Dolar 32,5961
Euro 34,7231
Altın 2.497,98
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C

AKLIMIZ BAŞIMIZA NE ZAMAN GELECEK

AKLIMIZ BAŞIMIZA NE ZAMAN GELECEK
15 Nisan 2021 17:53 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2021 19:03

HER yılın 24 Nisan’ında gözlerin çevrildiği Amerika’dan “Acaba soykırım ifadesi Başkan tarafından dillendirilecek mi” meraklı beklentisine bir kez daha girdiğimiz şu günlerde, ER-VAK’tan bir hatırlatma geldi.

PROJEYİ HATIRLATTI

Dünyayı yalanlarıyla inandırmayı başaran Ermeniler tarafından Yanıkdere’de katledilen 3 bin şehidimiz için dikilen, çoğu kimsenin varlığından haberdar bile olmadığı anıtın yerinde kapsamlı bir şehitlik yaptırılmasını ve zulmün yapılacak toplantı, panel, konferans ve etkinliklerle dünya gündemine mutlaka getirilmesi gerektiğini belirten ER-VAK Başkanı Eczacı Erdal Güzel, hazırlanan ve önceki aylarda Erzurum Valiliği’ne sunulan projeyi, kamuoyu ile paylaştı.

ASIL MAĞDUR TARAF BİZİZ

Çoğu dünya ülkesini yalanlarıyla yanlarına çekmeyi başaran Ermeniler’in asla mağdur taraf olmadıklarını belirten Erdal Güzel, yalanlara karşı çok daha ilkeli ve dirençli bir duruş takınmamız gerektiğini hatırlattı, eldeki mevcut belge ve kanıtları dünya kamuoyunun bilgisine sunmanın zamanının çoktan geldiğini kaydetti.

GÖRÜNTÜSÜ HİÇ HOŞ DEĞİL

Şehrin Kuzeydoğusu’na düşen ve “Şehitler” olarak tanımlanan bölgede inanılmaz katliamlar yapıldığını ve insanlık suçu işlendiğini belirten Başkan Güzel, işgal yıllarında (1916-1918) Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilen Müslüman Türkler’in feryatlarının yankılandığı Yanıkdere’nin mezalime tanıklık eden, ancak günümüzde hiç de hoş bir görüntü arzetmeyen yerlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Takvim yapraklarının 20 Şubat 1918’i gösterdiği tarihte Yanıkdere’de bir insanlık suçu ve dramının yaşandığına kaydeden Erdal Güzel, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

MEZALİMİ ANLATAMIYOR

“- O acı dolu günlerde, yolda biriken karların temizlenmesi bahanesiyle trenle Yanıkdere’ye 3 bin masum insanımız, şehre silah sesleri gitmesin diye, başları baltayla parçalanarak şehit edilmişlerdir.

Gerek ülke ve gerekse Erzurum olarak Ermeni çeteleri tarafından yapılan katliamları dünya kamuoyuna duyurmada ve tarihi gerçekleri yansıtmada yeterince becerikli olduğumuz söylenemez. Toplamda 3 bin insanımızın vahşice katledildiği Yanıkdere, dünyaya delil olarak göstereceğimiz önemli yerlerden birisidir.

Yıllar öncesinin şartlarında yapılan Yanıkdere Şehitliği’nin bugünkü hali ne yazık ki kaderine terk edilmiş bir görünüm arzetmekte, dolayısıyla yeteri kadar ilgi görmemektedir.

HAYATA GEÇMESİNİ TALEP EDİYORUZ

ER-VAK olarak, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü  ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ile önceki yıllarda yaptığımız istişarelerle birlikte, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından projelendirilen Yanıkdere Şehitliği’nde mesafe alınamamış olması tarihi sorumluluk açısından üzücü bir durumdur.

Erzurum Kalkınma Vakfı olarak detaylı bir şekilde hazırlanmış bu projenin bir an evvel hayata geçmesini talep etmekteyiz.

Yanıkdere’de yaşanılan vahşeti duyurmak, şehitlerimize olan vefa borcunu ödemek ve gelecek nesillere ışık tutmak düşüncesiyle Şehitliğinin tekrar hatırlanması ve yeni bir projeyle ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Bu münasebetle, şehrimizle ilgili konularda büyük bir hassasiyet gösteren ve sorunları ivedilikle çözen Valimiz sayın Okay Memiş’in  bu konuya da kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyor ,’Tarih, geçmişi unutanlar için bir hatırlatmadır’ sözünü yinelemekte yarar görüyorum.”

FARKLI GÖRÜŞLER VAR

Öte yandan, konuyla ilgili olarak çeşitli mahfillerde yapılan değerlendirmelerde de şu görüşler dile getiriliyor:

“- Son yıllarda gerginleşen Türkiye-ABD ilişkileri, yeni ABD yönetiminin Türkiye karşıtlığı ve Karabağ yenilgisi sonrasında dünya Ermenilerinin birlik ve dirliğinde yaşanan bozulma göz önüne alındığında, 2021 yılının 24 Nisan açıklamasının Ermeniler lehine yapılması ve hatta açıklamada “soykırım” ifadesinin geçmesi ihtimal dahilinde görünmektedir. Ancak, Çin ve Rusya’nın yükselişini ve Soğuk Savaş eğilimini dikkate alan ABD’nin, küresel ve bölgesel menfaatleri için Türkiye ile ilişkilerinin daha fazla kötüleşmesine imkân tanımayacağı ve bu çerçevede 24 Nisan açıklamasında bariz bir üslup değişikliğine gitmeyeceği de muhtemeldir.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.