Dolar 32,3228
Euro 35,0703
Altın 2.306,75
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BU NASIL İTTİFAK BU NASIL ORTAKLIK?

BU NASIL İTTİFAK BU NASIL ORTAKLIK?
31 Ağustos 2020 20:49 | Son Güncellenme: 1 Eylül 2020 06:40

İSPİR‘de çook uzun zamandan beri süregelen bir “löküs hayat”ın, Ahmet Coşkun’un Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı olarak “her türlü ayak oyununa” ve kurulan “şer ittifaklarına” rağmen seçilmesiyle son bulması, ciddi hazımsızlıkları ve rahatsızlıkları beraberinde getirmekte gecikmedi.

*

Kurulu düzenin bozulup, gelir musluklarının kapanacağına; hele de keyfi uygulamaların son bulacağına ve “bir avuç” mutlu azınlığın sürdürdüğü  “tatlı hayat”ı sonlandıracağına mutlak gözüyle bakılan seçimin üzerinden neredeyse bir buçuk yıl geçti.

*

İspir’in öz çocuğu olan, anası halen daha Henek Köyü’nde yaşayan Ahmet Coşkun’un seçilmesiyle başlayan yeni süreçte, dinmesi gereken öfkenin kabararak, şiddetini artırarak devam ediyor oluşu yetmiyormuş gibi, vuruşların bel altına kayması ve Bizans oyunlarının ardı ardına sahnelenmesi, ister istemez “bu nasıl ittifak?” sorusunu akıllara getiriyor.

*

Seçimin ardından kolları sıvayarak çalışmaya başlayan Ahmet Coşkun’un önünü seçim döneminde kesemeyen “İspir’e egemen güçler”in başlattığı yıpratma ve engelleme çabaları, Belediye Meclisi’nde sıklıkla tekrarlanıyor.

Seçim sonrasında Ahmet Coşkun’un lehine seyir gösteren meclis tablosu, MHP’li iki Belediye Meclis Üyesi’nin partilerinden ihracı sonrasında Ak Parti saflarına geçmesiyle birlikte değişti.

Dolayısıyla bu değişim, Meclis’te engellemelerin giderek “intikam alma” gibi, Cumhur İttifakı’nın ruhuna aykırı bir yola, bir yönteme, bir şekle dönüşmesine neden oldu.

*

İstifalarla oluşan yeni dağılım sonrasında İspir Belediye Meclisi’nde artık hiçbir karar yönetimin isteği doğrultusunda kabul görmüyor, Ak Partili üyeler “grup kararı” alarak Ahmet Coşkun’a karşı toplu hareket ediyorlar.

*

İnsanı halim selim bir yapıya sahip İspir’de, vatandaşın iyi niyetini istismar eden çevrelerin inanılmaz kazançlar elde ettiği, servetlerine servet kattıkları herkes tarafından biliniyor.

Kemal Sunal filmlerini aratmayacak türde oyunların tezgahlandığı o devir için “belki kapandı” denilebilir, ama yaşananlara bakıldığında mücadelenin daha süreceği görülüyor gibi.

*

İspir’de aylardan beri yaşanan benzer olumsuzlukların Ak Parti İl Başkan’ı Mehmet Emin Öz ve MHP İl Başkanı Naim Karataş tarafından görmezlikten geliniyor  ve hatta önemsenmiyor oluşu, ortakların samimiyetlerinin sorgulanmasına yol açıyor.

*

İspir, en yakınındaki Pazaryolu gibi küçük ve sıradan bir ilçe değil; kuruluşu çok eskilere, asırların ötesine dayanıyor ve “Türk Beldesi, Türk Coğrafyası” olma özelliğini her şeye rağmen sıkı sıkıya koruyor.

Dağlık çok geniş bir coğrafyaya yayılan, 100 köy ve 75 mezrası bulunan, en uzak köyü Artvin’in Yusufeli ilçesi ile sınır olan Üzümbağı’na 74 kilometre mesafesi olan bir kadim yerleşim yeri İspir, toplam 650 kilometreyi bulan yol ağına sahip.

*

İvedilikle çözülmesi gereken sorunları ötelene ötelene kangren olan, yılların ihmaline uğramış, döneminin kudretli bakanlarından Recep Akdağ’ın da ilçesi İspir’den insanlar kaçarcasına uzaklaşıyor, başka diyarlara göç ediyor.

Kış aylarında neredeyse tamamen boşalan çoğu köyde, öğrenci olmadığı için okullar kapanıyor. Yaş ortalamasının giderek yükseldiği ilçe merkezinde, İspir’in çarşısında, sokağında, 70’ler ve hatta 80’ler civarında, “baston mahkumu” onlarca “ihtiyar delikanlı”ya rastlamak kimselere çok da ilginç ve sürpriz gelmiyor.

*

Yaşlı nüfusun arttığı, ekonomik durgunluğun kendini iyiden iyiye hissettirdiği, giderek Rize’nin tahakkümü altına giren İspir’de yaşanan olumsuzlukları gören, kötü gidişatı ilçe halkının lehine değiştirmek ve iyileştirmek için çabalayan Ahmet Coşkun, bu süreçte belediye meclis üyelerine “gelin İspir’i el birliği ile kalkındıralım” diye çağrı yapmış, sözünü kimseye dinletememiş, “birlikte adım atalım demiş” çelme yemiş; kısacası destek yerine köstek görmüş, onay yerine nasihat almış.

*

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı gündem dışı konuşmadan da istediği sonucu alamayan, feveranı orada da duyulsa bile gereği yapılmayan ve engellenmeye devam eden Ahmet Başkan’ın İspir’de verdiği “coşkun mücadele” inadına devam ediyor.

*

Bu mücadeleden kim kazançlı çıkar bilinmez, ama böyle devam ederse, köyde yaşayan insanından ilçede ter döken esnafına, kamuda çalışan memurundan mahalledeki muhtarına varıncaya kadar hemen herkes çıkar gruplarının baskısı ve oyunu ile bölünür, parçalanır, bundan da en büyük zararı hiç şüphesiz İspir, dolayısıyla da Erzurum görür.

*

Bu gerçeği aslındasadece İspir Halkı’nın değil, özellikle de Mehmet Emin Öz ile Naim Karataş’ın görmeler  gerekir.

*

Bu şehirde yaşayan, hele de yetkisi olan kim var ise tamamı, “bana ne” deme ve gerçeklere sırtını dönme lüksüne asla sahip değildir.

Ya sorunlar çözülür, ya sorunları çözen birileri bulunur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.