Dolar 32,5664
Euro 34,8797
Altın 2.434,79
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ, EN GÖRKEMLİSİ OLACAK

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ, EN GÖRKEMLİSİ OLACAK
12 Nisan 2020 19:26

AZİZİYE Belediyesi tarafından başlatılan bir çalışmayla, tahrip edilmekten son anda kurtarılarak koruma altına alınan Türk’ün mührü niteliğindeki taş eserler, yapılacak bir müzede sergilenecek.

Anadolu coğrafyasından Türk izlerini silmek amacıyla sinsi bir çalışma başlatan Ermeniler’in, “içinde altın var” yalanıyla yöre insanlarını tahrik edip, başta kaya koçlar olmak üzere çeşitli mezarları ve taşları tahrip ettirdiği haberleri, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan’ı harekete geçirdi.

BAŞKAN ORHAN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Belediye bünyesinde oluşturduğu bir ekiple, bölgeyi taramaya ve Türkler’e ait taş eserleri toplatmaya başlayan Başkan Orhan, giderek çoğalan tarihi değeri son derece yüksek malzemelerin, bir müzede sergilenmesinin daha uygun olacağı düşüncesinden hareketle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile işbirliğine gitti.

Aziziye Belediyesi ile yaptıkları bir protokol ile 400 kadar taş eseri devraldıklarını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, bu eserlerin yeni oluşturulacak bir müzede sergileneceğini kaydetti.

DEPREME DAYANIKLI DEĞİL

Üç Kümbetler’in bulunduğu bölgede yapımı devam eden müze binasının tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Almaz, “O binanın tefrişat çalışmaları devam ediyor. 1967 yılından beri Erzurum Müzesi olarak hizmet veren, ancak depreme dayanıklı olmadığı rapor edilen binayı boşaltacak, taşıma işlemi tamamlandıktan sonra, burasını yeniden, bu defa taş eserleri müzesi olarak düzenleyeceğiz. Peyzajını Aziziye Belediyesi’nin üstlendiği çalışmanın diğer proje giderlerini Erzurum Valiliği karşılayacak. Kısa zamanda son derece önemli bir müzeyi Erzurum’a kazandıracağımızı ümit ediyorum.”

Ellerinde 500’e yakın taş eser bulunduğunu, bu eserlerin de çeşitli dönemlere ve Türk devletlerine ait olduğunu bildiren Müdür Almaz, “Müze’nin çok geniş bir bahçesi var. 6 akademisyenden oluşan bir bilim kurulu oluşturduk. Bilim kurulu, taş eserleri inceleyecek ve tasnif edecek. Eserlerin bir bölümü açık alanda, bir bölümü yeni yapılacak kapalı mekanda sergilenecek. Çok önemli bulduğun bu projeyi hayata geçirdiğimizde Erzurum, prestijli bir kültür varlığına sahip olacak. Bu zenginlikte böyle bir müzenin bir başka bölgede ya da şehirde oluşturulacağına çok da ihtimal vermiyorum” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.