Dolar 32,5631
Euro 34,7032
Altın 2.496,42
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ERZURUM’DA 14 MAYIS SEÇİMLERİNİN ARDINDAN…

ERZURUM’DA 14 MAYIS SEÇİMLERİNİN ARDINDAN…
15 Mayıs 2023 10:49

ÜLKEMİZ açısından son derece önemli iki seçimden birisi üç aşağı beş yukarı sonuçlandı, diğeri ve en önemli olanı uzatmalara kaldı.

Günler öncesinden yapılan olumsuz yayın ve kopartılan yaygaraların aksine son derece sakin bir ortamda geçen, hiçbir kayda değer olayın yaşanmadığı seçimlerde gözler daha şimdiden hiçbir adayın; ne Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ne de Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerekli çoğunluğu alamadığı, dolayısıyla uzatmalara kalan ve 28 Mayıs’ta yapılacağı bilinen cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi.

Erzurum, son 21 yılda yapılan tüm seçimlerde olduğu gibi, bu seçimde de tercihini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’den yana kullandı. Cumhur İttifakı’nın diğer önemli ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte 6 milletvekilinden 5’ine ambargo koyan Cumhur İttifakı’nda bu başarının mimarları olarak iki il başkanı gösteriliyor.

İKİ BAŞKANIN BÜYÜK BAŞARISI

Seçimlere çok az bir zaman kala Erzurum’da Ak Parti ve MHP İl Başkanlıkları’na yapılan atamalar, elde edilen sonuca büyük etki yaptı. Oluşturdukları yeni yönetimleri ile kısa zamanda sinerji oluşturan, işe hızla ve vakit geçirmeden büyük bir tempo ile başlayan Ak Parti İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu ile MHP İl Bakanı Adem Yurdagül’ün performansları ile sağladıkları moral üstünlük, sonucun kendi ittifaklarının lehine açık ara üstünlükle sonuçlanmasını kolaylaştırdı.

SIRTLARI MİNDERE YAPIŞTI

Bugüne kadar yapılan seçimlerin aksine, 14 Mayıs seçimlerine hiç olmadıkları kadar şanslı ve avantajlı giren İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), SAADET, DEVA ve Gelecek’in oluşturduğu Millet İttifakı, öncelikle ve özellikle il teşkilatlarının basiretsiz, beceriksiz yönetimlerinden, hele de sorun ve sıkıntılara karşı ilgisiz kalışlarından dolayı rakiplerinin elde ettikleri başarıyı değil yakalamak, yanına bile yanaşamadı, yerinde bir tabirle mindere yapıştı, tuş oldular.

ÖNEMLİ DEĞİŞLİKLER VAR

Dün yapılan seçim sonrasında Erzurum’un vekil profilinde önemli değişiklikler yaşandı. 27’nci dönem milletvekillerinden Selami Altınok (Ak Parti) ile Prof. Dr. Kamil Aydın’ın (MHP) yerlerini koruduğu yeni dönemde Erzurum’u Fak Parti’li Fatma Öncü, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat ile  Yeşil Sol Parti Adayı Meral Danış Beştaş temsil edecek.

EN DRAMATİK KAYIP

Seçimin en dramatik kaybını İYİ Parti Milletvekili Adayı Zekai Kaya yaşadı.

Seçimlerden birkaç ay önce iki böbreğinden birini hayat arkadaşına, çocuklarının annesine veren ve maratona yarı sağlam başlayan ve çalışmaları neredeyse “tek başına” sürdüren Zekai Kaya resmi olmayan son sonuçlara göre vekilliği çok az bir oy farkıyla rakiplerinden Yeşil Sol Parti Adayı Meral Danış Beştaş’a kaptırdı. Kaya bu seçimde 42 bin 13, Meral Danış Beştaş ise 43 bin 466 oy aldı. Kaya bin 453 daha az oy alarak dramatik şekilde seçimi kaybetti.

ÇOĞU OY İŞE YARAMADI

Aynı seçimde Ak Parti 190 bin 212, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 73 bin 431 oy aldı. Diğer partilerin aldıkları oylar ise şöyle belirlendi: CHP 30 bin 349, Yeniden Refah 21 bin 774, Zafer Partisi 10 bin 437, Büyük Birlik Partisi (BBP) 7 bin 654, Memleket Partisi 2 bin 241 oy aldı. Bağımsız Aday İslam Yıldırım da 13 bin 168 oy alarak tek başına birçok partiden daha fazla oy toplayarak sürpriz yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.