Dolar 32,5656
Euro 34,7346
Altın 2.489,61
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

BAŞKAN ÖZSOY, UZUNDERE’Yİ ANLATTI

BAŞKAN ÖZSOY, UZUNDERE’Yİ ANLATTI
4 Kasım 2017 20:15

Güneş Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Geleneksel Cuma Konferanslarının bu haftaki konuğu “Sürdürülebilir Kırsal ve Yerel Kalkınmada Uzundere Modeli” isimli sunumuyla, Erzurum Uzundere İlçesi Belediye Başkanı Muhammet Halis Özsoy oldu.

Özsoy konuşmasına Uzundere ilçesinin tarihi ve coğrafi konumundan bahsederek başladı. Özsoy daha sonra, Uzundere denilince akla gelen ilk şeyleri şöyle sıraladı, Türkiye’nin en yüksek şelalesi, misafirperver insanları, otantik sivil mimari, temiz bol oksijenli havası, ekolojik yaşam merkezi, yirmi çeşit elmanın bulunduğu yer, rafting ve trekking, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği, incir döğmesi.

Özsoy, kırsal turizm konusunu kısaca tanımlayarak, DATUR projesi kapsamında kırsal turizm faaliyetlerine değindi. Özsoy, “Kırsal turizm küreselleşmenin söz konusu olduğu 21. yüzyılda ülkelerin kendi halklarının refahını sağlayabilmek için çeşitli doğal kaynakları ekonomik fayda yaratacak şekle dönüştürerek, insanların hizmetine sunma yollarını aramak, bölgesel kalkınmışlık farklılıklarını gidermek, kırsal kesimde yaşayan insanların gelirlerini artırmak ve refah düzeylerini yükseltmek için geliştirilmiş bir modeldir” dedi.

Uzundere’nin Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi,  Tortum Gölü, Köttek Mağarası, Engözzekkapı Kalesi, Sapaca Kalesi, Erikli Şapeli Uzundere ilçesinde bulunmaktadır. Bunların dışında, Doğa Yürüyüş Yolları, Dağ Bisikleti Parkurları, Orman İçi Mesire Alanlarına sahip olan bir ilçe olduğunu söyleyen Özsoy, “Uzundere flora ve fauna bakımından çok zengin, göçmen kuşların göç rotasında olan, tarih, kültür, tabiat harikası bir ilçedir. 2007-2012 yılları arasında bölgemizde ve komşu ilçelerle birlikte sürdürülen DATUR Projesi neticesinde, komşu ilçeler ile değil, dünyadaki ilçeler ile yarışmamız gerektiğini öğrendik. Bölge insanı, genelde içine kapanık, mevsimsel olarak il dışına çıkarak çeşitli bedensel güç gerektiren işleri yaparak geçimini sağlamaya çalışırdı. DATUR projesi ile bizler gördük ki dünyanın çeşitli ülkelerinden insanlar ilçemizi gezmeye geliyor ve üstelikte bunun için bizlere para ödüyor” diye konuştu.

Konferansın ardından Güneş Vakfı yönetimince Muhammet Halis Özsoy’a Güneş Vakfı Yayınlarını, III. Uluslararası Türk Şöleni Bildirileri kitabını ve katılım belgesini takdim etti. kaynak: sondakika

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.