Dolar 32,3292
Euro 35,0378
Altın 2.280,52
BİST 8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

ERZURUM’U YIKALIM GİTSİN!

ERZURUM’U YIKALIM GİTSİN!
26 Kasım 2017 16:32 | Son Güncellenme: 26 Kasım 2017 17:37

BUGÜN Erzurum’da yaşayan çoğu insan, başta da Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin dününü, dünde yaşananları, yapılan ihanet boyutunda yanlışları, bu şehirde yaşamadığından dolayı bilmiyordur.

***

Sadece Mehmet Sekmen değil, birlikte yaşadığımız, aynı kirli havayı tenefüs ettiğimiz çok sayıda insan da, şehrin dününden habersizdir.

***

Üniversiteli gençler mesela…

Ne bilsinler Erzurum’u!

Ya da Müceldili Konağı’nın parlak ışıkları altında yemek yiyenler, oranın bir zamanlar virane bir yer olduğunu ve bizim de içinde bulunduğumuz dönemin ERVAK yönetimi tarafından şehre kazandırıldığını nerden bilsin!

***

Cennet Çeşmesi’nden şimdilerde “kokteyl su” aktığını, kaç kişi bilebilir ki!

***

Bu nedenle Erzurum’un yakın geçmişini ve yaşanılanları sizlere biraz anlatayım istiyorum.

***

Bu şehir, bir zamanlar suyu ve havasının temizliği ile bilinir, dürüst, haysiyetli, sözüne sadık esnafı ile tanınır, gönül eri insanları da “dadaş” diye anılırdı.

***

Yazımda dili geçmiş zaman eki kullandığım için, kimse kusura bakmasın.

Çünkü bu şehrin çoğu güzelliği ve özelliği, içimizden çıkan beceriksiz muhterisler (ihtiraslılar) sayesinde çok gerilerde kaldı.

***

Ülkenin kaderine yeri geldiğinde hükmeden, sosyal ve ekonomik yaşantısıyla örnek alınan, “Doğu’nun sınırtaşı” olma özelliğiyle herkese güven aşılayan Erzurum, yavaş yavaş çökertildi.

Önce suyu ve havası kirletildi bu şehrin.

Kışın öyle gün oldu ki, aşırı kirlilikten sokağa çıkamaz oldu insanlar.

Sonra göçe zorlandılar birer birer.

Bugün büyükşehir olma özelliğini, nüfusunun yetersizliğinden dolayı neredeyse kaybetme tehlikesi ile burun buruna olan Erzurum’dan başlayan ya da başlatılan kaçış, artan hızlarda devam etti.

Köylerin, özellikle Kuzey’deki ilçelerin nüfusu hızla azaldı.

***

Baktılar ki, olmuyor.

Şehrin dokusunu zedelemeye yöneldiler.

Önce kadim mahallelerin isimleri silindi.

Sonra o mahalleleri yerle bir etti, yetmedi kültürel değerlere el uzattılar.

***

Ne olduysa, birden bire Erzurum’da, başını dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın çektiği bir grupta, “altgeçit sevdası” oluştu.

***

Şehrin trafiğini rahatlatacağı iddiasıyla sağa-sola indirilen kazma darbelerinden o dönemde Menderes Caddesi’de nasibini aldı!

***

Yeraltı sularının dağıtım merkezi olduğu sonradan anlaşılan Menderes Caddesi’nde açılan çukur, göle dönerken, başta Cennet Çeşmesi ve Kırkçeşme Hamamı olmak üzere, yöredeki tüm çeşmelerin suları kesildi.

***

Bugün o çeşmeden Cennet’in özel suyunun değil de, toplama merkezinden gönderilen “kokteyl”in akıtığının kaç kişi farkındadır ki!

***

Bilenlerin unutması mümkün değil!

O yönetim gitti, Havuzbaşı’nda “önemli bir bütün”ün olmazsa olmaz en nadide parçası Halk Eğitimi Merkezi Binası’nı, ne hak yere ve de acımasızca yıktı.

***

Yakutiye Kent Meydanı’ndan sonra, Erzurum’ujn bir de nurtopu gibi bir Havuzbaşı Kent Meydanı oldu.

***

O meydanda şimdilerde Büyükşehir Belediyesi “çadır işletiyor.”

