Dolar 32,3669
Euro 34,9579
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
13°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

ERZURUM’UN NİMET’İ!

ERZURUM’UN NİMET’İ!
28 Kasım 2019 10:21

“NİMET dendiğinde, insanın aklına önce “ekmek” olmak üzere çok şey gelir.

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göz attığında, “nimet”e karşılık olarak, iyilik, lütuf, ihsan gibi özelliklerin sıralandığını görür insan.

Yine aynı kaynak, “yaşamak için gerekli her şey”i “nimet olarak gösterir bize.

Nimet Yıldırım, TDK’nın tanımladığı nimetlerin dışında bir başka nimet.

Bileni, özellikle de mensubu olduğu camiası iyi bilir, yakından tanır kendisini.

Bilmeyenler açısından söylemek gerekirse, Nimet Yıldırım bir akademisyen; Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı, Fars diline hakim bir Türk bilim insanı.

İran’ın ünlü şairlerinden Firdevsi’ye ait Şahname’yi 7 yıl önce Türkçe’ye çevirmeye başlayan, yaptığı uzun soluklu çalışma sonrasında ortaya koyduğu eseri İran’da yılın kitabı seçilen ve ödülünü İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin elinden alan Nimet Hoca, bir süre önce de Ankara’ya, Beştepe Sarayı’na davet edilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdir edildi. Törende önceki Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım da hazır bulundu.

İKİ BİLİM İNSANINDAN BİRİ

Ülke genelindeki üniversiteler içinden “sadece iki” akademisyenin Beştepe’ye davet edilmesi, bu akademisyenlerden birisinin de Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yıldırım olması, Erzurum’un aynı zamanda ne kadar büyük bir “nimet”e sahip olduğunu göstermesi açısından

Komşu İran’da geleneksel hale dönüşen ve bu yıl 24’üncüsü yapılan Uluslararası Yılın Kitabı Yarışması’nda, tüm rakiplerini geride bırakan ve 2 bin 500 eser arasından birinci olan Şahname’ye İranlılar, “Fars dilini Arapça’nın etkisinden/istilasından kurtaran, ülkede yeniden şiir ve edebiyat dili yapan bir eser” gözüyle bakıyor, dolayısıyla büyük önem veriyorlar.

ÖDÜLÜ RUHANİ VERDİ

Bu çalışmasıyla İran’da büyük ödüle layık görülen, ödülünü de İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin elinden alan Prof. Dr. Nimet Yıldırım’ın, geçtiğimiz günlerde de Ankara’ya, bu defa da Beştepe Sarayı’na davet edilmesi mutluluğu katmerleştirdi.

İran ile dostluk ve komşuluk ilişkilerinin temelinin asırlar öncesine dayandığını belirten Prof. Dr. Nimet Yıldırım, bu bağı ancak şiir, edebiyat ve kültürel çalışmaların kuvvetlendireceğine işaret etti. Toplamda 53 bin 300 dizeden oluşan Şahname’nin İran’da “şahların kitabı” olarak anıldığına işaret etti.

Aynı eserin, adı “İran” olarak anılmayan ülke topraklarında egemenlik kuran Gazneliler, Selçuklular, Timurlar ve Moğollar ile, 1926 yılına kadar Türk yönetimlerinde olan bölgelerin tarihlerine, kültürlerine mitolojilerine, dinlerine yer veren bir eser olduğunu da vurgulayan Yıldırım Hoca konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

ÇALIŞMANIN BENZERİ YOK

“- Şahname’de tam İran’da hüküm sürmüş tam 64 hükümdarlık döneminden söz edilir. Yaptığım çeviri, orijinali dışında bu kadar beyite yer veren ve ünlü baskıları esas alarak Türkçe’ye çevrilen tek çalışma, yani böyle bir çalışmanın bu boyutta benzeri yok. Şahname geçen Mayıs ayında İstanbul’da basıldı. Türkiye’nin bu alanda aldığı ilk ödül. O görkemli salonda, ülkemizin, üniversitemizin, şehrimizin adını anons ettirmek, benim için çok önemli ve gurur vericiydi. Aynı gururu geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu defa Beştepe’ye bizi davet ederek yaşattı. Atatürk Üniversitesi’nin, dolayısıyla Erzurum’un adını böylesi önemli yerlerde ve etkinliklerde duyurmak, insanı hem gururlandırıyor, hem de fazlasıyla mutlu ediyor.”

ELÇİLERE DE HEDİYE ETTİ

Beştepe Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona çeşitli ülkelerin Ankara büyükelçilerinin de davetli olduğunu hatırlatan Nimet Yıldırım, “Tacikistan ve Afganistan’ın konuşma dili de Farsça. Büyükelçilere Şahname’yi hediye ettim. Çok mutlu oldular. Resepsiyon sonrası beni Tacikistan Büyükelçiliği’ne çay içmeye davet ettiler. Orada da hem çalışmamızdan bahsettim, hem Erzurum’u, hem üniversitemizi anlattım. Samimi ortamda gerçekleşen görüşme sonrası Erzurum’a dönmem gerekiyordu. Beni havalimanına elçilik araçlarıyla gönderdiler. Bu da benim açımdan ayrı bir mutluluk tablosu oluşturdu” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.