Dolar 32,4936
Euro 34,9335
Altın 2.432,00
BİST 9.790,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 20°C

DAHA NE KADAR YIKIM, NE KADAR TAHRİBAT!

DAHA NE KADAR YIKIM, NE KADAR TAHRİBAT!
1 Nisan 2017 06:28 | Son Güncellenme: 1 Nisan 2017 06:31

ERZURUM‘da, Büyükşehir ve Yakutiye Belediyeleri tarafından yürütülen “kentsel dönüşüm” projesi, “kentsel yıkım”a dönüştü. Son olarak Sultan Melik Mahallesi’ndeki Gürcü Mehmet Cami’nin bitişiğinde bulunan “taş” binanın yerle bir edilmesi şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Binanın restore edilerek düzeltileceğine, yerle bir edildiğini gören vatandaşlar, “kentsel yıkım projesi”ne karşı çıktı, “bu kadar yıkım ve tahribat yeter” diye feryat ettiler.

Yakutiye Belediyesi sınırları içinde bulunan çok sayıda eski mahalle, gerçekleştirilen yıkımlarla resmen haritadan silindi. Mahallebaşı’ndan başlayan ve Kadana’yı, Hacı Cuma’yı, Veyis Efendi’yi, Sultan Melik’i, Kırmacı’yı, Gavurboğan’ı, Toprak Tabya’yı, Hasan-i Basri’yi, Çırçır’ı, Dere Mahallesi’ni içine alan yıkım projesiyle Erzurum’un kendine özgü imarı tamamen ortadan kalktı.

YAKUTİYE MAHALLELERİ’NDE ESKİ BİNA KALMADI

Yaşanacak bir savaşta dahi böylesine büyük bir yıkımın yaşanmasının mümkün olmayacağını belirten tarihçiler, “Belediyeler Erzurum’un sadece görüntüsünü değil, kültürünü ve tkültürel dokusunu da de mahvetti, ortadan kaldırdılar” diye konuştular. Erzurum’un eski mahallelerinin isimlerinin “birleştirilme” projesi adı altında kayıtlardan silindiğine işaret eden kültür insanları, “Bir yıl önce Erzurum’a gelenler, ertesi yıl geldiklerine çoğu binayı yerinde bulamıyor. Tıpkı Gürcü Mehmet Cami ile sırt sırta veren bu evi göremeyecekleri gibi. Yakutiye sınırları içinde eski bina kalmadı. Hepsi yerle bir edildi. İşin kötüsü, bu kültürel yıkıma kimse ses çıkartmıyor. O yıktıkları binanın yanında özenle korunması gereken bir tandırdamı vardı. Şimdi bakalım öyle orijinal bir tandırdamı bu şehirde daha bulabilecekler mi” dediler.

ALİ KORKUT’TAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

“Kentsel yıkım” sonrasında ortaya çıkan binlerce metrekare arsanın ağız sulandırdığı Erzurum’da, bu arsaların nasıl ve hangi amaçla kullanılacağı da merak konusu oldu. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un, ortaya çıkan ve parasal anlamda önemli değere sahip olan arsaları nasıl değerlendireceğini kamuoyu ile paylaşmasını isteyen vatandaşlar, “Erzurum’un parsellenerek satılmasını istemiyoruz. Şehrin beton yığınları ile dolmasına karşıyız. Şehrin kimliğini ve dokusunu yok eden yıkımlarla ortaya çıkan arsalar üzerinde kültür amaçlı projeler hayata geçirilsin. Veyisefendi İlkokulu’nun yerinde, Erzurum Valiliği öncülüğünde yaptırılacak müze benzeri projeler istiyoruz” diyerek, beklentilerini dile getirdiler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.