Dolar 32,3451
Euro 35,1132
Altın 2.307,40
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

YAPIYOR, BAKMIYOR KIRIP, DÖKÜYORUZ!

YAPIYOR, BAKMIYOR KIRIP, DÖKÜYORUZ!
15 Ağustos 2020 20:32 | Son Güncellenme: 15 Ağustos 2020 20:47

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Hizmet Binası ile komşu olan bir yüzü Cemal Gürsel Caddesi’ne, bir yüzü de Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’na bakan, adına da “Millet Bahçesi” ifadesi eklenen , oldukça geniş alana yayılmış Aziziye Parkı’nda dolaşırken gördüklerim beni fazlasıyla üzdü.

VAHA GİBİ

Erzurum’un hem araç ve hem de yaya trafiği açısından en hareketli yerlerinden Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan, iki, belki üç yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni baştan düzenlenerek oldukça gösterişli hale getirilen, Tebrizkapı Meydanı’ndan depoya kaldırılan “Kahraman Kadın” anıtına kucak açtığını gördüğüm, yine tarihin belli dönemlerinde kurulmuş Türk Devletleri’ni yöneten han ve hakan gibi kahramanların büstlerinin yer aldığı Millet Bahçesi, Erzurum’un merkezinde yer alan bir “vaha” misali yemyeşil ve temiz haliyle insana “gel gel” ediyor.

FAZLA İLGİ ÇEKMİYOR

Uzaktan bakıldığında insanın içini açan Aziziye Millet Bahçesi’ni dolaşmaya başladığınızda, hele de bazı olumsuzluklara çok daha yakından tanık olduğunuzda hayal kırıklığı yaşamaktan kendinizi alamıyorsunuz. Bahçe, her ne kadar çok işlek bir cadde üzerinde bulunuyor olsa da, sakin ve sessiz haliyle insanda çok fazla ilgi çekmiyor hissi uyandırıyor.

ÖNCEDEN HABERDAR ETMİŞTİM

Bahçeyi dolaşırken, ayaklarım beni ister istemez geçtiğimiz temmuz ayının 8’inde Büyükşehir Belediyemizin WhatsApp hattına gördüğüm olumsuzlukları yazdığım, ancak bugüne kadar bir cevap alamadığım Tarih Temalı Duvar’a ve önünde sıralanan Türk büyüklerinin büstlerinin bulunduğu yere sürükledi.

BÜSTÜN BİRİ KIRILMIŞ

Tarih Temalı Duvar’ın önünde sıralanan büstlerden birisi (Batı Hun İmparatoru Panu Yabgu’nun büstü) kırılmış.

YAZILAR SİLİNMİŞ

Karşılıklı sıralanan toplam 16 büstün kime ait olduğunu belirten küçük tanıtım levhalarının üzerindeki yazılar silinmiş, okunmuyor. İki levha da yerinden kopmuş, kaybolmuş.

YAZILANI KİMSE OKUMAMIŞ MI?

Önceki gezilerim sırasında gördüğüm, genel hatlarıyla Erzurum’un tarihini anlatan bir levha vardı, bu kez o levhayı göremedim. Yerine Erzurum’un tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgi veren bir levha, ihtimalen başka yerden çıkarılarak taşınmış.

Levhanın daha ilk paragrafı insana “Sanki bu yazıları kimse okumadan, kontrol etmeden getirmiş buraya yerleştirmiş” dedirtiyor.

“Aziziye Tabyası” başlığı altında sıralanan yazıda tabyalar değil, sadece Topdağı’ndaki Aziziye Anıtı anlatılmış, bu ilgisiz yazı da hiçbir yetkilinin dikkatini bile çekmemiş.

YAZILAR PARÇALANMIŞ

Kahraman Kadın Anıtı’nın oturtulduğu kaidenin zemini ve çevresine yerleştirilen taşlar yerlerinden oynamış, tabyaları ifade eden yazıların harfleri kırılmış, parçalanmış.

ZEMİNLER BOZULMUŞ

Anıtın yan tarafında bulunan oturma alanının taş zemininin parçalanmış halini görmek, insanı ister istemez üzüyor.

Erzurum’un çeşitli noktalarına, vatandaşların dinlensin ve hoş vakit geçirsinler diye ciddi paralar harcanarak yapılan, yaptırılan, ancak ilgisizliğin ve bakımsızlığın kurbanı olan park ve bahçelere sadece ilgililerin değil, vatandaşların da gereken özeni göstermeleri, herkesin dileği.

Bahçede temizlik konusunda bir sıkıntı görmedim. Yeşil alanlar, ekilen çiçekler, çalılar, ağaçlar sulanıyor.

Ancak kullanım bencilliğinden kaynaklandığı her haliyle belli olan, belki kalitesizleri tercih edilen malzemelerin parçalandığı Aziziye Millet Bahçesi’ne gerekli özenin gösterilmesi, eksiklerinin giderilmesi herkes gibi, bizim de önde gelen dileğimiz ve isteğimizdir.

Sabri Topdağı / Emekli Topçu Albay 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.