Dolar 32,5555
Euro 34,8483
Altın 2.431,16
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C

“ELLEM GULLEM SEÇİM” DEDİ, HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI

“ELLEM GULLEM SEÇİM” DEDİ, HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
31 Temmuz 2019 03:02 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2019 03:08

UZUN yıllar Anadolu Ajansı’nda çalışan ve Erzurum Bölge Müdürlüğü görevini yürüten, emekli olduktan sonra da aktif gazeteciliğini, kendine ait ALO25 sitesinde devam ettiren Muhammet İspirli, geçtiğimiz cumartesi günü yapılan ve oldu-bittiye getirilen Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) olağan genel kurul toplantısının “usulsüz” olduğu iddiasıyla hukuk mücadelesi başlattı. Genel kurul toplantısının. cemiyet tüzüğüne uygun yapılmadığını öne süren Muhammet İspirli, yapılan yanlış ve hataları, alo25.com sitesinde kaleme aldığı “Bu seçim iptal edilir” başlıklı yazısında sıralamakla kalmadı, halk arasında halen daha “Dernekler Müdürlüğü” olarak bilinen, ama ismi İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü olarak değişen birime başvurarak  seçimin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

TABELA CEMİYETİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Erzurum’da çoğu aktif gazetecinin yolunu ayırdığı, “tabela cemiyeti” haline dönüşen/dönüştürülen, ancak önceki yönetimlerin gayret ve çalışmalarıyla halen daha hafızalarda yerini koruyan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nde geçtiğimiz cumartesi günü bir olağan genel kurul toplantısı daha yapıldı. Divan başkanlığını, her salataya maydanoz olmaya bayılan AA emeklisi Talat Uzunyaylalı’nın yaptığı, çoğunluğunun sağlanıp-sağlanamadığı “meçhul” baskın seçimi, her zaman olduğu gibi, yine tek aday olarak seçime giren mevcut başkanın listesi kazandı.

HABERİ BİLE ERTESİ GÜN YAYINLANDI

Adı “gazeteciler cemiyeti” olarak bilinen seçimin haberi, büyük bir hızla(!), genel kurulun ertesi gününde, yani saatler sonra okuyucuya ancak ulaştırıldı. Kullanılan fotoğrafından haberine varıncaya kadar “baştan savma” olan haber, “yönetim candaşları”nın dışında, vatandaşlar tarafından yakından takip edilen hiçbir sitede yer almadı.

İSPİRLİ, DAGC’Yİ ADIM ADIM İZLEDİ

DAGC’yi uzun zamandan beri büyüteci altına alan Gazeteci Muhammet İspirli, “olağan genel kurul” adı altında yapılan gariplikleri, “Ellem güllem seçim ve gayriciddi haber” başlığıyla yazdığı yazıda ifşa etti. İspirli, yazdığı yazıyla yetirmedi, sonrasında da “Bu seçimde usulsüzlükler var. Genel kurul, tüzüğün emrettiği gerekleri yerine getirmemiştir” diyerek, Erzurum İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne (Dernekler Müdürlüğü) başvurdu. İspirli, yaptığı başvuru sırasında bir şaşkınlık daha yaşadı. Müdürlüğün, DAGC olağan genel kurulundan haberdar olmadığı, bu başvuru sırasında ortaya çıktı.

BELGELERİYLE KANITLADI

DAGC olağan genel kurul ilanının zamanında yapılmadığını savunan Muhammet İspirli, iddialarını belgeleriyle de kanıtladı. İspirli, yazısında da olayı tüm çıplaklığıyla anlattı ve özetle şu görüşleri savundu:

“- Kanun gereği ve DAGC’nin de tüzüğünde doğal  olarak yer alan 14. maddede belirtildiği gibi, yapılacak genel kurula çağrı usulü; ‘Genel kurula katılacak üyelere en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan edilmek suretiyle veya yazılı olarak ya da elektronik posta yoluyla duyurulur. Bu duyuruda birinci toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamazsa, genel kurul toplantısının en az bir hafta sonra (en çok 60 gün sonra) yine günü, saati ve yeri belirtilerek, çoğunluk aranmaksızın toplanacağı belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman, bir haftadan az 60 günden çok olamaz. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.’

EMRİVAKİYLE SEÇİME GİDİLDİ

Siz ne yaptınız, adeta koltuğu bırakmama adına seçim kararı alıp, bırakın 15 günü 24 saat önce üyelere kerhen ‘yarın seçim var, buyurun’ emrivakiyle her zamanki gibi tek liste halinde seçime gittiniz. Oh ne güzel, bu kaçıncı dönem, bu kaçıncı yıl, bu kaçıncı ayak oyunu? Millet üstümüze gülüyor be! Biz, bunun yasal ve hukuki olmadığını,  tüzüğe aykırı olduğunu itiraz ettiğimizde ise yıllardır hep yaptığınızı tekrarlayarak, telefon açıp, “biz duyuruyu dagc.org sitemizde yayınladık. Kardeş, sizi de onur kuruluna yazıyorum…”, “hayır” dememize rağmen  telefonu kapatıp bildiğinizi okumanız doğru değildi. Kanuna, tüzüğe göre, çağrı EN AZ 15 GÜN önceden deniyor… Peki size göre; ilk defa haberdar olup tıklayıp girdiğim dagc.org sitesinde ise bir duyuru var ve çağrı yapılmış, 14 Temmuz’da saat 16.34’de…

Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü üzre, sitede, 23 Temmuz’daki ekran çıktısında ise, 14 kişinin bu duyuruyu gördüğü, sizin gayri kanuni iş yaptığınızı ortaya koyuyor.

SİZ DE Mİ TIKLAMADINIZ?

7 yönetim kurulu üyeniz, 7 de listeye aldığınız adaylarınız bu siteye bakıp duyurudan haberdar olduğunu farzedersek, demek ki Başkan olarak siz de siteye tıklamayanlardansınız!

Bu duruma göre, çağrı tarihiniz sizin ifadeniz ve savunmanızla 14 Temmuz olsa bile, genel kurulun 29 Temmuz’da yapılması lazım.  Ama siz, uzun yıllardır, her dönem yaptığınız gibi, karşı bir liste istemediğiniz için genel kurulu 27 Temmuz’da yaptınız

SEÇİM GEÇERSİZDİR, ÖZÜR DİLEYİN, İSTİFA EDİN!

Bunun için aleni olarak bu seçim geçersizdir.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü (eski adı Dernekler Masası) da bu durumu dikkate alacaktır kanaatindeyim. Almaz iseler, onlar da hukuki olarak sorumludurlar!

Ayrıca, seçime kaç üye katıldı ve ıslak imzalar merak konusu…

Ve yine ayrıca, yönetim kurulu üyeliklerinde yer alan ve seçilen en az 3 arkadaş bile il dışında iken, bu nasıl seçim?

Yaptığınız bu usulsüzlükten dolayı ise sizin bir daha aday olmamakla birlikte derhal özür dileyip istifa etmeniz  gerektiğini üzülerek ifade ediyorum.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.