Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 23°C

BİRGÜN GAZETESİ’NDEN KAFA KARIŞTIRAN HABER

HENÜZ DEPREM ŞOKUNU YAŞAMADIĞIMIZ BİR GÜNDE BİRGÜN GAZETESİ TARAFINDAN KALEME ALINAN “VAKIFBANK’A PES DEDİRTEN ERZURUMLU ŞİRKET KİM” HABERİ İLGİYLE KARŞILANMIŞTI. O HABERİ BİZ DE GÜNDEMİMİZE ALALIM İSTEDİK.

BİRGÜN GAZETESİ’NDEN KAFA KARIŞTIRAN HABER
7 Şubat 2023 19:58 | Son Güncellenme: 7 Şubat 2023 19:59

ÜLKEYİ sarsan depremden bir gün önce BİRGÜN Gazetesi’nde “Vakıfbank’la ‘pes’ dedirtecek pazarlık” başlığıyla yayınlanan ve hemen herkeste “İddiaların merkezindeki o şirket kim ve kime ait?” dedirterek merak uyandıran “ilginç” haberi, yoğun gündem arasında kaybolmasın diyerek biz de erzurumdanhaberler olarak  gündemimize alalım istedik.

BİRGÜN Gazetesi’nde Nurcan Gökdemir imzasıyla yayınlanan haberde, Erzurumlu bir şirketin Vakıfbank’tan aldığı 465 milyon ABD doları ile 45 milyon avroluk teminat mektubuna ilişkin krediyi ödeyemediği belirtiliyor, şirket yöneticilerinin borçlarına yönelik olarak bankaya akıllara durgunluk veren önerilerle gittikleri ifade ediliyordu.

Sayıştay raporlarına dayanılarak yayınlanan haberde, faizleriyle birlikte toplamda 10.6 milyar TL’ye tekabül eden borcunu ödeyemeyen ve ismi açıklanmayan şirketin, Vakıfbank’a, “Faizleri silin, anaparanın bir kısmından vazgeçin” önerisini sunduğu, bu öneriye Sayıştay denetçilerinin, “Grubun mali yapısının zayıfladığı, özkaynaklarının negatife düştüğü, teminat yapısının riskleri karşılamada yetersiz kalabileceği gerekçesiyle” karşı çıktıkları, alacakların yakından takip edilmesini istedikleri ve şirketin tasfiyesine yönelik önlemlerin alınmasını önerdiklerine işaret edildi.

İŞTE O HABER:

Erzurum’da bir grup, milyarlarca liralık kredi borcunu sağlanan tüm kolaylıklara karşın yıllarca ödemediği Vakıfbank’la “Pes” dedirtecek önerilerde bulunarak pazarlığa oturdu. Sayıştay, şirketle yeniden yapılandırma sürecine giren bankayı uyardı.

BAĞIŞ GİBİ KREDİ

Edinilen bilgiye göre, üç şirketten oluşan bu grup, banka kredi portföyünde önemli bir yer tutan büyüklükte bir kredi kullandı. 2015 yılında iki şirket satın alabilmesi için gruba 465 milyon ABD doları ile 45 milyon avroluk teminat mektubu kredisi kullandırıldı. Bunun yatırım kredileri ilk 3 yıl anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam 10 yıla kadar vadeli olarak verildi.

KUR ARTIŞI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Ödemesiz dönem 2018’de bitti. Ancak, 275 milyon ABD doları tutarındaki kredinin 26,7 milyon dolar tutan taksit ödemesinin “piyasalardaki olumsuz gelişmeler ve kur artışı nedeniyle gerçekleştirilemeyeceği” bankaya bildirdi.

Bunun üzerine Genel Müdür’lük tarafından taksit ödemesi 2 ay ötelendi. Yönetim Kurulu, faiz ödemelerinin zamanında yapılması kaydıyla ödeme planını değiştirdi ve 2018 ve 2019 yıllarında birer kere 5’er milyon ABD doları ödenmesini öngördü.

Ödemeler aksayınca 2019 yılında da bu krediler iptal edildi ve 2 yıl faiz ve anapara ödemesiz 12 yıl vadeli 340 milyon ABD doları yatırım kredisi verildi.

YENİDEN YAPILANDIRMA TALEBİ

Buna karşın grup 24 Kasım 2021 tarihinde bankaya borcunun yeniden yapılandırılması için başvurdu ve bir gün sonra süreç başladı. Grubun bu başvuru tarihindeki 9,7 milyar TL’lik borcunun yaklaşık 9,3 milyar TL’lik bölümü bankaya ait risklerden oluştu. 2022’de 10 milyar TL’si bankaya olmak üzere borç tutarı 10,6 milyar TL’ye çıktı.

ŞAŞIRTICI İSTEKLER

Denetim tarihi olan Nisan 2022’de henüz sonuçlanmadığı bildirilen yapılandırma başvurusu şöyle:

  • Kredi borcumuzun faizlerinin alınmaması ve anapara borcumuzun bir kısmından vazgeçilmesi,
  • Grubumuz şirketlerinden; 007286783340 müşteri numaralı firma ile 445004933982müşteri numaralı firmanın bankanız tarafından her iki tarafın da uygun göreceği bir değer üzerinden borçlarına karşılık alınması ancak tarafımıza on beş yıllık süre ile geri alım hakkı tanınması,
  • Devir işleminden sonra kalan kredi borcumuzun 2 yıl ödemesiz toplam 10 yıllık bir vade ile yapılandırılarak taksitlendirilmesi,
  • Şirketimizin faaliyetlerini devam ettirebilmesi ve daha iyi kâr marjlarına ulaşıp kredi geri ödemelerini daha rahat yapabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz yaklaşık 600 milyon TL tutarında işletme sermayesinin uzun vadeli TL kredi şeklinde şirketimize verilmesi,
  • Bankanız nezdindeki yabancı para risklerimizin TL’ye çevrilmesi.

Banka 2022 Nisan ayında henüz tamamlanmayan yapılandırma sürecine ilişkin 30 milyon dolarlık kredi verilmesini, kredilerin 12 ay ödemesiz 36 ay vadeli olmasının, borçların TL’den yabancı paraya, yabancı paradan TL’ye çevrilebilmesi, iki şirketin devralınması durumunda ilave kredi verilmesini, yeniden yapılandırma tamamlanana kadar kredilerden faiz alınmamasını içeren bir dizi karar alındı.

SAYIŞTAY’DAN UYARI

Raporda, grubun 2015 yılından itibaren aldığı diğer kredilerin de ödemelerini aksattığı belirtildi. Döviz cinsinden borçlanan grubun dövizde yaşanan değişiklikle ortaya çıkan kur zararı, sektörde yaşanan yavaşlama nedeniyle zarar ettiğine vurgu yapıldı.

Denetçiler, grup firmalarına ait risklerin tamamına yakınının bankaya ait olduğu, grubun mali yapısının zayıfladığı, özkaynaklarının negatife düştüğü, teminat yapısının riskleri karşılamada yetersiz kalabileceğine dikkati çekerek, alacakların yakından takip edilerek tasfiyesi dahil gerekli önlemlerin alınmasını önerdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.