Dolar 32,5868
Euro 34,8351
Altın 2.495,48
BİST 9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

HELAL SANA BAŞKAN!

HELAL SANA BAŞKAN!
26 Mart 2022 21:51 | Son Güncellenme: 27 Mart 2022 06:18

TORTUM‘un Pehlivanlı Köyü’nün hemen girişinde, yola paralel tek katlı, çatılı uzunca bir bina var.

Bülent Ecevit’in başbakan olduğu 1974 yılında köy halkı için üretim kooperatifi amaçlı yaptırılmış.

Neredeyse 48 yıl önce!

Kaloriferli.

Kalorifer kazanı hala orada, yerli yerinde duruyor.

*

Ne demişti Ak Parti Milletvekili İbrahim Aydemir:

“İktidarımızdan önce bazı kurumlarda kalorifer yoktu!”

*

Oysa bu ülkede neredeyse 50 yıl önce, hem de bir köyde kaloriferli bina yapılmış!

*

Bu açıklama, sayın Aydemir’in benzer açıklamaları gibi basında yer buldu ama, halk tarafından ciddiye alınmadı.

Çünkü Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında herkes de biliyordu ki, devlet dairelerinde kalorifer vardı ve bu gerçeği İbrahim Aydemir’in bilmemesi mümkün değildi.

*

Sayın Aydemir’in sansasyonel açıklamaları kaloriferle sınırlı değil, daha çok var.

Ancak o açıklamaları sıralayıp, konuyu dağıtmak istemiyor, buradan Ak Parti Erzurum İl Başkan’ı Mehmet Emin Öz’ün son toplantısında yaptığı değerlendirmelere gelmek istiyorum.

*

Mehmet Emin Öz’ün yaptığı basın toplantısının konusu neydi, davet edilmediğimiz için bilmiyorum.

*

Bildiğim, Başkan Öz’ün tıpkı birkaç ay önceki açıklamasında olduğu gibi, kitabın ortasından konuşmasıydı.

*

Mehmet Emin Öz, geçtiğimiz yılın kasım ayı başlarında Aziziye Belediyesi’nde katıldığı bir toplantıda, imam hatip mezunlarının işe yerleştirilmediği yolunda teşkilat üyelerinden gelen eleştiriye tepki göstermiş; “Bu girdaptan kurtulmamız lazım. Şu şunun adamı, şu imam hatipli böyle bir şey olabilir mi? Bu imam hatiplik nasıl bir şey? Başka şeyler söylüyorsun, ‘o milli görüşçü değil’ diyorlar. Ne yapalım yani! Milli Görüş’çülük, Yahudilik gibi anadan doğma mı oluyor” diye çıkışmış, bu çıkışı kimi partiliden eleştiri alırken, çoğu vatandaş da sosyal ağlarda kendisine destek mesajları göndermişti.

*

Aynı Mehmet Emin Öz, bu defa da Ak Parti Erzurum Milletvekili, aynı zamanda Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Selami Altınok ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Aziziye İlçesi Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan’ın da hazır bulunduğu toplantıda, Erzurum ile Malatya’yı kıyaslamış, yine kitabın ortasından konuşmuş, bu defa da “Malatya 90’lı yılların başında bizden en çok 10- 15 yıl öndeydi. Bugün Malatya ile kıyaslanabilir noktadan çok uzağa düştük” diyerek çarpıcı bir gerçeğe daha vurgu yapmış.

*

Bunlar, Ak Parti’de şimdiye kadar hiç görmediğimiz şeyler…

Bir başkan kalkacak, icraatlarına yönelik uygulamadaki yanlışları açık yüreklilikle dile getirecek, öz eleştiride bulunacak!

Olacak iş miydi?

Ama oluyordu!

Öncelikle Ak Parti İl Başkanı sayın Mehmet Emin Öz’ü, gösterdiği cesaret ve samimiyetinden dolayı kutluyorum.

Helal olsun!

Keşke sayın Öz’den önce il başkanlığı yapmış olanlar da aynı samimiyet ve içtenlikle davranmış, “Biz şurda yanlış yaptık” diyebilmiş ve o yanlışları düzeltmek için gerekli adımları cesaretle atmış olsalardı, pek ala biz Malatya’yı da geçerdik, diğerler illeri de!

