Dolar 32,3397
Euro 35,1220
Altın 2.241,18
BİST 8.904,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 4°C
Az Bulutlu
Erzurum
4°C
Az Bulutlu
Çar 4°C
Per 3°C
Cum 2°C
Cts 5°C

ERZURUM’DA MEZARLIK KÜLTÜRÜNE BÜYÜK DARBE

CENAZE VE DEFİN İŞLENRİNDE YAPTIĞI UYGULAMA VE YENİLİKLERİ İLE HALKIN TAKDİRİNİ TOPLAYAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ MEZARLIK BÖLGESİNDE ERZURUM KÜLTÜRÜNE HİÇ DE UYGUN DÜŞMEYEN BİTİŞİK NİZAM YERLER YAPINCA BU DEFA DA TEPKİ TOPLADI.

ERZURUM’DA MEZARLIK KÜLTÜRÜNE BÜYÜK DARBE
1 Aralık 2022 07:36 | Son Güncellenme: 1 Aralık 2022 07:44

CENAZE işleri ve taziye çadırları kurma konusunda verdiği hizmetlerle halkın takdirini toplayan Büyükşehir Belediyesi, Askeriyeden alınan ve Asri Mezarlık’a ilave edilen yeni defin alanında bitişik nizam mezarlar oluşturunca bu defa şaşkınlık uyandırdı.

Erzurum’un çoğu şehre nazire yapan, adı gibi, en eski ve en düzenli mezarlığı olan Asri’de yer kalmayınca, geçtiğimiz yıllarda Palandökenin eteklerine doğru alanda Abdurrahmangazi Mezarlığı açılmış, yapılan parsel çalışmalarıyla isteyen herkese ücret karşılığı tıpkı eskisinde olduğu gibi aile mezarlıkları yeri verilmişti.

Asri gibi son derece düzenli bir görünüme sahip olan Abdurrahmangazi Mezarlığı da dolmaya başlamış ve yeni mezar yeri arayışına girilmişti.

BÜYÜKŞEHİR SINIFTA KALDI

Göreve geldikten sonra, özellikle cenaze işlerinde devrim yapan, cenazelerin gasledilmesinden (yıkanmasından), kefen ve benzer ihtiyaçlarının teminine, namazının kılınması, defni ve taziye çadırı kurulmasından çayı ve yemeğine varıncaya kadar tüm aşamaları başarılı şekilde uygulayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, askerlerden alınarak oluşturulan Türbe Yolu’ndaki yeni mezar bölgesindeki uygulaması ile sınıfta kaldı.

Mezarlık ve defin işleri konusunda hiç bir şehre, yöreye, bölgeye nasip olmayacak güzelliğe ve kültüre sahip olan Erzurum’da aile mezarlığı kavramı, Yeni Asri Mezarlık’ta mezara gömüldü.

ASKERİYEDEN ALINDI

Karskapı Bölgesi’nde bulunan kışlaların boşaltılması ile birlikte atıl hale gelen er eğitim alanları, yapılan karşılıklı anlaşmayla birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. 

Büyükşehir Belediyesi de Türbe Yolu’ndaki geniş eğitim alanını düzenledi, çevresini duvarla çevirdi ve o bölgeyi yeni mezarlık bölgesi olarak ilan etti.

Asri Mezarlık’a ilave olarak düzenlenen yeni alanda mezar yerlerinin”kaldırım yapılıyormuş” izlenimi veren bir uygulamayla yan yana sıralanması, çalışmaların hızla ve estetikten uzak bir anlayışla tamamlanmasını gören çoğu insanı fazlasıyla şaşırttı.

YANLIŞ UYGULAMAYA SON VERİLSİN

Böylesine sıradan bir anlayışın Erzurum kültüründe yerinin olmadığını belirten vatandaşlar, “Gerek asri ve gerekse Abdurrahmangazi’de aile mezarlığı olarak düzenlenen parsellerin kimisinin boş olması, yenisinde yapılan, uygulanan sıradanlığa gerekçe gösterilmemeli. Erzurum’un bir mezar kültürü vardır. İnsanlar belki evlerinin bahçesine ağaç dikmez, ama aile mezarlıklarını ağaçlandırarak, çiçekler dikerek hassasiyetlerini ortaya koyarlar. Büyükşehir Belediyesi başlattığı uygulamaya son vermeli ve bölgenin geri kalan kısmını Erzurum kültürüne uygun şekilde düzenlemelidir” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.