Dolar 32,3408
Euro 35,1103
Altın 2.238,47
BİST 8.783,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 4°C
Az Bulutlu
Erzurum
4°C
Az Bulutlu
Çar 4°C
Per 4°C
Cum 2°C
Cts 5°C

DAHA NEREYE KADAR İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSİ YETİŞTİRECEĞİZ?

ZİRAAT FAKÜLTELERİMİZDEN DÜNYA KOŞULLARINDA, ÜLKE İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREBİLECEK ÖZELLİKLERE SAHİP ÖĞRENCİ YETİŞTİRİLEMEMEKTE, BU OLUMSUZLUK DA İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSİ SAYISININ GİDEREK ARTMASINI TETİKLEMEKTEDİR.

DAHA NEREYE KADAR İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSİ YETİŞTİRECEĞİZ?
2 Aralık 2022 11:31

TOPRAĞIN, bitkinin ve çiftlik hayvanlarının dilinden anlamak ve tarımda teknolojiyi kullanarak atılım yapmak için; tarımsal alanda iyi eğitim, öğretim ve uygulama görmüş genç ziraat mühendislerinin varlıklarını sahada hissettirmeleri gerekir.

Bu amaçla Türkiye’de 10 Ocak 1846 tarihinde Ziraat Mektebinin kurulmasıyla tarımsal eğitime ilk adım atılmış, bu tarihten itibaren ülke tarımına işini tutkuyla yapan ziraat mühendisleri kazandırılmıştır.

*

“Ziraat fakültelerinde çağın gereğine uygun tarım eğitimi nasıl olmalıdır?”

Bu sorunun cevabını aramadan önce, bizden 30 yıl sonra tarım eğitimine başlayan Hollanda’da işlerin nasıl yürüdüğüne bir göz atmak gerekir diye düşünüyorum.

Hollanda’da Wageningen Tarım Üniversitesi ve Araştırma Merkezi 146 yıldır uygulamalı tarım eğitimini sürdürmektedir.

Bu üniversitede programlar her 2-3 yılda bir gözden geçirilmekte ve yeniden yapılanmaktadır.

*

Hollanda; bizdeki gibi daha çok bölüm veya daha çok program açarak ya da öğrenci sayısını artırarak değil, dünyada yaşanan değişmeleri, üretici ve tüketicilerden gelen talepleri, teknolojik gelişmeleri göz önünde tutarak, kamu ve özel sektörü yapılandırma ve yönlendirme yolunu seçmektedir.

Tarım disiplinleriyle ilgili akademik eğitim veren Wageningen Üniversitesi’nde uygulamalı eğitime ağırlık verilerek öğrenci ve çiftçilerin yaşadıkları sorunlarını kendi başlarına çözebilmeleri amaçlamaktadır.

*

Tarım ve bahçecilik üzerine uzmanlaşmış olan Hollanda firmaları, uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için, üniversitelerden sağladıkları bilgilerin kendileri açısından ne derece gerekli ve önemli olduğunun farkındadırlar.

Verilen eğitim sayesindedir ki, Hollanda; tarımdaki ihracat payıyla ABD’den sonra dünyada ikinci sırada gelmektedir.

Türkiye’nin yüzde 4’ü kadar bir tarım alanına sahip olan Hollanda, sadece tarım ürünlerinin ihracatından 2020 yılında 116,3 milyar dolar gelir elde etmiştir.  Aynı dönemde Türkiye’nin ihracatı 20,7 milyar doları ancak bulmuştur.

*

Tarım arazileri 1 milyon hektarı geçmeyen, toprakları büyük oranda denizden kurtarılmış ve çok az güneş gören bu ülke, böylesi önemli bir başarıyı nasıl elde etmiştir?

Hollanda tarım topraklarının önemli bir kısmı kıyıya yakın denizin doldurulmasıyla oluşturulmuştur.

Yüz yıllardır olumsuz doğa koşullarına karşı verilen yoğun çabalar Hollanda’da müthiş bir tarımsal mühendislik altyapısı meydana getirmiştir.

Ziraat mühendisliği konusunda Wageningen Tarım Üniversitesi dünyanın en saygın eğitim kurumlarından birisi olma özelliğini sürdürmektedir.

Bu üniversitede fakülte ve bölüm sayısının fazlalığı değil, nitelik ön planda tutulmuştur.

*

Türkiye’de ise kaliteden ziyade sayılar önde tutulmaktadır.

Ülkemizde bugüne kadar açılan 43 ziraat fakültesi ve  farklı adlarla eğitim veren moleküler biyoloji ve benzerleri bölümlerden her yıl yüzlerce insan mezun olmaktadır.

 Ancak, bu fakülte ve bölümlerin, özlenen, arzu edilen eğitimi verebildikleri söylenemez.

*

Bu fakültelerimizden dünya koşullarında ülke ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte yetişmiş mezunlar verilememektedir. Bu da işsiz ziraat mühendislerinin sayısal anlamda artmasına neden olmaktadır.

*

Eğitim bilimcileri; eğitimde verilen bilgilerin yüzde 20 işiterek, yüzde 30 görerek, yüzde 50 işiterek – görerek ve yüzde 80 uygulama ile öğrenilebileceğini bildirmektedirler.

Bu nedenle üniversitelerimizde, uygulamalı eğitim yapılmalı, uygulama alanları ve olanakları artırılmalıdır.

*

Her birey öğrenebilir.

Önemli olan bireyin öğrenmesi değil etkili öğrenmeyi başarması ve bunu uygulayabilmesidir.

Günümüz çağında eğitim ezberden ziyade uygulamaya yönelik olmalıdır.

Kısaca bir bilginin en kolay ve anlaşılır şekilde nasıl öğrenilmesi gerektiği konularında yoğunlaşmak gerekir.

*

Hollanda tarım eğitiminde bu fikir egemen olmuştur.

*

Bir söz hatırlıyorum:

“- Hayatın her alanında eğitim şart. Bir yıl sonra verim almak isterseniz buğday ekin. On yıl sonra verim almak isterseniz ceviz dikin. Yüz yıl sonra verim almak isterseniz eğitimli insanlar yetiştirin.’’

Bu söz gerçeği çok net ve anlaşılır şekilde yansıtmaktadır.

*

Bütün bunlar bize; tarımsal üretim zincirinin yenilikçi, sosyal sorumluluk sahibi, sürdürebilir yöntemleri kullanabilen çiftçi ve üreticilerin de içinde yer alacağı bir zinciri oluşturmamız gerektiğini anlatmaktadır.

*

Ülkemiz, tarımsal potansiyeli, toprakların verimliliği, güneşli gün sayısının çokluğu, iklimin uygunluğu, kırsalda tarımın teknolojik yapılabilme olanağı gibi üstünlükler sayesinde bırakın Hollanda’yı dünyada tarımda üretim bakımından sözü geçen her ülkenin önüne rahatlıkla geçebilir.

*

Bunun için;

Ülkemiz tarımını çağdaş düzeye çıkarmak, dışa bağımlı olmadan nüfusu beslemek, tarımsal sanayiye hammadde sağlamak gerekir.

Bu da ziraat mühendislerinin üstün bilgi seviyesi ve gayretiyle mümkün olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.