Dolar 32,5141
Euro 34,9068
Altın 2.424,23
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C

BİRİ BİZİ FENA KANDIRIYOR

BİRİ BİZİ FENA KANDIRIYOR
16 Nisan 2018 17:26

ERZURUM‘un Uzundere İlçesi’nde bulunan ve bakımsızlıktan dolayı tel tel dökülen Öşvank Kilisesi’ne şimdiye kadar ne kimse koruma adına el attı, ne de restorasyonu için düğmeye basanı olmadı.

Bagratlı Hanedanlığı döneminde M.S. 961 yılında, Öşklü Grigor Usta tarafından yaptırılan, zaman içinde bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kaderine terkedilen, bu arada define arayanların yaptığı izinsiz kazılarla da harabeye dönen Öşvank Kilisesi, dünya gündemine “kütük sütunu” ile gelmişti.

Çalınan taş sütunlardan birisinin yerine yerleştirilen kütük sayesinde ayakta kalabilen Öşvank Kilisesi için, Gürcistan Hükümeti ile karşılıklı “restorasyon anlaşması” yapılmış, ancak bu anlaşma bir türlü hayata geçirilememişti.

 

ALMAZ MÜJDE VERMİŞTİ

Konuyla ilgili olarak basında çıkan haberlere yönelik olarak bir açıklamayı geçtiğimiz  yılın sonlarına doğru yapan İl Kültür Müdürü Cemal Almaz, “Gürcistan, Öşvank Kilisesi’ni restore ettirecekti. Bu anlaşmadan bir süre sonra Rus-Gürcü Savaşı’nın patlak vermesi, bu anlaşmayı sekteye uğrattı. Son zamanlarda Gürcistan tarafından ‘Topraklarımızda ezan okunmasını istemiyoruz’ şeklinde yükselen itiraz sesleri, işi çıkmaza soktu. Her iki ülke arasında son zamanlarda yakınlaşma olmasının yanında kilisenin de neredeyse yıkılacak duruma gelmesi, bakanlığımızı harekete geçirdi. Öşvank Kilisesi için bakanlığımız ödenek çıkardı. Bugün-yarın kilisenin koruma altına alınması için çalışmalar başlatılacak. Özellikle yıkılmaya meyilli olan kubbe ve kilisenin açıkta kalan kısımları kapatılacak. Havaların ısınmasıyla birlikte de restorasyon çalışmalarına başlanacak” demişti.

HER TARAFTAN OT FIŞKIRIYOR

Havaların çoktan ısındığı ve inşaat sezonunun birkaç ay öncesinde başladığı Uzundere’de vatandaş kendi inşaatlarında çalışmalarını yoğunlaştırırken, Öşvank Kilisesi’nde beklenilen restorasyonun başlamamış olması, ciddi eleştirileri de beraberinde getirdi. “Biri bizi fena kandırıyor” diyen vatandaşlar, “Hani ya burası için ödenek ayrılmıştı, hani önce binanın kubbe kısmı korunacak, sonra restorasyonu başlayacaktı! Eski yapının her tarafından şimdilerde otlar fışkırıyor. Yazık oluyor bu esere. İnsan kime ve neye inanacağını şaşırıyor” demekten kendilerini alamadılar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.