Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

7 BİN YILLIK ŞEHİR / شهری با قدمت هفت هزار سال

7 BİN YILLIK ŞEHİR / شهری با قدمت هفت هزار سال
2 Nisan 2019 12:50

BİR ucundan diğerine 450 kilometre uzunluğunda koca bir coğrafyaya yayılmış, 20 ilçesi, bin’i aşkın köyü bulunan, ülkenin 25 araç plakalı şehridir Erzurum.
Doğu’nun Paris’i olarak tanımlanan, daha çok tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen ve dikkat çeken Erzurum, sahip olduğu zenginlikleriyle farkını, her daim ve her mevsim ortaya koyar.
Kuruluşu çok eski tarihlere dayanan, ovada yapılan boru hattı çalışmaları sırasında tesadüf edilen bulgularla 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu anlaşılan Erzurum, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Ünlü tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın, “Dehlizlerine, kovuklarına projektör tuttuğumda, ne kadar önemli bir yerde olduğumu daha iyi anladım” şeklinde tanımladığı Erzurum, şimdilerde görücüye çıkıyor.

BÖLGESİNİN MERKEZİ
Kış turizmi açısından bakıldığında Palandöken gibi son derece önemli ve değerli dağlara sahip olan Erzurum, turizmde kendini daha üst sıkletlere taşıyacak zenginlik ve değerlerini vitrine çıkartmanın hazırlığını yapıyor.
Bölge turizmi ve ticaretinin merkezi olma yolunda hamleler yapan Erzurum’da başta MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi olmak üzere, çeşitli kuruluşlar, Nevruz’da İran’dan çok sayıda turisti Erzurum’a çekmeyi başardılar.

MNG FARKI
Geçen yıl 21 Mart’tan başlayarak 3 gün boyunca kapılarını alışveriş bayramı adı altında müşterilerine açan MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi, bu yıl da yine aynı heyecanı yaşama ve yaşatmanın gayretini güttü. Komşu ülkelerden, özellikle de İran’dan gelen konuklarına hoş vakit geçirtmek için her yolu deneyen, konserler düzenleyen, çeşitli ikramlarda bulunan  Genel Müdür Aydoğan Süer, İran’daki turizm acenteleri ile yakın diyaloğa girmiş olmanın meyvelerini toplamayı başardı.
Erzurum, her yönüyle görülmesi gereken illerin başında geliyor. Baharın gelmesi, karın kalkmasıyla birlikte rengarenk bir hale bürünen Erzurum’un kırlarında, dağ ve ovalarında ortaya çıkan binlerce kelebek, anavatanlarına üremek ve çoğalmak amacıyla dönen göçmen kuşlar, bir çiçekten diğerine konma yarışına giren arılar, farklı renk ve türde böcekler, çevreyi adeta cümbüş yerine çevirir.

TABİAT HER BAHAR COŞAR
Tabiatın adeta coştuğu mayıs, haziran ve temmuz aylarında dereler ve nehirler de bu coşkudan payını alır. Tortum Gölü’ne su taşıyan Tortum Deresi’nde, İspir’in Çoruh’unda raftingcilere o zamanlarda gün doğar. Dünyanın sayılı çağlayanları arasında bulunan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekten düşen suyu ile görsel şov yapar, güneşli havalarda su kristallerinin ortaya çıkardığı gökkuşağı görüntüsü nefesleri keser. Tortum Gölü ile aynı bölgede bulunan, kendini biraz da vadilerin içine gizlemiş olan Öşvank Kilisesi, beri tarafta; Bağbaşı’ndaki Haho, yani Meryemana Manastırı, Narman Peribacaları, Oltu’nun farklı renklere sahip irili-ufaklı dağları, doğa gezginleri için bulunmaz fırsatlar sunar.

TARİHİ STÜDYO
Şehir merkezinde yer alan, her biri bin’er yıllık tarihi yapılar; mesela Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesesi, Üç Kümbetler, Ulu Cami, Saat Kulesi ve Erzurum Kalesi, şehrin Doğu’sunda, yaklaşık 5 kilometre ötesinde bulunan Topdağı üzerindeki Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, Palandöken Dağı eteklerindeki Abdurrahmangazi Türbesi, gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında önde gelir.
Kısacası şu ya da bu nedenle Erzurum’a gelenler, tarihi binlerce yılın ötesine dayanan bir şehri gezmiş, görmüş, tarihe nazar etmiş, Türk-İslam Mimarisi’nin eşsiz örneklerini fotoğraflamış, videolarını çekmiş, dağlarda kelebek peşinde koşmuş, ovalarda buz gibi sulardan yudumlamış, Erzurum’un şekersiz balının, mis gibi kokan yağının tadına bakmış, cağ kebabı yemiş, Oltu Taşı ürünler satın almış olmanın mutluluğu içinde geri dönerler. erzhaberÖZEL

شهری با قدمت هفت هزار سال

ارزروم شهری با موقعیت جغرافیایی گسترده دارای 450 کیلومتر وسعت است.این شهر شامل بیست شهرستان بوده و همچنین بیش از 1000 روستا در این شهر قرار دارد و شماره پلاک بیست و پنج  مختص شهر ارزروم می باشد.

