Dolar 32,5860
Euro 34,7910
Altın 2.412,82
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 18°C
Az Bulutlu
Erzurum
18°C
Az Bulutlu
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C

CEHALETLE BÖYLE MÜCADELE EDİLMİŞ

CEHALETLE BÖYLE MÜCADELE EDİLMİŞ
28 Mart 2018 14:41

YIL 1943, yer Ürgüp. Bir gönül insanı; Mustafa Güzelgöz. Kütüphane memuru. istiyor ki, kütüphaneye başta çocuklar olmak üzere insanlar gelsin, kitap okusun, bilgilerini, görgülerini artırsınlar.

Ancak kütüphaneye ne gelen oluyor, ne de giden.

Güzelgöz, kütüphaneye kimselerin görünce, soyadına yakışır bir bakışla karakaçan’ın sırtına yüklüyor kitapları ve başlıyor köy köy dolaşmaya.

Mustafa Güzelgöz’ün 20 yıl aralıksız sürdürdüğü bu faaliyet, bugün Erzurum’da, Yakutiye Kent Meydanı’nda canlandırıldı.

Bu yıl 54’üncüsü düzenlenen Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleşen etkinlikte, insanlar yarım saat boyunca “sessiz okuma” gerçekleştirdi.

Daha sonra, insanların şaşkın bakışları altında meydana eşek ve at arabalar gelmeye başladı.

Üzerinde “Gezici Kütüphane Servisi” yazılı bir de tabela bulunan karakaçan, hemen herkesin ilgisini çekti.

İnsanların fotoğraf çekilmek için biri biriyle yarıştığı etkinliğe Vali Seyfettin Azizoğlu da katıldı.

Kütüphane Haftası’nda farkındalık oluşturup, vatandaşın dikkatini kitaba ve okumaya çekmeye çalıştıklarını, bunda da başarı sağladıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

NOSTALJİ YAŞATALIM İSTEDİK

“Kütüphaneler Haftası’nı çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Kutlamalara pazartesi günü başladık. Seminerler, sunumlar yaptık okullarımızı gezdik. Bugün de tarihi Yakutiye Medresesinin önünde sessiz okuma etkinliği gerçekleştirdik. Farkındalık oluşturma, dikkat çekmek için burada yarım saat sessizce kitap açıp okuduk.
Bu arada, kütüphaneciliğin seyrini somut olarak gösteren bir şey yapmak istedik ve 1943’te Ürgüp’te Mustafa Güzelgöz amcamızın yaptıklarını, günümüzde canlandırma kararı aldık. Erzurum’da da 1960’lı yıllarda at arabasıyla gezici kütüphane hizmeti yapılmış. At arabasının sırtında kitaplarımız köylere, mahallelere ulaştırılmış. Yakutiye Medresesi önünde nostalji yaşadık, nostalji yaşattık. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyorum.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.