Dolar 32,5541
Euro 34,7341
Altın 2.491,66
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

AMAÇ DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİSİ OLMAK!

AMAÇ DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİSİ OLMAK!
18 Şubat 2018 19:18

ERZURUM’da, görev yapan gazeteciler ile 5’inci kez bir araya gelen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, korku duvarlarını yıka yıka ilerlediklerini belirtti, “İkinci eğitimi kaldırmanın hesabı içindeyiz” dedi.

Konukevi 2’de basın mensuplarıyla kahvaltı sofrasında buluşan Rektör Ömer Çomaklı, geçen zaman içinde yaptıkları hizmetleri özetledi. “Çalışmalarımızı sistematik hale dönüştürdük” diyen Rektör Çomaklı, şunları söyledi:

“- Yeni nesil üniversite hedefimize ulaşmak için, önemli işler yapıyoruz. Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) oluşturduk. Erzurumlu bir arkadaşın da katkısıyla bir konferans düzenledik. Üniversite olarak hem gücümüzü görelim, hem de insanımızın beklentilerini öğrenelim istedik ve Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın da katılımıyla bir arama konferansı yaptık. Vizyonumuz ne olmalı, misyonumuzu nasıl belirlemeliyiz dedik. İlk olarak da Erzurum’daki STK temsilcileriyle bir araya geldik. Basın olmadan olmazdı. Şimdi de sizlerle beraberiz.”

İnsanların yaşam konforunu iyileştirmek ve yükseltmek istediklerini belirten ve bu doğrultuda  14 yeni projeyi uygulama safhasına koyduklarını hatırlatan Çomaklı, şöyle devam etti:

BİLİM İNSANI BİLGİSİNİ SATABİLMELİ

“- Dönüşüm önemli. Bizim asli işimiz öğretim. Ama hayata tat katmak, kalite getirmek de istiyoruz. Bunun için STK’larla bir araya geleceğiz, en iyiye ulaşmaya da gayret edeceğiz. Araştırma bizim işimiz. İyi noktadayız. Geçtiğimiz yıl girişimci ve yenilikçi üniversiteler sıralamasında ilk 50’nin dışında bırakıldık. Nedenlerini araştırıyoruz. Atatürk Üniversitesi’nin bir misyonu var. Bin yıllık eğitim kültürünün üstüne bina edilmiş bir üniversiteyiz. Patent ve marka sayısını artırmalıyız. Bir patent sahibine araba ödülü vereceğimi önceden de açıklamıştım. Gerçi 30 kadar çalışmamız var ama, henüz istediğimiz kıvamda değiliz. Toplumla ilişki kuruyor, ama kendimizi iyi ifade edemediğimizden olsa gerek, zaman zaman eleştiriliyoruz.

STK’LAR ARASINDA KOPUKLUK VAR

STK’larla yaptığımız toplantılarda, kendi aralarında iletişim olmadığını gördük. Bir kopukluk sözkonusu. Üniversite olarak o sorunu da gideriyor, korku duvarlarını yıkıyoruz. Merdivenaltı faaliyetlerini önleme adına dönersermaye işletişimini yaygınlaştırıyoruz. Bilim insanı bilgisini satabilmeli. Bu onun en doğal hakkı. Üniversite ile toplumu buluşturmalı, üniversite iie sanayi işbirliğini geliştirmeliyiz. İletişim, İlahiyat, İşletme, Edebiyat ve Güzel Sanatlar, dönersermaye birimlerini oluşturmalı ve dışa açılmalı. Halkımız bizden yararlansın. Düşünün ki, 2 bin 600 hoca ki, en azı master yapmış. Bu birikimden halkımızın, toplumun faydalanması gerekir. Ortak aklı oluşturmaya çalışıyoruz, dünya üniversitesi nasıl oluruz, bunu araştırıyoruz. Yönergeleri değiştiriyor, mükemmeli bulana kadar gayret ediyoruz. Üniversiteyi yoluna sokmaya çalışıyoruz. Dünyanın ilk 500 üniversitesinden birisi nasıl oluruz, bunu araştırıyoruz. Şu anda maalesef çok gerilerdeyiz.”

Rektör Çomaklı’dan sonra davetli gazetecilere bir sunum yapan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Keskin, yeni nesil üniversite vizyonu adı altında “sessiz devrim” yaptıklarını, her 10 günde bir toplantı yaparak, mevcut sistemi düzeltmeye çalıştıklarını belirtti.

TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMEK İSTİYORUZ

Atatürk Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırma projelerinin “eş dost değerlendirmesi” olmaktan çıkarıldığını, satınalmaların şeffaflaştırıldığını belirten Keskin, “Bütün bunlar olması gereken işlerdi. Çalışmalarımız sonucunda süreçler ve faaliyetler biri birini takip eder hale geldi. 2016’dan beri yoğun çalışma içindeyiz. Toplumla bütünleşmek istiyoruz. Birçok yeni şey söyleyeceği. Tasarım ve dönüşüm, bir çerçeve projedir. Altında 25 farklı proje var. Üniversitelerin rolü değişmiştir. Nasıl bir üniversite devraldık, bunu da sizlerle paylaşacağız. Sanayici eski sanayici, köylü eski köylü değil. Atatürk Üniversitesi olarak 60 yıllık hazır aklımız var. Bunu toplumumuzla birlikte geliştirmek istiyoruz. Türkiye bağlamında ciddi gelişmeler var. Bilim dalları değişiyor. Acaba dünya ne çalışıyor. Bunları takip ediyoruz. Gelişme, büyüme, ilerleme adına kıvılcım çakmak istiyoruz. O kıvılcım, uygulayacağımız işte bu projedir” diye konuştu.

İKİNCİ EĞİTİM KALKMALI

Toplantının soru-cevap bölümünde, yöneltilen soruları cevaplandıran Rektör Çomaklı, önemli bir yenilikten bahsetti, gece eğitiminin olmaması gerektiğinin altını çizdi. İkinci öğretimin kalkması halinde eğitime kalite geleceğine işaret eden Rektör Çomaklı, “Gelir seviyesi yüksek öğrenciyi üniversitemize çekmek gerek. Halka bunu iyi anlatmak lazım. İkinci eğitim hiç kimsenin lehine değil. Bunun iyi bilinmesi lazım. Yapılacak araştırmaların, gerçekleşecek bilimsel çalışmaların toplumun menfaatine olması gerekir. Bunun uğraşını veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.