شهر ارزروم به عنوان پاریس شرق ترکیه شناخته شده و بیشتر به دلیل جاذبه های تاریخی وزیبایی های طبیعت دقت ها را به سمت خود جلب کرده است و همیشه ودر هر فصل توانسته است متفاوت بودن خود را نشان دهد.

در اسنای کار در خط لوله بر اساس یافته ها مشخص شده است که ارزروم دارای قدمت هفت هزار ساله بوده و در طول تاریخ میزبان انواع تمدن ها بوده است.تاریخ نگار مشهور ابراهیم حاکی کنیالی ارزروم را اینگونه توصیف کرده است : وقتی به دلیزها و حفره های این شهر با پروژکتور نگاه کردم تازه متوجه شدم که چه در جای مهمی هستم.

مرکز شرق ترکیه

زمانی که از بعد فعالیت های زمستانی به شهر ارزروم نگاه می کنیم متوجه کوه های پالاندوکن که کوه های بسیار مهم و حائز اهمیت هستند می شویم و ارزروم به سوی بهتر شدن و نشان دادن زیبایی شهر آمادگی های خود را شروع کرده است و برای اینکه مرکزیت توریستی و تجارتی را از آن خود کند در ابتدا مرکز خرید وتفریح mng  ، انواع موسسات و با فرصت دانستن عید نوروز ایرانیان ،با سرعت هر چه تمامتر به فعالیت های خود ادامه می دهند.

مرکز خرید MNG

سال پیش در تاریخ 21 مارت این مرکز خرید و تفریحی افتتاح شد و سه روز تمام در اختیار مشتریان قرار گرفت که به عنوان عید خرید نامگذاری شد.مدیر عامل مرکز خرید و تفریحی MNG  آقای آیدوغان سوئر ، برای اینکه مردم کشورهای همسایه بخصوص ایران بتوانند زمان خوشی را بگذرانند، هماهنگی های خود را با آژانس های مسافرتی در ایران در حال ادامه دادن است.

ارزروم جز دیدنی ترین شهرستان ها در منطقه ی شرق ترکیه می باشد.با آمدن بهار و آب شدن برف های زمستانی، شهر رنگ تازه ای به خود می گیرد.در اطراف شهر و کوه ها پروانه های رنگارنگ ، پرندگان مهاجر، زنبورهای عسل و انواع حشرات شروع به خود نمایی می کنند.

تولد دوباره طبیعت در بهار

دره ها و نهرها  در ماه های فروردین، اردیبهشت و تیر پر آب می شود.دره ی تورتوم آبِ  دریاچه ی تورتوم را تامین می کند و در چوروح اِسپیر این ماه ها بهترین زمان برای قایق سواری هستند.در میان تعداد محدود آبشارهای دنیا، آبشار تورتوم ارزروم یکی از زیباترین مکان های گردشگری است.آب این آبشار از ارتفاع 48 کیلومتری به پایین سرازیر می شود و در هوای آفتابی با برخورد قطره های آب با آفتاب، رنگین کمان زیبایی نمایان می شود. همچنین در این منطقه ،کلیسای اوشوانک که در میان دره ها پنهان شدهو صومعه جدید حضرت مریم، نارمان پری باجالاری،کوه های بزرگ و کوچک  که به دلیل وجود سنگ اولتوبه رنگ های متنوع دیده می شوند، برای گردشگران منظره بی نظیری را به نمایش میگذارند.

مناطق تاریخی

از جمله مکان های دیدنی و توریستی ارزروم می توان به مکان های زیر اشاره کرد:

مدرسه دو منار،مدرسه یاقوتیه ، مسجد جامع، برج ساعت،  قلعه ارزروم که این ها در مرکز شهر قرار دارند و قلعه های عزیزیه و مجیدیه، مقبره عبدالرحمن در دامنه ی کوه های پالاندوکن که این مکان ها هم در فاصله ی پنج کیلومتری از شهرقرار دارند.

بطور خلاصه همه ی گردشگرانی که به ارزروم آمده اند، این فرصت را داشته اند که یک شهر تاریخی را ببینند و با هنر معماری اسلامی این شهر آشنا شوند  وامید داریم با نوشیدن  ازآب سرد ارزروم و خوردن  عسل بدون شکر و کره ی طبیعی خوش بو و جاغ کباب  و خرید سنگ مشهور اولتو، دوباره شهر ارزروم  را با رضایت کامل برای سفر انتخاب کنند.

ترجمه: سمیرا صمد زاده

Tercüme: Samira SAMADZADEH

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.