Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

BULUŞ ÖNEMLİ, İLGİSİZLİK KÖTÜ

BULUŞ ÖNEMLİ, İLGİSİZLİK KÖTÜ
7 Aralık 2017 15:31

ERZURUM‘un Narman İlçesi kırsalında Kıpçak Türkleri’ne ait olduğu tahmin edilen mezarlar bulan, bu mezarlarda yapılan incelemelerle de tarihi bir gerçeğin ortaya çıkmasını sağlayan Araştırmacı-Yazar Ömer Faruk Kızılkaya, böylesine önemli bir keşfin insanlar üzerinde gerekli tesiri göstermemesinin şaşkınlığını yaşıyor, “Hani insanımız için, sade vatandaştır diyor, geçiştiriyoruz. Ama gelin görün ki, konuyla ilgilenmesi gereken yetkililer de yayınlanan haberlere kayıtsız kaldı, kıllarını bile kıpırdatmadılar. Bu ilgisizlik bizleri fazlasıyla şaşırttı” diye konuştu.

Özel bir dersanede öğretmenlik yapan, yerel televizyonlarda yaptığı kültürel programların yanında, çeşitli yayın organlarında yeralan yazılarıyla da bilinen Ömer Faruk Kızılkaya, Narman kırsalında, koç heykelleri bulunan bir mezar yeri tespit etti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Atatürk Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarına mezarlık bölgesinde inceleme yaptıran ve mezarlığın Bizans ve Gürcüler tarafından askeri hizmetlerde kullanılan Türk boyu Kıpçaklar’a ait olduğunu tespit ettiren Kızılkaya, bu önemli bilgiyi kamuoyuna duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Kızılkaya’nın yaptığı açıklamalar, yazılı ve görsel basında beklendiğinden daha fazla oranda ilgi gördü.

Erzurum’un, bilinenlerin aksine 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu gerçeğinin, bulunan mezar ve kalıntılar ile anlaşıldığını belirten Kızılkaya, konuyl ilgili olarak şunları söyledi:

edi bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Türk-İslam medeniyetinin bin yıldır yaşandığı ve yaşatıldığı Erzurum’daki bu araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

TÜRKLER ÇOK ÖNCELERİ YAŞAMIŞ

“Bulduğumuz mezarlar ve koç heykelleri, Erzurum’un 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, dolayısıyla Anadolu’da Türkler’in Malazgirt Savaş’ndan çok önceleri yaşadığı gerçeğini gözler önüne serdi. Türkolog Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ile bu mezarları inceledik. Alyılmaz Hoca, kültürel malzeme ve mezar taşları ile sandukaların görüntü itibariyle Kıpçak Türklerine ait olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu da, 1048 Pasinler Savaşı ve 1071 Malazgirt Savaşı ile Türklerin Anadolu’ya girdiği görüşünün aslında eksik olduğunu, bu savaşlardan çok önceleri Türklerin buralarda var olduğunu bize gösterdi.”

Haberin çeşitli çevrelerde ciddi yankı yapmasına rağmen, Erzurum’da, özellikle de yetkili kurumlar tarafından sessizlikle karşılandığını, dolayısıyla buna bir anlam veremediğini belirten Kızılkaya, konuyu Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun Özkan ile de değerlendirdiklerini hatırlattı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.