Dolar 32,5865
Euro 34,8497
Altın 2.499,00
BİST 9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

USTA GAZETECİDEN GAZETECİ ADAYLARINA ÖĞÜTLER…

USTA GAZETECİDEN GAZETECİ ADAYLARINA ÖĞÜTLER…
23 Mayıs 2019 15:54 | Son Güncellenme: 23 Mayıs 2019 20:51

GAZETECİ Kadir Sabuncuoğlu, “Bir Ömür Bin Haber” kitabında kaleme aldığı anılarını ve deneyimlerini, Atatürk Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü öğrencileriyle paylaştı.

İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Besim Yıldırım’ın davetiyle, genç gazeteci adayları ile bir araya gelen Kadir Sabuncuoğlu, “Bu meslekte çok zorlanacaksınız ama, bir o kadar da gazeteciliği çok seveceksiniz” diye konuştu.

Yaklaşık 41 yıllık gazetecilik geçmişinde elde ettiği deneyimlerinden yola çıkarak, gazetecilik bölümü öğrencilerine öğütlerde bulunan Sabuncuoğlu, “Sakın not almayı ihmal etmeyin, rotlarınızı da atmayın” dedi.

“Gazetecilik ile ilgili çok kitap okudum ve ben de bir kitap yazdım. Gazetecilikle, öğretmenlik yaparken tanıştım. 1975 yılında bir muhabir arkadaşın ‘gazetecilik yapar mısın?’ teklifini değerlendirdim ve Hürriyet Haber Ajansı’nın (hha) Pasinler muhabiri olarak mesleğe ilk adımı attım” hatırlatması yapan Kadir Sabuncuoğlu, serüvenini anlatmayı şöyle sürdürdü:

ÖĞRETMENLİKTEN İSTİFA ETTİM

“- Dönemin hha Erzurum Büro Şefi Aziz Halkapınar’ın bana ‘Öğretmenlikten istifa et, gel’ dediği yıldan beri gazeteciyim. Mesleğe girme adına hiç pişman olmadım. Başta zorlanıyorsunuz ama, severek yapılınca her şey çok farklı oluyor. 41 yıl gazetecilik yaptım. Geçen yıl emekli oldum ve kenara koyduğum notlarımı değerlendirerek bu kitabı yazdım. İkincisi de yolda. Sizlere tavsiyem; aldığınız ve önemli gördüğünüz notları biriktirin. İlerisinde çok işinize yarayacak.”

HEYECANIMIZI HİÇ KAYBETMEDİK

Eskiden değerli olan ve şimdi erozyona uğrayan gazeteciliği yaparken, heyecanımızı her şeye hiç kaybetmedik, sevdik ve gönül verdik. Sizlerden çok çalışmanızı istiyorum. Her yıl staj için gelen öğrencilerden isteksiz olanlar, heyecan taşımayanlar oluyordu. Öğrenme azmi, hevesleri yoktu. Heyecan duyulmuyorsa, gazetecilik yapılmaz. Bu işin saati yok sabaha kadar evinize gidemeyebilirsiniz, günlerce uğrayamadığınız zamanlarınız da olabilir. Çünkü benim öyle oldu, gazetecilik böyle bir şey, sevmeniz lazım.Gazetecilik, mesafe meselesidir. Kaynaklardan uzaklaşılırsa haber yapılamaz, yakın diyaloglar kurmalısınız. Yakın olmalı ancak, her daim Gazeteci ile haber kaynağı arasında ki mesafeyi de korumalısınız.”

ÖLÜ HORTLADI

Kitabında gazetecilik anılarını kaleme aldığını anlatan Sabuncuoğlu, bir ilginç haberiı şöyle anlattı:

“-Horosan’da, ulaşımın zor olduğu bir günde, vatandaşın birinin kamyonun arkasına binmesiyle başlıyor hikaye. Daha az para vermek için kamyonun arkasında yolculuk geçiriyor yolcu. Kamyonun arkasında boş bir tabut ve hava aşırı soğuk. Adam üşümemek için tabutun içine giriyor, daha sonra kamyon un arkasına bir yolcu daha biniyor. Tabuttaki yolcu belli bir süre sonra uyanıp ‘Geldik mi hemşerim?’ diye sorunca diğer adam korkudan ‘Ölü hortladı’ diye seyir halinde ki kamyondan aşağıya atlıyor. Bizde hastanede bu adamı ziyarete gidip olayı dinleyip haberini yaptık.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.