Dolar 32,3419
Euro 35,0873
Altın 2.238,86
BİST 8.893,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 4°C
Az Bulutlu
Erzurum
4°C
Az Bulutlu
Çar 4°C
Per 4°C
Cum 2°C
Cts 5°C

YEŞİL CENNET’İN YEŞİLLERİ YOK EDİLİYOR

YEŞİL CENNET’İN YEŞİLLERİ YOK EDİLİYOR
9 Eylül 2018 16:32 | Son Güncellenme: 9 Eylül 2018 16:42

SAHİP olduğu doğal güzelliklerin yanında, tarihi değerleri ile öne çıkan, Tortum Şelalesi gibi önemli bir turizm değeri ile de ayrıcalıklı hale gelen Erzurum’un Uzundere İlçesi, son zamanlarda sayıları hızla artan beton yapıları ile gelecek adına “tehlike sinyali” verirken, Merkez Cami’nin önündeki ağaçların “meydan yapıyoruz” denilerek kesilmesi, gören herkesi şaşkına çevirdi.

İTİRAZLAR SONUÇSUZ KALDI

Uzundere’nin öğretmen kökenli Belediye Başkanı Halis Özsoy’un “kent meydanı” hevesine kurban gittiği öne sürülen ağaçların yerinde şimdilerde otopark gibi kullanılması, “yeşil cennet” olarak bilinen ilçede çoğu insan tarafından eleştiriliyor. Cami cemaatinin namaz öncesinde gölgesinde beklediği, bazen de bir yorgunluk çayı içtiği parkın ağaçlarının “kent meydanı sevdası”na kurban gitmesini, “İtiraz ettik, ama kimse itirazımıza kulak vermedi. Başkan da bildiğini okudu” diye yorumlayan Uzundereliler, “İlçenin göbeğine dikilen ve çok da iğreti duran saat kulesine de bir anlam veremediklerini belirttiler.

SÜREYYA ÇARBAŞ UYARMIŞTI

erzurumdanhaberler.com yazarlarından Süreyya Çarbaş 12 Şubat 2018 tarihinde kaleme aldığı “Uzundere’ye kıymayın” başlıklı yazısında, ilçeyi bekleyen tehlikelere dikkati çekmiş, “Ülkemizde son yıllarda başgösteren ‘beton hastalığı’ Erzurum’un akciğerlerine de sirayet etmiş. Hiçbir mimari kaygı taşımayan plansız büyüme illeti şimdilerde Uzundere’yi de sarmış. Havası, suyu, yeşili, ormanı ile anılan, Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri sayılan ve bu özellikleri ile iki yıl önce ‘sakin şehir’ ağına alınan Uzundere’ye sanki gizli eller uzanmış. Uzundere’nin kendine özgü emsalsiz özellik ve güzellikleri gölgelenmeye başlanmış” demiş, endişelerini dile getirmiş, çeşitli önerilerde bulunmuştu.

ATATÜRK BÜSTÜ DE SÖKÜLDÜ

Daha bu yazının mürekkebi kurumadan harekete geçen Uzundere Belediyesi, ilçenin orta yerinde bulunan Atatürk Büstü’nü söktürerek yerine, hiçbir mimari özelliği bulunmayan, meydanın büyüklüğü ile de tezat oluşturan bir saat kulesi kondurmakla kalmamış, büstün karşısındaki çaybahçesinin ağaçlarını da keserek, meydan oluşturmuş.

GELECEĞİMİZ KARARTILIYOR

Uzundere’nin sahip olduğu değerler açısından “evrensel” bir özellik taşıdığını, dolayısıyla burada “keyfi hareketliliğin” yapılmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Ağaçların kesilmesi, Atatürk Büstü’nün ve Türk Bayrağı’nın yerinden sökülmesi ilçeye ne kazandırmış? Turizm merkezi olma yolunda önemli adımların atıldığı Uzundere’de beton yapılaşma doğal ortamı bozuyor. İlçenin girişinde çok sayıda beton yığının hızla yükseliyor olması, bunun dışında Yedigöller bölgesinde aynı hızla yapılaşmaya göz yumulması sadece Uzundere’nin değil, Erzurum’un geleceğini karartıyor” dediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.