Dolar 32,3130
Euro 35,0793
Altın 2.309,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

FARKINDA OLMADAN HARCIYORUZ!

FARKINDA OLMADAN HARCIYORUZ!
8 Şubat 2020 16:06

market alışverişi ile ilgili görsel sonucu

HER alanda yaşanan gelişmeler ve yenilikler insanların harcamalarının kontrolünü kaybetmesine neden olabilmektedir. Tasarruf etmek istesek de birçoğumuz bunu başaramıyor. İnsanın canının çektiği şeylerden vazgeçmesi de oldukça zor. Sıcak havalarda su içmek yerine başka içeceklere yönelmek normalde yapacağımız harcamadan daha fazlasını yapmak anlamına gelmektedir. Bunun gibi farkında olmadan yapılan birçok harcama var. Yazımızda da bu sınıfa giren 5 büyük harcamadan bahsedeceğiz.

1- Telefon faturaları:

Kullandığımız kişisel cep telefonlarını faturalı kullanmak bazı durumlarda tasarruf sağlayabilir ancak bazı durumlarda da fazla ödeme yaptığımızın farkına varamayabiliyoruz. Kullandığınız cep telefonunuzun limitini kontrol etmediğinizde limit aşımından dolayı fazla ödeme yapabilirsiniz. Her ay konuşma süreniz en fazla ne kadar oluyorsa buna göre tarife seçmeniz fatura harcamalarınızıazaltabilecek bir yöntemdir.

2- Süpermarket alışverişi:

Büyük süpermarketlerdeki ürün yerleşimleri ve sunumlar, sizi farkına bile varmadan fazla alışveriş yapmaya itmektedir. Marketlerin bu tip yerleşimleri bir pazarlama tekniğidir. Kampanyalar ve indirimli ürünler ilginizi çekebilmekte ihtiyacınız olmasa da almanızı teşvik etmektedir. Markete gitmeden önce bir ihtiyaç listesi belirlemeniz ve buna göre alışveriş yapmanız farkında olmadan harcama yapmanızın önüne geçebilir.

3- Kredi kartı ile yapılan harcamalar:

Kredi kartları insanın hayatında büyük ödeme kolaylığı sağlayan önemli unsurlardır. Kredi kartı kullanıcılarının en sık düştüğü yanlış, kredi kartı ile harcama yaparken sanki kendisinin ödemediği hissini vermesidir. Bunun bilincinde hareket ederek kredi kartları ile farkına varmadan yapabileceğiniz gereksiz harcamalardankaçınmalısınız. Ayrıca kredi kartı ödemelerinizde sürekli olarak asgari ödeme tutarını ödemeyin, mümkünse o ayki harcamanızı kapatmaya gayret edin, çünkü asgari ödeme tutarını ödemeniz bankanın kalan bakiyeye yüksek faizler işletmesine ve borcunuzu yükselmesine sebep olabilirsiniz.

4- İçecek harcamaları:

Bir kafede ya da bir pastanede oturup bir şeyler yerken yanında içtiğiniz içecekler market fiyatlarından çok çok yüksek bedellerle satılmaktadır. Sadece yanında bir içecek olsun diye yapacağınız bu tür harcamalarınız bir de bakmışsınız ciddi rakamlara ulaşmış. Çok gerekmedikçe 1/10 fiyatına alabileceğiniz bir şeye bu bedelleri ödemeyin.

5- Gazete ve dergi harcamaları:

Bazen tek tek aldığınız şeyler sürekli alıyorsanız toplamda yıllık bazda size daha fazlaya mal olacaktır. Şayet dergi ve gazete konusunda böyle bir alışkanlığınız varsa yıllık abonelik yaptırıp ciddi oranda tasarruf edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.