Dolar 32,4208
Euro 34,6292
Altın 2.494,86
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C

TRABZON’A ARAP YERİNE, PARA YAĞIYOR

TRABZON’A ARAP YERİNE, PARA YAĞIYOR
1 Ağustos 2017 21:12

YAZIN en sıcak ve kurak günlerini yaşayan Erzurum’da ekonomik durgunluk had safhaya ulaşırken, yaklaşık 300 kilometre ötemizdeki Trabzon’da, Arap turistler, Karadeniz’e adeta para akıtıyor.

Binlerce Arap turistin akın ettiği Trabzon’da oteller, lokantalar ve alışveriş merkezleri Darphane gibi çalışırken, Erzurum’u yönettiklerini zanneden kamu ve özel sektör temsilcilerinin, “ders almak” amacıyla bu şehre gitmeleri gerektiği öğütlendi.

Son yıllarda Trabzon’u kendilerine “mesken” tutan Arap turistlerin, Ruslar’ın pabucunu dama attığı belirtildi.

“Nataşa” türkülerinin çoktan unutulduğu Trabzon’da, artık çarşı, pazar Arap turist kaynıyor.

Eş ve çocuklarıyla Trabzon’a gelen Arap turist sayısında bu yıl “patlama” yaşandığı kaydediliyor. Katar krizi öncesinde Arap turist sayısının tavan yaptığı Trabzon’da şimdilerde azalma yaşandığı belirtiliyor, ancak bu azalmanın kayda değer düzeyde olmadığı ifade ediliyor.

Trabzon’un otellerini “tamamen” dolduran, lokantalarına, pastanelerine ve alışveriş merkezlerine hiç de küçümsenmeyecek oranda para bırakan Arap turistlerin bu ilgisi, farklı yorumlanıyor. Trabzon’un iklimini, yeşilini ve rahatlığını seven Araplar’ın, bu şehirde ev aldıkları ve hatta çay ve fındık bahçelerine para yatırdıkları belirtiliyor.

Trabzon’un meydanında dolaşan, yağmurlu havalarda bile yanlarına şemsiye almadan gezen Araplar’ın, kendi ülkelerine bulamadıkları özgürlüğü Trabzon’da yaşıyor olmalarının da, bu şehre olan ilgiyi artırdığı ifade ediliyor.

Trabzon başta olmak üzere, Karadeniz illerinde ekonominin çarkı turizm sayesinde tüm hızıyla dönerken, Erzurum’da yaşanan durgunluğun sadece “seyrediliyor” olmasından üzüntü duyan vatandaşlar, “Bir şehir nasıl yönetilir, piyasalar nasıl canlı tutulur, yerli halk ve esnaf nasıl desteklenir, gidip Trabzon’a görmek ve öğrenmek gerek. İnsan, turizm sayesinde ekonomisi canlı, ticari hayatı diri şehirleri gördükçe, Erzurum’un ne kadar geri kaldığını ve hatta yerlerde süründüğünü çok daha iyi anlıyor. Trabzonlu, ARAP’ı, tersinden PARA’ya çevirmeyi çok iyi başarmış. Erzurum’un tarihi ve turistik yerleri bu şehirlere fark atar, ama gelin görün ki, bu memleket, memleketin esnafı, insanı kimsenin umuruna değil” dediler. erzhaber

YORUMLAR

  1. Erdem Başçı dedi ki:

    İyide kardeşim bizim memlekete neden gelsinler her yer yıkık virane çöpten geçilmiyor