Dolar 32,5135
Euro 34,9476
Altın 2.434,67
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 22°C

YIKILMADIK BİR TÜRBELERİMİZ KALMIŞTI

YIKILMADIK BİR TÜRBELERİMİZ KALMIŞTI
23 Temmuz 2017 08:30 | Son Güncellenme: 23 Temmuz 2017 09:48

ERZURUM‘un tarihi mekanları ve eski mahallelerine yönelik “yıkım” çalışmalarına hızla devam eden Yakutiye Belediyesi, “ortadan kaldırdığı” Tobrak Tabya ve Gavurboğan Mahallesi’nden sonra, şimdi de “içinde büyük zat yatmıyor” iddiasında bulunduğu Hasan-i Basri Türbesi’ni kaldırmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yıl türbenin bulunduğu tepenin altını oyan ve burada yapılaşmaya izin veren Yakutiye Belediyesi’nin hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamıyor.

Geçtiğimiz günlerde türbe bahçesinin önündeki demir profilden yapılma kapıyı yıktığı öne sürülen ekiplere bir grup vatandaşın karşı çıktığı, bunun üzerine de yıkım çalışmalarının bir süreliğine askıya alındığı kaydedildi.

Erzurum’un bir zamanlar “en önemli” tarihi mahallelerinden olan, bugün ise adı bile kalmayan Gavurboğan’da, hiç olmadık yükseklikte konutların yapılmasına izin veren Yakutiye Belediyesi’nin, tarihi çeşmeleri de yerinden söküp kaldırmak için başlattığı çalışmalara, şimdi de türbeleri eklemesi, üzüntüyle karşılanıyor.

Sadece Erzurum’un değil, Türk Tarihi’nin kalbinin attığı yerler olarak bilinen Hasan-i Basri, Kırmacı, Sultan Melik, Gavurboğan gibi mahallelerde bulunan, yine belediyelerin ihmali yüzünden suları kesilen ve “taş yığınından ibaret” bir hal alan tarihi çeşmeleri de kaldırmaya hazırlanan Yakutiye Belediyesi’ne “dur” denilmesi isteniyor.

Hasan-i Basri adıyla bilinen türbeyle ilgili olarak, önceki yıl kaybettiğimiz Abdurrezzak Türk bir yazı kaleme almış. Erzurum Gazetesi’nde, Erzurum’un Kandilleri – Hasan-i Basri Türbesi başlığıyla kaleme aldığı yazısında Türk, şu görüşleri dile getirmiş:

BURASI BİR MAKAMDIR

Bu bilgiler ışığında, Erzurum’da Hasan-i Basri hazretleri adına açılmış bir zaviye (tekke) mevcut. Günümüzde işaret edilen yer makamdır. Burası Necati Güllülü Bey’in belediye başkanlığı döneminde çevre düzenlemesi yapılarak türbe haline getirilmiştir. Türbe içinde medfun olan ve Hasan-i Basri diye gösterilen kabrin mezar kitabesinde;

Ey benim halimi düşünerek kabrime bakan !…

Dün ben senin gibiydim, yarın sen benim gibi olacaksın.

Beyti yazılıdır. Mezar taşının diğer yüzünde ise;

El-merhum- el-muhtaç ila Rahmetillahi Teâlâ Ser-i Bevvabin-i dergahi ali

Üstaz Zade El hac Mustafa Ağanın Ruhuna El-Fatiha.

Bu taş M.1828,H.1244 yılı Rebiülahirin 15. Günü ölen dergâhı ali kapıcılar başı Üstaz Zade Hacı Mustafa Ağanındır.

Daha önce belirttiğimiz gibi; Hasan-i Basri hazretleri Basra’da dünyaya gelmiş, Basra’da vefat etmiştir. Burası mensupları tarafından adına açılmış bir zaviyedir (tekkedir). Bu havaride bu tarikatın çeşti kolu ağırlıklıdır. Burası da Hasan-i Basri hazretlerinin Çeşti koluna mensup meşayihinin kurmuş olduğu bir zaviyedir. Ayrıca bu zaviye bu mahalleye de ismini vermiştir. Bu mübareklerin cümlesinin Ruh-u Şad mekânları cennet olsun. erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.