Dolar 32,3847
Euro 35,0605
Altın 2.325,56
BİST 9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

ERZURUM TALAN EDİLİYOR, TARİH YAĞMALANIYOR

ERZURUM TALAN EDİLİYOR, TARİH YAĞMALANIYOR
25 Ağustos 2019 08:29

GEÇMİŞİ binlerce yıl ötesine uzanan, çok sayıda medeniyete evsahipliği yapmış Erzurum’da tarih resmen yağmalanıyor, Aşık Sümmani’nin feryadı misali, dost bağı talan ediliyor.

Yaptığı çalışma ve incelemeleri “Erzurum Tarihi” adlı eserinde kaleme alırken, “Erzurum’un dehlizlerine projektör tutunca, bilgilerimin yetersiz olduğunu anladım” diyecek kadar mütevazi davranan ünlü tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın işaret ettiği tarihi değerlerin hızla yok edildiğini belirten Değerli Taşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Türk, “Şimdiye kadar en az 50 ören yeri yağmalandı ve talan edildi” iddiasında bulundu.

2700 YILLIK TARİH KATLEDİLİYOR

Erzurum’un ilçeleri, köyleri ve dağlarının inanılmaz tarihi ve doğal zenginliklerle dolu olduğunu belirten, aynı zamanda Aziziye Belediyesi’nde Taş Eserleri Koordinatörü olarak da görev yapan Oğuzhan Türk, Pasinler’de definecilerin sürekli kazı yaptığı, en az 2700 yıllık geçmişe sahip  ören yerinde tarihin resmen yağmalandığını ve katledildiğini belirtti.

Erzurum’un birçok yerinde olduğu gibi, Pasinler’in de yeraltı zenginlikleri ile göz kamaştırdığını belirten Oğuzhan Türk, “Ne yazık ki, buralar gözünü hırs bürümüş defineciler tarafından resmen yağmalanıyor” diye konuştu.

Yumuşak bir zemine sahip alanda, toprağın rahat kazıldığını belirten Türk, konuyla ilgili olarak ecrzurumdanhaberler.com’a şu değerlendirmeyi yaptı:

DEFİNECİLER HER ŞEYİN FARKINDA

“- Tarihi çeşitli devirleriyle ele almak ve incelemek mümkün. Bilim insanları, Pasinler’de Demir Çağı’ndan kalma yeraltı şehri olduğunu belirlemiş. Tabi defineciler de buruların farkında. Bölgeyi dolaştığımızda, köstebek gibi, çeşitli yerlerin kazıldığını zatin görüyoruz. Yerin altı, tarihe ışık tutacak, değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyük kalıntılarla dolu. Adamlar gelip, kazı yapıyor. Ortaya çıkan küpleri mesela, param parça ediyorlar. Oysa o malzemeler, işini iyi bilen arkeologlar tarafından özenle yeraltından çıkarılmalı ve incelemeye alınmalı. Maalesef böyle olmuyor. Bölgeyi dolaşırken, çok sayıda çanak, çömlek parçasına rastlıyoruz. Buraların mutlaka sit alanı olarak ilan edilmesi ve gerekli çalışmaların vakit geçirilmeden başlatılması gerekiyor. Her geçen gün tarihin aleyhine işliyor.” erzhaber 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.