Dolar 32,3346
Euro 35,0867
Altın 2.308,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ÜÇ ADIMDA GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

ÜÇ ADIMDA GÜVENLİ ALIŞVERİŞ
30 Ağustos 2017 06:56

banka kartı ile ilgili görsel sonucu

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) kart kullanıcılarının hızlı, kolay ve güvenli ödeme yapmasını sağlayacak “3 Adımda Daha Güvenli Bayramlar” önerilerini yayınladı.

Basit güvenlik önlemiyle dolandırıcıların önüne geçin
Sevdiklerimizle görüşüp beraber tatlı anları çoğalttığımız ve huzurlu günler geçirip soluk alabildiğimiz uzun bayram tatilleri aynı zamanda kartlı ödemelerin en fazla yapıldığı dönemlerden bir tanesi. Bayramın tadını aileniz ve sevdiklerinizle çıkarırken, basit birkaç adımla kartlı ödeme işlemlerinizi daha güvenli kılmak mümkün.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kartlı ödeme işlemlerinin yoğunlaştığı bayram tatili öncesinde POS kullanımı, ATM ve internette gerçekleştirilen işlemleri daha güvenli kılmak için dikkat edilmesi gerekenleri 3 adımda sıraladı:

      1. POS kullanımında
Kartınızı ödeme yapmak için verdiğinizde POS cihazı dışında başka bir cihazdan geçirilmediğinden, ödeme yaptıktan sonra kartı geri aldığınızdan ve kart numaranızın not edilmediğinden emin olun.

2. ATM’lerde
ATM’lerde işlem yaparken tanımadığınız kişilerden yardım almayın, işlem yaptığınız ATM’de özel olarak yerleştirilmiş bir cihazdan şüphe duyarsanız derhal bankanıza haber verin. Kartınızın, çekmek istediğiniz paranızın ATM’de sıkışması durumunda kendi telefonunuzdan derhal bankanızı arayın, kartınızı kapattırmadan ATM başından ayrılmayın. Bu tip durumlarda size yardımcı olmak isteyen kişilere karşı dikkatli olun.

3. İnternetten yaptığınız alışverişlerinizde
Alışveriş yaparken bilinen ve güvenilir siteleri tercih edin. İşlemlerinizi güncel anti-virüs yazılımları ile korunan, güvendiğiniz cihazlar üzerinden gerçekleştirin. Girmek istediğiniz sitenin adresini tarayıcınıza kendiniz yazarak bu tarz bağlantıların içlerine gizlenmiş zararlı yazılımları önleyebilirsiniz.

SMS, e-posta, sosyal medya üzerinden yönlendirildiğiniz veya arama motorları üzerinden giriş yaptığınız web sitelerinin adreslerinin bankanıza ait olduğundan emin olun ve sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kişisel bilgilerinizi girmeyin.

Son olarak, sosyal paylaşım sitelerini kullanıp sizden güvenlik açısından kritik bilgileri (kart bilgisi, şifre, telefonunuza gelen Onay Kodu, ürettiğiniz tek kullanımlık şifre vb) almayı deneyen dolandırıcılara dikkat edin. İnternet ortamında bir kişinin kendisini tanıttığı kişi olduğundan emin olmak son derece zor olduğundan güvenliğiniz açısından önemli bilgileri bu kişilerle kesinlikle paylaşmayın.

SMS’le gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi paylaşmayın!
Telefonla arayıp kendini polis, savcı, bankacı veya sigortacı olarak tanıtan veya “Tebrikler ödül kazandınız!” diyerek sizden kişisel veya bankacılık bilgilerinizi isteyen kişilere karşı gözlerinizi dört açın. Ayrıca, cep telefonunuza SMS ile gönderilen işlem doğrulama şifreleri ve kart şifrenizi en yakınlarınız ve banka personeli dahil olmak üzere hiç kimse ile paylaşmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.