Dolar 32,5952
Euro 34,7918
Altın 2.497,68
BİST 9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

UZUNDERE’Yİ BİTİRECEK PROJE HALKI AYAKLANDIRDI

UZUNDERE’Yİ BİTİRECEK PROJE HALKI AYAKLANDIRDI
20 Aralık 2017 18:12

UZUNDERE‘nin hemen önünden geçen ve Tortum Gölü’ne akan dere üzerine hidroelektrik santrali (HES) yapmak için, yeniden harekete geçirilmesi halkı ayaklandırdı. Vatandaşı bilgilendirmek ve ikna etmek amacıyla yapılan toplantıya katılan onlarca Uzundereli, kendilerini bilgilendirmek isteyen firma elemanlarını konuşturmazken, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy çok sert konuştu, “Biz Uzundereliler, ilçemize, suyumuza, değerlerimize sahip çıkıyor, yapılanları bir saldırı olarak kabul ediyoruz” dedi.

Sınırları içinde barındırdığı tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile turizm merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Uzundere, yine bir “HES sorunu” ile burun buruna geldi. İlçeye hayat veren, Avrupa’nın en büyük şelalesine taşıdığı suyla da özellikle korunması gereken nehirlerin başında gelen Tortum Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Van Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., yaklaşık iki yıl önce düzenlediği, ama sonuç alamadığı halkı ikna etme ve bilgilendirme toplantılarının bir yenisini daha düzenledi.

BAYAN GÖREVLİYİ KONUŞTURMADILAR

Uzundere Belediyesi’ne ait düğün salonunda düzenlenen, Çevre İl Müdürlüğü’nden de yetkililerin katıldığı bilgilendirme toplantısında, firma sorumlusu Nesibe Toprak, sunum yapmak istedi. Kayıtlara “Çayaşan Regülatörü ve HES Faaliyeti” olarak geçen projeyle ilgili bilgi vermeye başlayan Nesibe Toprak, salondaki vatandaşların, “Sizden bilgi isteyen kim? Biz HES yapılmasını istemiyoruz” şeklindeki çıkışları karşısında ne yapacağını şaşırdı.

Salondaki vatandaşların, sunumun yapıldığı masanın önüne kadar gelerek tepkilerini dışa vurdukları toplantıya, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy’un kanuşması damga vurdu. 16 Nisan 2016 tarihinde yine aynı firmanın ve sözcülerinin bilgilendirme toplantısı yaptıklarını hatırlatan Başkan özsoy, şunları söyledi:

BAŞKAN ÖZSOY FENA PATLADI

“- Biz bu projeye o gün de karşı çıkmış, karşı çıktığımız hususları da belirtmiştik. Şimdi bize deniyor ki, sizin 16 Nisan’da söylediklerinize hiç kıymet vermedik, aynı ÇED raporunu olduğu gibi size dayıyor, dayatıyoruz. Biz dayatmaya gelmeyiz. Bu böyle bilinsin. Projeyi hazırlayanlar alana hiç gelmemişler. Ankara’da, bu Google var ya, işte girmişler Google Earth’a basmışlar tuşa, zannetmişler ki oldu. Öyle olmuyor arkadaşlar. Orası Aralık ayında Uluasl öneme haiz sulama alanı ilan edildi. Hiç ilginiz yok, bakmıyorsunuz. Atatürk Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi endemik bir balık türünün araştırmasını yapıyor. Bu balığın nesli yok olmak üzere. Biz bu türü korumak istiyoruz. Adı da Osman balığı. Göçmen kuşlarımızdan hiç bahsedilmemiş. Etki alanlarımız var bizim. 208 değişik türde göçmen kuşumuz var. Ak kuyruklu ak kartal! Türkiyede sadece 11 çift var, bir çifti de burada, Uzundere’de! Bundan hiç bahsedilmemiş.”

NEHRİMİZ, ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR

Önceki ÇED raporunda kullanılacak tarımsal su miktarının aylara göre dağılımının yapıldığını, ancak son raporda böyle bir dağılımdan da söz edilmediğini belirten Başkan Özsoy, “Diyorlar ki, size sulama suyu vermeyeceğiz! Biz, sulama suyumuzu istiyoruz. Sürdürülebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgar ve su’dan elbet yaralanmalıyız. Ama, dünyada hiçbir yerde, bir ilçenin içerisinden geçen nehri, o ilçenin bağrından söküp, atmıyorlar, İlçemizin merkezindeki nehir elimizden alınmak isteniyor. Uzundere insanı, çoğu zaman biraraya gelemezdi. Size teşekkür ediyorum, halkı biraraya getirdiniz. Bir musibet bin nasihatten evla imiş. Ben bir yerel siyasetçiyim. Seçimlere bir yıl var. Seçimlere hep bir yıl kala bu proje gündeme getiriliyor. Acaba benim önüm kapatılmak mı istiyor” diye sordu.

HAKLI VE MİLLİ DAVAMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

ÇED değerlendirme toplantısı için insanların İstanbul’dan kalkıp uzundere’ye geldiğini ve suyuna sahip çıktığını da hatırlatan Başkan Özsoy, “Ben, Van Elektrik’in üst yöneticisi olan Kalyon Enerji ile de görüştüm. Hatta Kalyon Enerji’nin rahmetli yöneticisi, aziz dostum Hasan Kalyoncu beyi iki kez Uzundere’ye getirmiştim. Kendisi Uzundere’ye aşık bir insandı. Firmanın şu anki yöneticileri, o insanın aziz hatırasına da saygısızlık yapıyorlar. Biz Uzundereliler olarak nehrimize suyumuza ilçemize sahip çıkıyoruz ve ilçemize bunun bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Tüm Uzundere burada arkadaşlar biz haklı ve milli davamızın sonuna kadart savunucusuyuz. Sizlere görüşlerimizi ayrıca bildireceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Toplantı, Başkan Özsoy’un konuşmasının ardından, hiçbir sonuca varılamadan son buldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.