Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

BİR KÜLTÜR ŞEHRİNİ BÖYLE YOK ETTİK

BİR KÜLTÜR ŞEHRİNİ BÖYLE YOK ETTİK
25 Temmuz 2020 15:33

ÇOĞU yazar, şair, gazeteci, araştırmacı, kültür insanı Erzurum’u kaleme alırken, genelde “bir kültür ve medeniyet şehri” diyerek başlamış söze.

ÖNEMLİ İZLERİ GÖRMEK MÜMKÜN

Bulunduğu coğrafyanın kadim şehri, kuruluşu asırların ötesine giden, çok sayıda medeniyete evsahipliği yapmış Erzurum’da önemli kültürlerin izlerini görmek ve bulmak mümkün.

ERZURUM MAZİSİNİ ARIYOR

Döneminin önemli tarihçilerinden birisi olan İbrahim Hakkı Konyalı’nın, Erzurum Tarihini Araştırma ve Tanıtma Derneği adına yaptığı araştırma sonrasında kaleme aldığı Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi adlı çalışmasında, “Erzurum’un dehlizlerine projektör tuttuğumda mevcut bilgilerimin ne kadar sığ ve yetersiz olduğunu daha iyi anladım” dediği Erzurum, şimdilerde mazisini arıyor.

KİMİ VARLIĞIN SADECE İZLERİ KALDI

Sahip olduğu önemli değerlerini birer birer elinden kaçırtan, sahip olamayan, yıpratılmasına, yok edilmesine karşı koyulamayan ve seyirci kalınan Erzurum’da, önemli kültürel varlıkların artık sadece “silik izleri” görülebiliyor.

KÜLTÜREL EROZYONA KARŞI KONULAMADI

Kültürel erozyona karşı koyamayan, sahip olduğu eski kadim mahallelerinin birer birer adı ve yapılarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına göz yumulan, ses çıkartılmayan Erzurum’da, değirmenler, çeşmeler ve çok sayıda eski ev yok edildi.

ÇOĞU ÇEŞME KURUDU, KİMİ DE YOK EDİLDİ

Kentsel dönüşüm projeleriyle yıkımın en acısını yaşayan Erzurum’da, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile Prof. Dr. Haldun Özkan’ın 2000’li yılların başında yayınladıkları “Erzurum Çeşmeleri ve Su Yolları” çalışmasında 175 çeşme olduğu belirtiliyor.

HAMAMLARI DA BENZER TEHLİKE BEKLİYOR

Günümüzde bu çeşmelerin en az 30 kadarının tamamen yok edildiği, geri kalanlarının önemli kısmının suyunun kesik olduğu Erzurum’da, hamam kültürünü de benzeri bir tehlike bekliyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.