Dolar 32,5347
Euro 34,8622
Altın 2.422,43
BİST 9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 21°C

VİRÜS, BÜTÇELERİ DE SARSIYOR!

VİRÜS, BÜTÇELERİ DE SARSIYOR!
4 Nisan 2020 11:17 | Son Güncellenme: 4 Nisan 2020 11:49

ÇİN‘in Wuhan Kenti’nde ortaya çıktıktan kısa süre sonra, hızla yayılan ve tüm dünyayı etkisi altına alan, dolayısıyla toplu sayılabilecek ölümlere neden olan koronavirüs, sadece can almakla kalmıyor, ülke bütçelerini de ciddi anlamda sarsıyor.

Koronavirüse karşı önlemlerin alındığı ve alınmaya devam edildiği Erzurum’da, sağlık çalışanları, kelle koltukta mücadelelerini yapıyorlar. Virüs ile mücadeleyi aralıksız ve tavizsiz sürdürdüklerini belirten Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, bu illetle mücadelenin çok da pahalı olduğuna dikkati çekti.

Alınan ihbar ya da gelen yardım talepleri sonrasında ambülansların verilen adreslere hiç vakit kaybetmeden gittiğini belirten Prof. Dr. Gündoğdu, hastaların ya kendi hastanelerine, ya da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşındığını söyledi. Koronavirüs şüphelisini getiren ambülansın, işin sona ermesiyle hemen dezenfekte edildiğini ve bir süre bekletildiğini hatırlatan Fuat Gündoğdu, daha sonra izlenen yolu şöyle anlattı:

ÇOĞU MALZEME İMHA EDİLİYOR

“- Bu virüsle yapılan mücadelede görevli ekip, özel kıyafetleri içinde işini yürütüyor. Şüphelinin getiren ambülansın dışında, taşındığı sedye, yattığı yatak, hastanın odası tepeden-tırnağa dezenfekte ediliyor ve ikinci bir hasta için, yeniden kullanılır hale getiriliyor. Hastanın yatak örtüsü, çarşafı, nevresimler, yastıklar, bardağı, tabağı, çanağı  imha ediliyor. Hekim ve hemşirelerin kullandığı malzemelerin kimi doğrudan çöpe gidiyor. Steteskop gibi malzemelerin, solunum cihazlarının da yine dezenfekte edildikten sonra kullanımına izin veriliyor. İlacı, serumu, diğer bakım malzemeleri de dikkate alındığında, hastanın ve hastalığın ne kadar pahalıya geldiği kendiliğinden anlaşılıyor. İşin hiç de şakaya gelir bir tarafının olmadığı ortada. Biz de hastane olarak tatsız sürprize meydan vermemek için gayret gösteriyor, canla başla çalışıyoruz.”

Koronavirüs ile mücadelede büyük gayretler gösteren, sokağa çıkma yasağından, yerleşim yeri karantinalarına varıncaya kadar her türlü önlemi almaya çalışan, sınır kapılarını giriş-çıkışlara, havalimanlarını uçuşlara kapatan ülkeler, sıkıntıya düşen vatandaşları için özel yardım paketleri de açıklıyorlar.

Toplamda çokça trilyon doların harcandığı, ülke bütçelerini de ciddi anlamda sarsan virüse karşı aşı geliştirilmesi büyük bir sabırsızlıkla bekleniyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.