Dolar 32,3544
Euro 35,1415
Altın 2.301,58
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BİR ÇEVRE KATLİAMININ DAHA ÖNÜNÜ KESTİK

BİR ÇEVRE KATLİAMININ DAHA ÖNÜNÜ KESTİK
20 Aralık 2017 04:58 | Son Güncellenme: 20 Aralık 2017 05:00

ERZURUM‘un çok önemli turizm değerlerinden olan Tortum Gölü ve çevresinde, “tünel yapıyoruz” denilerek dikilmesine başlanılan elektrik direklerine, Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu geçit vermedi. Elektrik direklerinin yaşatacağı kirliliğin haberinin erzurumdanhaberler.com’da “Tortum Gölü Katliamı” başlığıyla yayınlanmasının hemen ardından toplanan kurul, yapılan çalışmaların durdurulmasını kararlaştırdı.

Üzerinde, Tortum Şelalesi gibi, Avrupa’nın en büyük çağlayanını barındıran ve doğal sit alanı olarak kayıtlara geçen Tortum Gölü’nün yapısına zarar verecek bir çalışmaya geçtiğimiz aylarda start verildi. Erzurum – Artvin yolunda ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla başlatılan tünel çalışmaları çerçevesinde, gölün çevresine büyük çaplı elektrik direklerinin dikilmeye başlanması, çoğu insanı huzursuz etti.

ÇALIŞMALARA İZİNSİZ BAŞLANILMIŞ

Çevreye duyarlı vatandaşları fazlasıyla rahatsız eden ve “izinsiz” yapıldığı sonradan anlaşılan çalışmaların durdurulması için Uzundere Kaymakamlığı’na yapılan başvurular, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu ile Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’ne iletildi. Her iki kurumdan da “çalışmalar durdurulmalıdır” kararı çıkmasına rağmen, Pirinkayalar Tüneli’nin yapımını üstlenen inşaat firması, elektrik direklerini gölün çevresine dikmeye devam etti.

Önceki yıllarda dikilen ve zamanla hem ekonomik ömürlerini tamamlayan ve hem de gölün görünümünü kirleten elektrik direklerin büyük mücadeleler sonucunda kaldırıldığını bilen vatandaşların feryadı, erzurumdanhaberler.com sayfalarında yer buldu.

KURUL, TAVİZ VERMEDİ

Vatandaşın feryadını, “Tortum Gölü Katliamı” başlığıyla gündeme taşıyan erzurumdanhaberler.com, başkanlığını Ata Botanik Park’ın mimarlığını da yapan ve böylesi önemli bir bahçeyi Erzurum’a kazandıran Prof. Dr. Hasan Yılmaz’ın yaptığı Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nu harekete geçirdi.

Geçtiğimiz kasım ayının sonlarında yapılan kurul toplantısında, enerji nakil hattının gölün görsel peyzaj kalitesini ciddi anlamda etkileyeceği kanaatine varıldı ve yapılan çalışmaların durdurulmasına, aynı zamanda enerji hatlarının sit alanı dışına alınmasına, aksi taktirde ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.