Dolar 32,6078
Euro 34,8089
Altın 2.494,00
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

BAHÇE DUVARINDAKİ GİZLİ SIR!

BAHÇE DUVARINDAKİ GİZLİ SIR!
19 Mart 2017 21:11 | Son Güncellenme: 19 Mart 2017 21:14

“BU duvarda ne var” diye sorduk ama, soruyu soran asıl kişi, aslında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz Hoca idi.

Geçtiğimiz hafta “Teke” adını verdikleri grup arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları sunumda, Erzurum’un yok edilen şehir mezarlarına atıfta bulunan Cengiz Alyılmaz, Şair Nef’i Ortaokulu’nun çevresini saran bahçe duvarlarının fotoğraflarını göstermiş, sıra sıra dizili taşlar arasında çok net gözüken eski mezar taşlarına dikkat çekerek, sitemini dile getirmişti.

ŞEHRİ PLANLAMAMIŞ, RESMEN MAHVETMİŞLER

Dönemin Valisi Tahsin Uzel’in daveti ile Erzurum’a gelen Fransız Şehir Plancı Lambert’e öfke kusan Prof. Dr. Alyılmaz, “Erzurum şehir mezarları, bu iki artniyetli insan tarafından mahvedilmiş. Şehir planını yapıyor, yeni yollar açıyoruz diyerek tüm mezarları ortadan kaldıran bu insanlar, Erzurum’un tarihine ve kültürüne onarılması mümkün olmayan darbeleri indirmiş, şehrin temelini resmen dinamitlemişler” demişti.

Alyılmaz Hoca’nın anlatımından ve verdiği ipuçlarından yola çıkarak, Tarihçi ve Yazar Muzaffer Taşyürek ile birlikte Şair Nef’i Ortaokulu’nun çevresini saran bahçe duvarlarını yakın planımıza aldık ve objektifimize takılan mezar taşlarını kah şaşırarak, kah üzülerek resmettik.

TAŞYÜREK, MEZAR TAŞLARINI GÖRÜNCE İNANAMADI

Eski Erzurum Fotoğrafları’nda, Üç Kümbetler’in çevresinin mezarlık olduğunun gözüktüğünü belirten Muzaffer Taşyürek, “Mezarları kaldırmak isteyen dönemin yöneticileri, halka, ‘Gelin yakınlarınızın mezarlarını alın ve başka yere götürün’ çağrısı yapmışlar. Vatandaşlardan kimileri bu çağrıya kulak vermiş. Sahipsiz mezarlardan çıkan kemikler ise, biri birine benzeyen iki kümbetten birisinin içine gömülmüş. Dolayısıyla o mezarlar bu şekilde ortadan kaldırılmış. Mezar taşlarının okulun bahçe duvarlarına malzeme olacağı hiç aklıma gelmezdi. Görünce çok etkilendim ve üzüldüm” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

  1. Kubilay Demiryürek dedi ki:

    Hassasiyetiniz ve konunun önemi tartışılmaz bu konuda sevgili Muzaffer Tasyurek kardeşime teşekkür ediyorum. Diğer devre arkadaşım Sayın Erol Kurkcuoglu kardeşimin yorumlarını ve aydınlatmasini bekliyor. Erzurum tarihine katkı sağlanacağını enkazından duvarlara işlenen tarihin korunmasını diliyor parmak bastığın için Ozturk Akkok teşekkür ediyorum.