Dolar 32,5334
Euro 34,9533
Altın 2.431,20
BİST 9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 21°C

YATIMCI VAR, ERZURUM’DA YATIRIM YAPACAK ARSA YOK

YATIMCI VAR, ERZURUM’DA YATIRIM YAPACAK ARSA YOK
19 Mart 2019 09:58

ERZURUM Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 yıldan bu yana başkanlık yapan ve görevini önümüzdeki günlerde seçilecek yeni yönetime devredecek olan Zafer Ergüney,“Organize sanayinin gelişebilmesi için, arsa sorununa mutlaka çözüm getirilmeli”dedi ve ekledi: “Devlet, organize sanayi bölgelerinde yatırımcıyla bedelsiz arsa verileceğini kanun ile desteklemiş. Bırakın bedelsizi, biz Erzurum’da bedelli bile arsa bulamıyoruz.”

Yatırımcı açısından organize sanayi bölgelerinin çok önemli olduğunu belirten Zafer Ergüney, buralarda cazibeyi, verilen teşviklerin artırdığına dikkati çekti. Organize sanayilerde müteşebbislerin altyapısı hazır arsalar istediğine işaret eden Ergüney, 6 yılın muhasebesini yaparken, şu konulara değindi:

TEŞVİKLER CAZİP GELİYOR

“- Teşvik organize sanayilerde çok fazla. Yeri tartışılır ama, ikinci organize de doldu. Sıkıntısını gideremediğimiz konuların başında arsa geliyor. Hemen arkamızda 300 dönüm yer var. İstimlak yetkimizin de olduğu günlerde orayı almak istedik ve bir istimlak komisyonu kurduk. Lojistik köy istimlak yaparken, arsanın metrekaresine 140 lira ödemiş. Biz altyapısı da tamam arsanın metrekaresini 90 liraya veriyorduk. O arsa bize çok pahalı geldi, vazgeçtik. Düşünün ki, arsaya 140 lira verecek, yarısını da yola ve altyapıya ayıracaksınız, maliyet iki katını bulacak.”

Birinci Organize Sanayi Sitesi’nde hali hazırda 40 dönüm boş yer, 20 boş bina olduğunu hatırlatan Ergüney, sözlerini şöyle sürdürdü:

METREKARESİ 10 KURUŞA ARSA TAHSİS YAPILMIŞ

“- Boş arsa ve binaların sahipleri, ciddi paralar karşılığı buraları satma taraftarı. Bu konuda Ankara’nın devreye girmesi, belki yeni kanunlar çıkartması lazım. Girişimde bulunduk. Dosyalar açıldı. Zamanında metrekaresi 10 kuruşa tahsisler yapılmış. Dolayısıyla sorun çözülemedi. Ana yola bakan askeri alanı, sanayi bölgesine dahil etme durumu var. Yaklaşık 200 dönümlük bir yer. Alınırsa, kısmi bir çözüm sağlanır. Şimdiye kadar değişik zamanlarda teşvik yasaları çıktı ama bu yasalar beklenen hareketliliği sağlayamadı. Teşviklerin kalıcı olması lazım. Bir de çıkarılan her teşvik, dışarıdan gelecek yatırımcıyı etkilemek amacıyla hazırlanıyor. Oysa mevcut müteşebbisi, yerli sermayeyi korumak ve teşvik etmek en doğru olanı. Doğu’dan alınan vergilerin, toplam vergi gelirleri içindeki payı çok az. Bu vergi alınmasa, devletin bir kaybı olmaz. Ama deniyor ki, sistem bozulur. Bizim bir önerimiz var: Doğu’daki müteşebbisten alınan vergi için bankalarda hesap açılsın, bir fon oluşturulsun. O fonda toplanacak para, sonraki yıllarda vergiyi ödeyen müteşebbise yeni yatırım yapması veya teknolojisini yenilemesi için geri ödensin. Böylece hem üretim artar, hem istihdama ciddi katkı sağlanır.”

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN HER ŞEY İDEAL

Organize sanayi yönetimleri olarak, küçük çaplı belediyecilik yaptıklarına da işaret eden Başkan Ergüney, “Buralarda yatırım yapılmalı, sanayi üretimi olmalı. Erzurum’da güneşli gün sayısı fazla. Elektrik üretimi için ideal bir ortam var. Yatırımcı da hazır. Çat Yolu üzerinde yer de bulduk. Bakanlığa gittik, 500 milyon dolarlık yatırım yapılabileceğini söyledik. İnandırıcı gelmedik belki, ‘gidin örgüt kurun öyle gelin’dediler. Yalnız kaldım. Oysa Erzurum ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bu iş için öncülük yapabilirdi. Aslında ETSO da bizim kanayan bir başka yaramız. Bizi kimse dinlemedi. Almanlar geldi Erzurum’da enerji yatırımı yaptı, başkaları geldi, bir Erzurumlu arzu edilen ölçüde yatırım yapmadı, yapamadı. 6 yılda Birinci Organize Sanayi’yi kurumsal hale getirdik. Eskiden çok fazla hırsızlık olaylarının yaşandığı bölgeyi koruma altına aldık, hırsızlık olaylarının yüzde 90’ını azalttık. İşyerlerinin çoğu ruhsatsızdı, iskan raporu yoktu. Yüzde 90 oranında hallettik. Haksız yere alınan çöp ve reklam vergilerinin alınmaması için gereken mücadeleyi yaptık ve başarı sağladık. Kısacası kurumsal hale getirdiğimiz bölge yönetimini, gönül rahatlığı içinde devretmeye hazırlanıyoruz”dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.