Dolar 32,4884
Euro 34,7733
Altın 2.491,83
BİST 9.506,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

EDEP GÖKLERİNİN YILDIZ KIZI!

ATA BUZ ESERLERİ MÜZESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ’NÜN BU HAFTAKİ KONUĞU OLAN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FARS DİLİ EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. NİMET YILDIRIM, İRAN’DA “EDEP GÖKLERİNİN YILDIZI” OLARAK ANILAN PERVİN İTİSAMİ’NİN HAYATINI VE ŞİİRLERİNİ ANLATTI.

EDEP GÖKLERİNİN YILDIZ KIZI!
18 Kasım 2022 19:47 | Son Güncellenme: 20 Kasım 2022 12:59

İRAN ya da Fars Edebiyatı dendiğinde sadece Erzurum veya Atatürk Üniversitesi’nin değil, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından olan, yaptığı çalışma ve çevirilerle komşu ülkede efsane isim olarak anılan Prof. Dr. Nimet Yıldırım, Ata Buz Eserler Müzesi Koordinatörlüğü ve Genç Heykeltraşlar Kulübü’nde, 35 yaşında ölen, ülkesinde “Edep Göklerinin Yıldızı” olarak adlandırılan Pervin İtisami’yi ve şiirlerini anlattı.

Ata Buz Eserleri Müzesi Koordinatörlüğü’nün her cuma öğleden sonra düzenlediği, moderatörlüğünü Doç. Dr. Önder Yağmur’un yaptığı programın bu haftaki konuğu Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Yıldırım oldu.

Geçtiğimiz ağustos ayında yapılan değişiklikle İran’ın Erzurum Başkonsolosluğu’na atanan Mohammad Ebrahimi’nin de dinleyiciler arasında bulunduğu, programın sonunda hediyeler takdim ettiği söyleşide;

Pervin İtisami’yi, üflemeli çalgılar ustası Yaşar Aksakal’ın neyi ile eşlik ettiği şiirleri kah Farsça orijinali ile, kah Türkçeye çevrilmiş okuyan Nimet Yıldırım, yaklaşık bir saat kadar süren söyleşisinde, İran kültürüne ne kadar hakim olduğunu da gözler önüne serdi.

Bir süre önce Pervin İtisami Divanı’nı dilimize çeviren Nimet Yıldırım, öğrencilerin de hazır bulunduğu ortamda şunları söyledi:

“İran Şiiri’nin milattan sonra 652 yılından bu yana gelmiş geçmiş en büyü kadın şairi, çok büyük bir değeri. Kendisi Fars Şiiri’nin Kraliçesi olarak tanımlanıyor. 1907 yılında Tebriz’de dünyaya gelen Pervin İntisami, bir yazar ve çevirmen olan babasının gözetiminde, İran’ın önde gelen şair ve yazarlarının kitaplarını okuyarak kendisini yetiştiriyor. Yaptığı evliliği geçimsizlik nedeniyle kısa zamanda boşanmayla sonlanan İtisami, 1942 yılında, 35 yaşında vefat ediyor.” erzhaber

YORUMLAR

  1. Nimet yıldırım dedi ki:

    Efendim sonsuz teşekkürler ilginize. Selam ve saygılarımla.