Dolar 32,5094
Euro 34,8327
Altın 2.490,54
BİST 9.550,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İLK DEFA İKİ KADIN ADAY AYNI LİSTEDE

İLK DEFA İKİ KADIN ADAY AYNI LİSTEDE
10 Nisan 2023 21:04 | Son Güncellenme: 11 Nisan 2023 11:30

MAYIS ayının 14’ünde gerçekleşecek 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde yarışacak partilerin milletvekili listeleri netleşti. Erzurum için belirlenen isimler, vatandaşlar tarafından değerlendirilmeye başlandı. Özellikle Cumhur İttifakının omurgası niteliğindeki Ak Parti’de yaşanan değişim ve dönüşüm dikkatlerden kaçmadı.

Bir önceki listeden sadece Selami Altınok’a yer verilen Ak Parti Milletvekili Aday Listesi’nde, Meclis’in dikkat çeken, her eylem ve söylemleriyle şaşkınlık uyandıran ve çoğu zaman tepki toplayan isimleri Zehra Taşkesenlioğlu ile İbrahim Aydemir’e yer verilmedi.

EN GENCİ O

Geçen 20 yıl içinde 38 farklı ismi Erzurum’dan vekil adayı olarak gösteren Ak Parti’de bu sayı, 28. dönem için belirlenen isimlerle ile birlikte 43’e yükseldi. 14 Mayıs seçimleri için ilan edilen listede kendisine 6. Sıradan yer bulan Muhammed Gökberk Kocaaliler, partisinin şimdiye kadarki “en genç” Milletvekili Adayı olarak kayda geçti. 12 Mayıs 1992 doğumlu olan Kocaaliler, aynı zamanda Nisan 2021’den bu yana partisinin İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini de yürütüyor.

İKİ KADIN ADAY

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte vatandaşlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı tarihten itibaren geçen neredeyse 100 yıllık süreçte “ilk kadın milletvekili”ni 23. dönemde Fazilet Dağcı Çığlık’ı Meclis’e göndererek bir ilke imza atan Ak Parti, son listede bu defa iki kadın adaya birden, Fatma Öncü ile Ayşe Deniz Çelik’e yer vererek yine dikkat çekti.

SADECE BİRİ KALDI

Altı dönem boyunca listelerinde bir önceki listeden en az iki isme yeniden şans veren Ak Parti, bu defa eskilerden sadece Selami Altınok ile yetindi.

Cumhuriyet tarihinin “en uzun süreli” Sağlık Bakanı ünvanına sahip Prof. Dr. Recep Akdağ’ın kendi isteği ile kenara çekildiği bu dönemde, isimleri hiç gündemden düşmeyen Zehra Taşkesenlioğlu ile İbrahim Aydemir, üzerleri çizilen isimler oldular.

Yaklaşık 7 yıl boyunca Ak Parti Erzurum İl Başkanlığı görevini sürdüren ve vekil olmak için istifa eden Mehmet Emin Öz ile birlikte Kadın Kolları Başkanı Ayşe Deniz Çelik ile Gençlik Kolları Başkanı M. Gökberk Kocaaliler de 6 kişilik listede yer aldı. Ak Parti listelerinde bariz şekilde göze çarpan bu değişimin “teşkilatları hareketlendirme amaçlı” olduğu değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

İKİ NARMANLI AYNI LİSTEDE

Seçim zamanları adayların hangi il ya da ilçe nüfuslarına kayıtlı oldukları, seçmenlerin dikkat ettiği ayrıntıların başında gelir.

Yayımlanan son milletvekili aday listesinin, olaya daha çok “hemşericilik” gözüyle bakan vatandaşlarda şaşkınlık uyandırdığı rahatlıkla söylenebilir.

Selami Altınok ile Mehmet Emin Öz’ün Narmanlı, Bakan Yardımcısı ünvanlı ikinci sıra adayı Fatma Öncü’nün memleketine hiç uğramamış olsa dahi İspir kökenli oluşunun yanında dördüncü sıra adayı Abdurrahim Fırat’ın Tekmanlı, beşinci sıra adayı Kadın Kolları Başkanı Ayşe Deniz Çelik’in de Sivas nüfusuna kayıtlı oluşu ilgiyle karşılandı!

k Parti milletvekili aday listesinde Erzurum merkez nüfusuna kayıtlı tek aday, M. Gökberk Kocaaliler oldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.