Dolar 32,5826
Euro 34,8020
Altın 2.413,05
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 22°C

BU BAŞARI ÖDÜL GEREKTİRİR

BU BAŞARI  ÖDÜL GEREKTİRİR
15 Ağustos 2019 03:12

YAKLAŞIK 6 yıl önce Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından “kültür varlığı” olarak tescil edilen, Pasinler’e bağlı eski adı Ezirmik olan Ovaköy’de yapılan kazı sonucu ortaya çıkartılan ve büyük ihtimalle Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu söylenen mezar bir anda gündem oluşturdu.

Erzurum Müze Müdürlüğü tarafından 2013 yılında bir çalışma başlatıldı.Yöre insanı tarafından “Alaaddin Ali Bey Mezarı” olarak adlandırılan bölgede yapılan saha çalışmalarında, bir kümbetin varlığı tespit edildi ve kazı yapılması kararlaştırıldı. Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, Ankara’dan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan onayın ardından çalışmalara hız verildiğini, iki hafta kadar önce de kazı çalışmalarına başlanıldığını hatırlattı.

ÇALIŞMA ORTAK YÜRÜTÜLDÜ

Kazının danışmanlığını yapan Kars Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan ve arkadaşları ile birlikte yürütülen çalışmada, Moğolistan’a giderken, Erzurum’da zehirlenerek öldürüldüğü bilinen, ancak yeri belli olmayan Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu tahmin edilen mezara ulaşıldı.

İLK LAHİTLERİ TÜRK BULMUŞTU

Defineciler tarafından ciddi tahribata uğrayan, Ovaköy’deki kümbet kalıntıları arasından geçtiğimiz yılın mayıs ayında iki lahit çıkartılarak koruma altına alınmıştı. Aziziye Belediyesi Taş Eserleri Müzesi Koordinatörü Oğuzhan Türk’ün girişimleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz’ın gayretleriyle koruma altına alınan lahitler üzerinde, önemli izlere rastlandı.

Elde edilen bilgi ve bulgular sonrasında başlatılan kazı çalışmalarında, üzerinde  ‘Bu kabir galip Sultan Alaaddin’ yazılı bir lahit kapağı bulunduğunu belirten Müze Müdürü Hüsnü Genç, geçtiğimiz yıl buldukları sandukaları koruma altına alan Aziziye Belediyesi Taş Eserler Müzesi Koordinatörü Oğuzhan Türk ile birlikte Ovaköy Mezarlığı’nda incelemelerde bulundu.

Erzurum Müzesi’nin, dolayısıyla da İl Kültür Müdürlüğü’nün göğsünü kabartan çalışmayla ilgili bir değerlendirme yapan Hüsnü Genç, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

KAZI 10 GÜN SÜRDÜ

“Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat’ın Moğolistan’a giderken Erzurum’da, Pasin Ovası’nda konakladığı ve burada zehirlenerek genç yaşta öldüğü biliniyordu. Ovaköy Mezarlığı’nda bu kümbeti tespit ettikten ve ön hazırlıkları tamamladıktan sonra, kazı çalışması başlattık ve 10 gün içinde 8 mezar bulduk. Bu mezarlardan birisinin Sultan 2. Alaaddin Keykubat’a ait olduğunu işaret eden lahit kapağı hepimizi fazlasıyla heyecanlandırdı. Haberin kamuoyu ile paylaşılması, duyulan heyecanı daha da artırdı. Yoğun bir haber trafiği yaşıyoruz. Bilgi almak ya da haber yapmak isteyen çok sayıda insana elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

DNA SONUÇLARI MERAK EDİLİYOR

Kazıda elde edilen bulgu ve insan kemiklerinin teste tabi tutulacağını hatırlatan Müdür Genç, “Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan hocamızın da ifade ettiği gibi, Erzurum’da konaklayan Sultan Keykubat, akşam onuruna verilen akşam yemeğinden sonra istirahate çekilmiş, ancak sabah yatağında ölü bulunmuş. Bazı kaynaklarda Sultan Keykubat’ın zehirlenerek öldürüldüğü yazıyor. Sultanın mezarının yeri bilinmiyordu. Bulduğumuz kemiklerin DNA testlerini yaptıracak, sonuçları Konya’da elde edilen bulgularla karşılaştıracağız. Mezarlardan birisinin de, daha sonraları ölen ve oğlunun mezarının yanına gömülen anne Gürcü Hatun’a ait olduğunu tahmin ediyoruz. Akıllarda oluşan tüm soruların  cevabı, yapılacak testler sonucu belirlenecek” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.