Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

BİRİ ÇUL, BİRİ ÇAPUT, DİĞERİ DE KEÇE!

BİRİ ÇUL, BİRİ ÇAPUT, DİĞERİ DE KEÇE!
2 Ağustos 2018 18:54

ERZURUM kültürünün “bilirkişi” tanımına en uygun üç ismi, Tahsin Kaya, Abdurrahman Zeynal ve Muzaffer Taşyürek ile Erzurum’u dolaşırken, çoktan virane olmuş Kaledibi’ndeki çırçır atölyesine düştü yolumuz.

Evlerde bulunan, artık kullanılmayacak kadar eskimiş, “çul” olarak tanımlanan sergilerin parçalanarak yüne dönüştürüldüğü Kaledibi’ndeki çırçır atölyesinin önünde soluklanan “muhteşem üçlü”yü, kapının üzerindeki soluk yazı fazlasıyla güldürdü.

YAŞLARI KEMALE ERELİ ÇOK OLDU

Boya ile yazılmış “Çul, çaput, keçe ve pamuk atılır” yazısını biri birlerine gösteren, “yaşları kemale ermiş” Kaya, Zeynal ve Taşyürek, “çul kim, çaput kim” sorusuna, kahkahalarla cevap aradı, sonunda Abdurrahman Zeynal üzerinde, “işte çulumuz bu” diyerek karar kıldılar.

Yaptığı kültürel çalışma ve yazdığı kitapların fazla oluşundan dolayı; deyimlerimiz arasına yerleşen, “anası çaputlara bile sarmamış” sözüne Muzaffer Taşyürek Hoca daha uygun bulunurken, bir zamanların Telekom Bölge Müdürü Tahsin Kaya da oy birliği ile “keçe” olarak tanımlandı.

Zaman zaman bir araya gelen ve Erzurum’un ayakta kalabilmiş eski mahallelerini dolaşarak, anılarını tazeleyen “muhteşem üçlü”ye erzurumdanhaberler.com olarak sağlık, mutluluk ve huzur diliyor, daha nice kültürel çalışma ve araştırmanın altında imzalarının bulunmasını temenni ediyoruz. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.