*

Artık herkes de görüyor ki, lafla peynir gemisi yürümüyor.

*

Ne pahasına olursa olsun şehir olarak gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor.

*

Eğer biz sorunların üzerini örtmeye, sıkıntıları halının altına süpürmeye devam edersek, bugün düştüğümüz olumsuz durumdan çok daha kötüsüne düşmemiz kaçınılmaz hale gelir!

Başkan Öz kapısına aş ve iş istemek için dayanan yığınları zaten görüyor, gidişatın iyi olmadığının o da farkında.

*

Biz yaştakiler, Erzurum’un en az 50 yılını iyi-kötü biliyoruz.

*

Sadece bölgesinin değil, ülkenin de önde gelen gelişmiş kentleri arasında yer alan, 65 yıllık üniversite şehri Erzurum, şimdilerde mazisini arıyor.

*

Değil büyükşehirler ya da normalleri…

Artık ilçelerden dönme kentlerin bile hemen her anlamda gerisine düşen, işsizliğin büyük boyutlara ulaştığı, üniversite mezunlarının çaresizlikten başka diyarlara iş ve ekmek için gittiği, üniversite hocalarının baskı ve kayırmacılıktan bunalarak kaçarcasına kendilerine imkan sağlayan üniversitelere yelken açtığı, tarikatların cirit attığı, eğitimin yerlerde süründüğü Erzurum’da umutsuzluk, hakim bir güç olarak karşımızda duruyor.

*

Bu hakim gücün mutlaka alt edilmesi, insanımıza kaybettiği güveninin yeniden kazandırılması ve ne pahasına olursa olsun Erzurum’a sahip çıkılması gerekiyor.

*

Bu anlamda “en cesaretli adım”ı hiç kuşkusuz Ak Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz atmış…

Gerçekleri, içinde bulunduğumuz olumsuzlukları son derece yalın, anlaşılabilir bir dille anlatmış, siyasi geleceğinin liderinin iki dudağı arasında bulunduğu bir partide kendini ortaya koymuştur.

*

Bu noktada herkesin Mehmet Emin Öz’ü alkışlayıp, destek vermesi gerekirken; “Gördünüz mü itirafları, sonunda gerçekleri söylemek zorunda kaldılar” türünde alçaltıcı, alay edercesine değerlendirmeler yaparak insanı söylediğine bin pişman etmek bilmem ki, kime ne kazandırır?

*

Başkan Öz, kitabın ortasından değil de başkaları gibi gerçekleri ters yüz ederek, abartılı şekilde konuşabilir, “Biz Erzurum olarak sosyal ve ekonomik alanlarda büyük aşama kaydettik. Malatya ardımızda nal topluyor. Gaziantep, Denizli, Çorum, Trabzon bize yetişmek için çabalıyor ama yetişemiyorlar” da diyebilirdi.

*

Başkan böyle yapmamış, hem de herkesin gözü önünde gerçeklerin gizlenmeden, üstü örtülmeden söylenebileceğini herkese göstermiş, Erzurum’un yıllar içinde nereden nereye yuvarlandığını cesaretle ortaya koymuştur.

*

Bu, cesaretle atılan ilk adımdır.

*

Ancak peşinden başka adımların da atılması gerekiyor.

Şayet Erzurum’un kanayan yaralarını saracak eylem planları hazırlanmaz, ekonomiyi düze çıkartacak, işsizliği azaltacak, göçü durduracak önlemler ivedilikle alınmaz ise…

Başkan Öz’ün gösterdiği cesaret ve yaptığı çıkışın kıymeti kalır mı?

Bence bunu da gidip İbrahim Bey’e sormak gerek.

Nasıl olsa o, her  şeyi biliyor!

YORUMLAR

  1. Cahit Coşkun dedi ki:

    Tebrik ederim Öztürk Bey çok güzel ve gerçekçi tespitler… Keşke şu yüksek hızlı tren konusuna da değinseydiniz !