Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 26°C
Çok Bulutlu
Erzurum
26°C
Çok Bulutlu
Pts 25°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 25°C

BORSA BAŞKANI ORAL’DAN CESUR ÇIKIŞLAR

BORSA BAŞKANI ORAL’DAN CESUR ÇIKIŞLAR
27 Ağustos 2024 04:09 | Son Güncellenme: 27 Ağustos 2024 04:16
ERZURUM Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, basın mensupları ile bir araya geldiği kahvaltılı basın toplantısında şehrin kalkınması ve sorunlarından arınması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini çok net, anlaşılır şekilde dile getirdi, Erzurum’un tanıtım ilkelliğine de örnekler vererek dikkat çekti.
Görevde 6 yılı geride bırakan Başkan Hakan Oral, aralıksız üç saat kadar konuştuğu basın toplantısında, hem yaptıklarını anlattı, hem hedeflerini sıraladı ve hem de şehrin tanıtımı için 5 ayrı kamu kurumu tarafından yaptırılan, neredeyse biri birinin aynı broşürleri göstererek, “Bu, anlaşılabilir bir durum değil. Büyük paralar harcanarak yaptırılan broşürler, kurumlar arasında koordinasyon eksikliği olduğunun bir göstergesidir” diye konuştu.
ELEŞTİRİLERE AÇIĞIM
Her türlü eleştiriye; iftira ve karalama olmamak kaydıyla açık olduğunu belirten Hakan Oral, ana başlıklar halinde şunları söyledi:
– Yaklaşık bin üye ile devraldığımız Erzurum Ticaret Borsası’nın üye sayısını bin 622’ye çıkardık.
– Bizler şehri tanıtan broşürlere karşı değiliz. Ancak tek elden yapılması, diğer kurumların da katkı sağlaması gerekir.
– Şehrin kalkınması için devletimiz KUDAKA, DAP ve KOSGEB aracılığıyla büyük destekler veriyor. Ayrılan bütçelerin daha optimum, sürdürülebilir ve öncelikli ihtiyaç duyulan projelere harcanması gerekir.
– Erzurum Ticaret Borsası hayata geçirdiğimiz soğuk zincir süt projesi kapsamında bugüne kadar 21 milyon litreye yakın süt topladık. Üreticilerimize 171 milyon 495 bin lira ödeme yaptık. Yaklaşık 3 milyon 800 bin lira da devlete vergi ve stopaj ödedik.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE ŞART
– Erzurum’da günde bin ton süt üretiliyor ancak kayıt dışı olduğu için biz sadece günde 20 ton kadarını toplayabiliyoruz. Bu da devletin milyonlarca lira vergi kaybına uğradığı anlamına gelir.
– Az önce sıraladığım rakamlar yalnızca günlük 20 ton süt üretiminden elde ettiğimiz gelir. Bir de bin ton sütün kayıt altına alındığını düşünün. O vakit gerek üreticimizin ve gerekse devletimizin kaybı kendiliğinden ortaya çıkar.
– Şehrimizi gastronomi ve marka şehir yapmak amacıyla 2020 yılında başlattığımız tescilli yöresel ürün seferberliğinde, bir yılda 50 ürün için rekor sayıda başvuru yaptık, 43 yeni ürünümüzün daha coğrafi işaret tescilini aldık.
– Tescillenen coğrafi İşaretli ürünler sıralamasında Erzurum, 55 ürün ile Türkiye’de 4. sıradadır. Bu sayede tescilli yöresel lezzetlerimizi Türkiye pazarına açarak, üyelerimizin ciddi anlamda istihdam artışı ve gelir sağlamalarına vesile olduk.
– Avrupa Birliği tescil çalışmalarımızdan Erzurum su böreğinin tescil süreci devam ediyor. Bu çalışmalarımız Erzurum su böreğinin sayesinde ülke çapında bilinirliğini sağladık. Su böreği üreten işletme sayısı 15’i geçti. Bunun yanı sıra kadınlarımız da evlerinden ürettikleri böreği satmaya basladı. Börek sayesinde doğrudan 350, dolaylı bin 100 kişinin istihdamı sağlandı. Furkan Akkök
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.