkesin takdirini kazanan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy’un, bu defa aynı şelalenin yolunu toprak doldurarak kapatması hayretle karşılandı. “Sadece şelalenin yolunu değil, evimizin önünü de toprak ve kayalarla kapattı” şeklinde yakınan Ata Kardeşler, “suçumuz ne” diye feryat ediyor ve Başkan’dan açıklama bekliyorlar.

Belediye Başkanı Halis Özsoy’un öncülük ettiği çalışmalarla “turizm merkezi” olma yolunda önemli hamleler sağlanan Uzundere’nin olmazsa olmaz değerleri arasında bulunan Tortum Şelalesi’nde son zamanda yaşanan olumsuzluklar, duyan ve gören herkesi fazlasıyla şaşırtıyor.

“YOL YAPIYORUZ” DENDİ

Uzundere’nin Çağlayan Köyü’nden Ata Ailesi’ne ait özel mülkiyet içinde bulunan Tortum Şelalesi ile ulaşımı sağlayan yolun, Belediye Başkanı Halis Özsoy’un talimatıyla “köy yolu yapıyoruz” denilerek kapatılması, “büyük bir çelişki” olarak yorumlanıyor.

Ülke turizminin “can damarı” niteliğindeki Tortum Şelalesi’nin suyu, Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından kesilmiş, 2011 yılında Erzurum 1. İdare Mahkemesi’nde, Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal tarafından açılan dava ve alınan karar durdurulmuştu. Yerel mahkemenin verdiği, Danıştay tarafından da onaylanan karar herkesi memnun ederken, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy da dava sırasında gösterdiği kararlı tutum nedeniyle büyük takdir toplamıştı.

TAM DA TURİZM SEZONUNDA!

Yıllar önce suyu tamamen kesilen ve kuruyan travertenleri dökülmeye başlayan Tortum Şelalesi için ciddi anlamda risk üstlenerek, başlatılan hukuk mücadelesine destek veren Halis Özsoy’un, bugünlerde yine Uzundere Belediye Başkanı olarak, aynı şelalenin yolunu, hem de turizm sezonun başladığı bir dönemde, toprak ve kayalarla doldurarak kesmesi, gören, bilen herkese “bu ne lahana turşusu, bu ne perhiz” dedirtti.

Başkan Özsoy’un neden böyle davrandığını anlayamadıklarını belirten 55yaşındaki Şaban Ata, konuyla ilgili olarak erzurumdanhaberler.com’a şunları söyledi:

EVİMİZİN ÖNÜNÜ DE TIKADILAR

“- Biz bu yörenin insanıyız. Buralar bizim, ecdadımızın emaneti. Toprağımızı, şelalemizi gözümüz gibi koruyor, elimizden gelen her türlü fedakârlığı da yapıyoruz. Az ötede Çağlayan ve Cevizli diye iki köy var. Cevizli bizim köyümüz. İki köyün yolu bizim arazimizden geçiyor. O yolun arazisi de bizimdir, dedemizin bağışıdır. Ama o yol bugün kamunun malıdır. Yani kendi öz arazimiz olmasına rağmen, insanların çok daha rahat ulaşım sağlasın diye  bila bedel bağışladığımız o yolun tapusunu üzerimize almadık. Yolu genişletme çalışması başlatan Uzundere Belediyesi hem evimizin önünü, hem şelalenin yolunu bilinçli şekilde tıkadı. 6 gün boyunca köylerin yol kapalı kaldı. Kapımızın önüne kadar yolumuz varken, niye kapatılır anlaşılır gibi değil. Merağımızı gidermek, varsa bir sorun çözmek için sayın Halis Özsoy ile görüşmek istiyor, ama görüşemiyoruz”

Tam da turizm sezonunun başladığı bir dönemde, 9 metre genişliğindeki yolu ani ve keyfi bir kararla 17 metreye çıkartan, dolayısıyla özel mülkiyetimize tecavüz eden Uzundere Belediye Başkanı sayın Halis Özsoy, tüm randevu taleplerimizi geri çevirince, Erzurum Valisi sayın Seyfettin Azizoğlu’ndan randevu talep ettik. Vali Bey’den randevu talebimize olumlu yanıt geldi. Kendisi el görüşecek, durumu arzedecek ve ‘Sayın Vali Bey, suçumuz ne?’ diye sorup, cevap bulmaya çalışacağız.”

YAŞLILARIMIZ PERİŞAN OLACAK

SİT alanı olarak ilan edilen bölgede ciddi anlamda heyelan yaşandığını, o heyelanı önlemek amacıyla da ihate duvarı yapıldığını hatırlatan Şaban Ata, “Evimizin önü geçit vermez şakilde tıkandı. 90 yaşında, Parkinson hastası kayınvalidem bizimle yaşıyor. Yengem, iki dizinde platin var, baston yardımıyla ayakta duruyor, eşim yine dizlerinden ameliyatlı. Evimizin önünü kapatmak, aşılmaz hale getirmek demek, o insanların zamanında doktora, hastaneye gitmesini önlemek demektir ki, bu bizce bir insanlık suçudur. İlçemizin kaymakamı yok ki, durumu ona arzedelim. Yol kapanınca, yürütmenin durdurulması için mahkemeye gittik. Sağolsun, hakim bey keşfe geleceğini duyurunca, apartopar yol ulaşıma açıldı. Herkes de biliyor ki, Tortum Şelalesi, dünya mirası listesine dahil olacak güzellikte bir yer. Ama gelin görün ki, kıymetini kimse yeterince bilmiyor. Biz de bu emenate elimizden geldiğince sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ama böylesi engellerle de karşılaşınca, yapacak fazla bir şey de bulamıyoruz” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.