Dolar 32,5541
Euro 34,7341
Altın 2.491,66
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

BU SALONUN ÜLKEDE BİR EŞİ DAHA YOK

BU SALONUN ÜLKEDE BİR EŞİ DAHA YOK
15 Temmuz 2020 17:41 | Son Güncellenme: 15 Temmuz 2020 17:42

TÜRKİYE‘de bir ikincisi bulunmayan Ata Buz Müzesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde ziyaretçi trafiğine açıldı. Dışarıda ısının 30 dereceyi bulduğu bir ortamda sergil salonuna giren konuklar, bu defa sıfırın altında 30 derecede diş dişe vurdu, unutamayacakları bir gün yaşadılar.

BİR EŞİ DAHA YOK

Hain FETÖ  darbe girişimine karşı verilen destansı mücadelenin yıldönümünde, 4 yıl önce yaşanılan acı olaylar, buzdan yapılan heykellerle anlatıldı.

Biri birinden ilginç buz heykellerinin yer aldığı Türkiye’nin ilk Buz Müzesi’nin açılışını Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Bölge İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingöl, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz birlikte yaptı.

ÇOMAKLI: DERS ÇIKARTACAĞIZ

Evsahibi olarak bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye’nin tek buz müzesi olma özelliğine sahip olan Ata Buz Müzesi içerisinde yer alan Maan Ice sergisi ile özellikle 15 Temmuz gibi hepimizin belleklerinde tam olarak donmuş kalmış olan bu vahim tarihin hatırasını hep canlı tutmak arzusunu taşıdıklarını söyledi.

16 BUZ KALIP MAKİNESİ İLE YAPILIYOR

“Yaşananlardan ders çıkartarak vatanın bölünmez bütünlüğünün önemini, düşmanın pusuda oluşunu, birlik ve beraberliğin bize verdiği gücü her zaman hatırlayabilmek ve bunu gelecek nesillere o günkü canlılığı ile aktarabilmek için müzemizi bu tarihte açmayı uygun gördük” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Çomaklı: “Müzemiz, içinde 8 buz üretim makinesi, 16 buz kalıp makinesiyle 400 metrekarelik sergi alanının yanı sıra buzun müze içerisinde yer alan sistemler tarafından üretilmesi ve yine bu atölyelerde tasarımlarının yapılarak sergilenmesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin eğitim görüp, sanatsal faaliyetleri gerçekleştirmesi açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda ziyaretçilerine ses, ışık ve müzik eşliğinde görsel şölen sunan Ata Buz Müzesinin Erzurum’un cazibe merkezleri arasında yerini alacağına yürekten inanıyorum” dedi.

SEKMEN: DESTANSI MÜCADELE

Ülkemizin çok vahim bir darbe girişimini, bir ve beraber durarak bertaraf ettiğini dile getirerek konuşmasına başlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, milletimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokağa çıkın çağrısı ile beraber canları pahasına sokağa çıkarak bu vahim olaya dur dediğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi tarafından açılışı yapılan ve 15 Temmuz anısına buzdan heykellerin yer aldığı serginin de bu destansı mücadeleyi hafızalarda diri tutmaya vesile olacağını aktaran Başkan Sekmen, “Bir ülkenin, bir milletin geleceğe emin olarak bakabilmesi için mutlaka günün teknolojisi ve bilimi ile nesilleri yetiştirmesi gerekiyor. Bizim de üniversitelerimiz artık çağa ayak uyduracak gençler yetiştirerek dünya ile rekabet edebiliyor” dedi.

VALİ MEMİŞ: GURUR DUYUYORUM

Göreve geldiği günden itibaren Atatürk Üniversitesinin başarılarıyla gurur duyduğunu ifade eden Erzurum Valisi Okay Memiş ise hem akademik başarısı hem de vatandaş ve şehirle bütünleşmiş olmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.

Müzenin 15 Temmuz günü açılıyor olması ve içerisinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününü anlatan eserlerin yer aldığı serginin bulunmasının açılışı daha da anlamlı kıldığını aktaran Okay Memiş, 15 Temmuz’da bu ülkenin tarihinde görülmemiş bir ihanetle karşı karşıya kaldığını ancak tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’un da bu hain darbe girişimine fırsat vermediğini çünkü Nenehatun’un torunlarının bu terör örgütüne dur dediğini vurguladı.

Böylesine önemli bir eserin Erzurum’a kazandırılmış olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Memiş, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın öncülüğünde açılan müzenin Erzurum’a yakışacağına yürekten inandığını ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

HAFTA İÇİ HER GÜN

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyan Ata Buz Müzesi’nin hafta içi her gün mesai saatleri arasında ziyaret edilebileceğini söyledi. Dinlenme ve çay molası verilebilecek alanların yer alığı müzede misafirler, eski Türkçe’de “bir arada, birlikte” anlamına gelen ve adını veren “Maân” isimli sergiyi de gezebilecek. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.