***

Elin oğlu şehrini daha yaşanılabilir, insanını daha rahat yaşayabilir kılma adına süper işler gerçekleştirirken, bizim Büyükşehir, “büyük” değil “çoook büyük” düşünmeye devam ediyor(!) ve yıkım üstüne yıkım gerçekleştirerek, hizmetlerini devam ettiriyor!

***

Vatandaş size oy vermiş, işbaşına getirmiş.

Halka hizmet etmek, şehrin sorunlarını en aza indirip, aynı kulvarda birlikte yarıştığımız Trabzon, Konya, Kayseri gibi illeri yakalamak elbet göreviniz olacak.

***

Ama sormak gerekirse; “hizmet böyle mi yapılır?”

***

İnsan soramadan yapamıyor:

Size kim diyor Palandöken’in adını değiştirin, size kim diyor, kar kalitesinin korunması gereken dağın olmadık yerlerine olmadık ucubeleri kondurun!

Harcanan kimin parasıdır?

Yapılan işler kime yaptırılıyor, kaça yaptırılıyor?

Erzurum ekonomisine kaç kuruşluk katkısı vardır yapılan “keskin” işlerin?

***

Erzurum, “Palandöken isminin silinmesi”, yerine uyduruk isimler ikâme edilmesiyle mi kalkınacak?

***

Kış turizminde hamle yapmayı düşünen Erzurum’un, acaba turistik markaya sahip kaç oteli ve kaç yatağı bulunuyor?

***

Niye Erzurum’a özel sektör otel yatırımı yapmıyor, neden Erzurum Kayseri’nin gerisinden nal toplamaya devam ediyor?

Şehrin tarım alanları neden talan ediliyor?

Kuş Cenneti olarak bilinen tarım arazilerinde neden beton yığınları durmadan yükseliyor.

Yoksa yıkımın “teknik” adı mıdır yapılanlar?

***

Her yerden çatlak sesler yükseliyor.

***

Mesela, neden Tortum Gölü’nün çevresine elektrik direkleri yeniden dikilmeye başlandı?

***

Neymiş efendim, orada tünel yapılacakmış da, elektriğe ihtiyaç duyuluyormuş da!

Kimse kusura bakmasın ama, hiçbir tünel ve hiçbir inşaat, Tortum Gölü’nden ve Şelalesinden önemli değildir.

Tıpkı hiçbir üniversitenin, bir kuşun hayatından önemli olmadığı gibi.

 

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Allah cc razı olsun peki ne olacak me yapacağız
    Değerli abim İnan’ın çok üzülüyorum valalhi sahipsiz
    Erzurum.Bir tane sahip çıkan olmadı canım memleketimize

  2. Melayike dedi ki:

    “GÖÇ GÖÇ OLDİ”Erzurum ehramlı teyzeler yok artık ağızlıklı tesbihli DADAŞLAR Yokul olup gitti ne asillik kaldı ne mertlik ZALİMİN ELİNE KALMIŞ ERZURUM !Ne kisenin gücü yetebiliyor nede bir dur diyen Ne kadar aplarsan ağla eline vermezler 1 lokma.

  3. Alaattin Karaca dedi ki:

    Sevgili Akkök,
    Eline emeğine zekana sağlık. Yakında ilimizde Kış turizmini geliştirmek amaçlı toplantı yapıldı bu toplantıya kim katıldı. İlimizde Türizim Komitesi varmı bu komitede kimler var. Palandöken şey ilgili kararları kim veriyor. Kış hakkında , kar hakkında ne kadar bilgiye sahip

  4. Mahir Engin dedi ki:

    Yazıklar olsun:
    Kimse yokmu bu insanlara cevap verip erzurum’a sahip çıksın,Şehrin hertarafi deprem giçırmiş harabeye dönmüş bislikden geçilmiyor sadece gözle görünen yanı göz ününde olan çevre yollar etrafında insanların elinde poşetlerle kağıt toplanıyor şehrin içi rezalet Ana caddeler temizleniyor arka sokaklara baktığınızda büyük şehir nrdeise küçük şehire dönmüş gibi. Tarım arazileri imara açılmış şehrin içi rezalet Belediye bu kararı alındığına Erzurumu seven encümen neden hiçbir şey yapmıyor benim gibi bir çok insan merak ediyor. Yıkalım gitsin zaten Erzurumu yıktılar gitti,Şehrin etrafını imara açana kadar yıkılan yerleri bedeva yapımcılara verseler de eski Erzurum’ kurtasalar ne iyi olur.