Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ALIN SİZE HİZMET, ALIN SİZE PROJE!

ALIN SİZE HİZMET, ALIN SİZE PROJE!
12 Mart 2019 04:55 | Son Güncellenme: 12 Mart 2019 05:09

YEREL seçimlerin arefesinde, çeşitli partilerden belediye başkan ya da meclis üyesi adayı olan siyasetçiler, kapı kapı dolaşarak vatandaştan oy istiyor, fırsat buldukça da “mega” projelerini anlatmaya çalışıyorlar.

Seçilmeleri halinde memleketi adeta uçuracaklarını, işsize iş, aşsıza aş bulacaklarını, bir “kültür ve medeniyet şehri” olan Erzurum’da kültüre, sanata, tarihi eserlere ve çevre düzenine gereken önemi vereceklerini iddia eden belediye başkan adaylarına, çok özel bir çeşmeyi, “Dörtgüllü”yü gösteren vatandaşlar, “Bu tarihi çeşme, belediyelerin, belediye başkanlarının duyarsızlığı yüzünden bu hale geldi. Siz de hizmetlerinizi, projelerinizi bu şekilde mi yapacaksınız” diye sormaktan kendilerini alamıyorlar.

İLGİSİZLİK VE BAKIMSIZLIKTAN BU HALE GELDİ

Yakutiye İlçesi’nin merkezi mahallelerinden Muratpaşa’da bulunan ve ismi ile özdeş bir mimari yapıya sahip bulunan “tarihi eser tescilli” Dörtgüllü Çeşmesi, ilgisizlikten, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Tarihi eser özelliğine sahip bir yapı olmasına rağmen, neredeyse bitişiğine kadar yanaşmalarına göz yumulan binaların içinde kalan Dörtgüllü’yü, Büyükşehir Belediyesi’nin bir başka yere taşıma kararı aldığı öğrenildi. 1976 yılında tarihi eser olarak tescillenen çeşmeyi, “Koruma Amaçlı İmar Planı” çerçevesinde 100 metre kadar yukarıya, Muratpaşa Hamamı civarına taşımak isteyen Büyükşehir Belediyesi’ne, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izin verdiği belirtildi.

MUZAFFER HOCA NE DİYOR?

Neredeyse yıkılmak üzere olan tarihi çeşmenin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerinden taşınmak istenmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. “Erzurum kültürü ve tarihi” dendiğinde, “bilirkişi” olabilecek bir birikime ve altyapıya sahip olan, Muratpaşa Mahalleli, ecrzurumdanhaberler.com Yazarı Muzaffer Taşyürek, Dörtgüllü Çeşmesi’nin, Yazıcızade (Yazıcı) Çeşmesi ve Çukurçeşme ile beraber Murat Paşa Mahallesinin sembolleri arasında olduğunu, mahalle ile beraber anıldığını belirtti. Çeşmenin başka bir yere taşınmasının tarihe saygısızlık olacağını kaydeden Taşyürek, çeşmenin taşınması halinde tarihi özelliğini kaybedeceğini, sadece tarihi bir obje olarak görüneceğini söyledi. Hatıralarıyla beraber mahalleye malolan çeşmenin yerinden taşınmasının, ortadan kalkan mahalle kültürü ve bilincinin kaybolmasını daha da hızlandıracağını bildiren Taşyürek, “tarih ile ve tarihi eserlerle oynamanın bu kadar ucuz ve kolay olmaması” gerektiğini vurguladı ve “İstanbul’daki dört cepheli çeşmelerin bir örneği olan çeşme, yerinde restore edilmeli, koruma altına alınmalı ve çevre düzenlemesi yapılmalıdır” dedi.

ERZURUM’DA 37 KİTABELİ ÇEŞME VARDI

Öte yandan, Prof. Haldun Özkan da, Erzurum Çeşmeleri ile ilgili yaptığı araştırmada, çeşmelerin su mimarisinin en yaygın örnekleri olmalarının ötesinde, her dönemde Türk şehirlerinin en önemli öğeleri arasında olduğunu belirtmiş ve şu görüşlerine çalışmasında yer vermişti:

“- Osmanlı medeniyeti, mimarlık tarihinde su yapılarına önem veren toplumların başında gelir. Temizlik ve içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan çeşmeler, bir Osmanlı şehri olan Erzurum’un mimari dokusunda derin izler bırakmıştır. Erzurum’da otuz yedi tane kitabeli çeşme bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Dörtgüllü Çeşme’dir. Çeşmenin mahalleye özgü bir yapısı vardır.” erzhaber – ÖZEL

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.