Dolar 32,5277
Euro 34,9465
Altın 2.440,09
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

DİLEK HOCA DAĞLARDA İZ SÜRÜYOR

DİLEK HOCA DAĞLARDA İZ SÜRÜYOR
5 Aralık 2020 14:37

GEÇTİĞİMİZ günlerde öğrencileriyle birlikte Üç Kümbetler’de depreme dayanıklılık testleri yapan, soğuk havaya aldırış etmeden sabahtan-akşama dört beş gün boyunca çalışan, tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalı’nın ifadesiyle dehlizlere giren, karanlıklara projektör tutan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Dilek Okuyucu, çalışmalarını daha ileri boyuta taşıdı, bu defa da tarihi yapıtlarda kullanılan taşların izini sürdü.

TAŞLAR BAŞKA YERDEN GETİRİLMİŞ OLAMAZ

Tarihi yapılardan taş örnekleri almanın yasak olduğunu belirten Dr. Dilek Okuyucu, “Biz de araziye çıkar, dağlara tırmanır, muhtemel kaya rezervi olan yerlerde örnekler bulmaya çalışırız” diyerek çalışma başlattıklarını, yorucu gezi ve incelemeler sonrasında hedefe ulaştıklarını söyledi. Erzurum’da yüz yıllar önce yapılan tarihi yapılarda kullanılan malzemelerin başka yerden getirilmeyeceğini, çevredeki kaynaklardan temininin kuvvetle muhtemel olduğunu ifade eden Dr. Okuyucu, şöyle konuştu:

DAĞLARDA TAŞ, KAYA ARADILAR

“- Üç Kümbetler’de yorucu ama çok verimli bir çalışma yaptık. O çalışmanın sonuçlarını almak için zamana ihtiyaç var. Kümbetlerin biri iyi, ama Emir Saltuk ile diğer kümbet restorasyon istiyor. Bu kümbetlerin yapımında kullanılan taşların arazide izlerini sürdük, Nenehatun Köyu yakınlarındaki Sivişli Mevkii’nde ve Kırmızıtaş (Kamber) Köyü çevresinde kayalar bulduk, numuneler aldık. Bu numuneler üzerinde çalışacak, özelliklerini laboratuvar ortamında tespite çalışacağız.”

NUMUNELER ALINDI

Yöre insanının mevcut kayaları, “Erzurum betonu” diye tanımladığına işaret eden Dilek Okuyucu, “Erzurum’da bulunan ve her biri yedi yüz, sekiz yüz yıldan beri ayakta kalmayı, her türlü olumsuzluklara rağmen başarmış tarihi eser ve yapıların yapımında kullanılan malzemelerin bu sağlamlıktaki rolü inkar edilemez. Topladığımız bilgilerden ve yaptığımız ölçümlerden inşaatçılık adına, depreme dayanıklılık adına çok önemli sonuçlara ulaşacağız gibimize geliyor. Bu da bizi fazlasıyla heyecanlandırıyor” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.