Dolar 32,5431
Euro 34,8206
Altın 2.432,77
BİST 9.707,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

HERKES HER ŞEYİN FARKINDA

HERKES HER ŞEYİN FARKINDA
25 Ekim 2019 15:19

ANKARA‘da bu yıl yedincisi düzenlenen Erzurum Günleri’nin ardından, aralarında bu satırların yazarınının da bulunduğu bir grup insandan, ciddi itiraz sesleri yükseldi.

Aslında itiraz etkinliğe değildi. Biz dahil, bizim gibi düşünenler, tanıtım organizasyonundan çok, “Erzurum” adının pervasızca ve de “kişisel çıkar amaçlı” kullanılmasına karşı çıkıyorlardı.

Erzurum dışında yaşayan ve sıla özlemi içinde olan her kim var ise, elbette yaşadıkları yerler neresiyse, oralarda bir araya gelmeli, şenlikler düzenlemeli, şerefene günleri yapmalı, kurtuluş bayramlarında etkinliklere imza atmalı, bar oynamalı, türküler söylemeli, bir yandan memleket havası koklarken, diğer yandan da aralarındaki dostluk bağlarını daha kuvvetlendirmeliler.

Böylesi ilişkilere, etkinliklere; dostlukları, ahbaplıkları öne çıkartan faaliyetlere kimse elbet bişey demez, diyemez; dese de, “bu saçma karşı koyuşa” aldırış eden olmaz.

Uzun zamandan beri Ankara’da, farklı vakıflar tarafından “kardeş payı” yapılarak düzenlenen Erzurum Günleri’nin 7’ncisinin ardından, bu defa hiç olmadığı kadar olumsuz sesler yükseldi; özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarda insanlar, her şeyin farkında olduklarını, “hicap duymayı unutmuş” insanların kâh yüzlerine söyleyerek, kâh yazarak muhataplarına hissettirdiler.

Ankara’daki Erzurum Tanıtım Günleri’nde bulunan, yaşanılanlara bire bir tanıklık eden, Erzurum ile ilgisi olmayan standlara şaşkın şaşkın bakan, hele de “yöresel ürün” almak isterken “kaz gibi yolunan”ların yanında; basından takip ettikleri kadarıyla bilgi sahibi olan ecrzurumdanhaberler.com takipçilerinin sesine, yoğun gündem arasında kulak verelim istedik.

Son derece ilginç, bir o kadar da çarpıcı yorumların yapıldığı o paylaşımlardan birkaçını, burada yayınlamak, neredeyse kaçınılmaz hal aldı.

İŞTE O YORUMLAR

Selahattin Öğdüm: Bu etkinlikleri hazırlayanlar aslında kendilerini ya siyasete, ya da hatırlı bir mevkiye hazırlıyor. Bu kişiler Erzurum’da ikamet ettiler mi, ya da Erzurum’da oldukları sürede şehrin hangi sosyo kültürel etkinliğinde payları vardır?

Murat Resuloğlu: Batıda yaşayıp, Erzurum’daki esnafı sömürmekten başka hiç bir işe yaramıyorlar. Önemli olan onların bu şehre gelip, buradaki fuarlara katılmaları gerekir. O zaman onların Erzurumlulukları daha iyi anlaşılır. Milleti ayaklarına çağırarak, kendilerine rant elde etmekten başka bir şey yaptıklaŕı yok

Cevdet Çelik: Muhakkak ki faydaları da olmuştur. Biz gurbetteki Erzurumlular’a, özellikle hasretini çektiğimiz yöresel ürünleri alma ve hasretini çektiğimiz eşi, dostu görme fırsatı doğurdu. Ancak yineliyorum; getirisinden çok götürüsü olmuştur. Bunun da en büyük etkeni fahiş fiyatlardır…

Nurettin Yiğit: UNESCO’nun gastro listesine girmedikten sonra, o kadar Erzurum günleri yapın ne olur? Çakma ürünlerle, Erzurumlu olmayanlara stant eçğp, bizm ürünlerimizin taklidini satanların boy göstereceği günler bizim olamaz .Ama temennim son Erzurum günleri için ERKON istişare toplantısı yaptı iddialı olan STK lar bizi mahcup etmezler.

Ümit Kotanoğlu: Erzurum Günleri Erzurum’da yapılırsa, şehrimize katkısı olur… Ankara’da, İstanbul’da veya başka şehirde yapınca çok merak ediyorum Erzurum’a ne katkısı oluyor MASRAFTAN BAŞKA… Erzurum da öyle Erzurum Günler yapılmalı ki, sıla hasreti ile yanıp tutuşan gurbette olan Dadaşlar, Erzurum Günlerinin yapıldığı günler Erzurum a akın etmeliler…

Murat Bulut: Samimiyetsiz yapılan eylemler, sadece organize edenlere çıkar sağlıyor. Göstermelik.. Hakikat içerikli olursa o zaman faydasına inanmak doğru olur. 

Cafer Burucu: Hiçbir yararının olmadığına, aksine bir çok kamu kurum yetkilisinin boşuna mesai kaybına, zaman kaybına, iş kaybına, dünyanın gereksiz masrafına vesile olduğuna inanıyorum.

Güven Gülüm: Erzurum’a değil, uzak ilerde yaşayanlar için iyi olur. Fakat bu işi ticarete döktükleri için, konu işlevini kaybediyor. Düşünün organizeyi yapanların çoğu dışardan. Tarih yok, kültür yok (bar ve türkü ) hariç bir de siyasi rant var. 

Vedat TokatlıErzurum’a bir şey kazandırdığını bilmem ama, bazılarına bazı şeyler kazandırıyor. Basma kalıp gömleğini yırtamamış bir etkinlik.

Murat Özbey Özbey: Yok be abim birileri STK adına pirim ve çıkar için böyle şeyler yapıyor. Erzurum günleri, İstanbul ve Ankara’da sadece gurbetteki hemşehrilerimizin duygularını kullanarak pirim yapıyorlar. Kusura bakmasınlar ne kadar kurumlarda emekli olmuş eskimiş müdür varsa STK ları ele geçirmiş makam olarak kullanıyor. Erzurum’a ve Erzurumlu’ya bir dirhem faydaları yok

Serdar Bulut: Körler sağırlar birbirini ağırlar. Gurbetteki Erzurumlunun hasret giderdiği bu basit panayırların şehrimize hiç bir faydası yoktur. Bu günleri kamu kuruluşları ile ortaklaşa düzenlediğini söyleyen dernek ve vakıf yöneticileri, siyasileri parlatmak ve yağlamak için gayret sarfederler, konserlerde ön sıraları onlarla paylaşıp fotojenik fotoğraflar ile sosyal medyada boy gösterirler, hepsi o kadar. Erzurum dışında yapılan bu tanıtım günlerinin turizm, ticaret ve kültürel anlamda Erzurum’a bir katkısı yoktur, 20 yıldan fazla zamandır hemen hemen tüm Anadolu kentleri bu tanıtımları yapmakta, ancak her yıl çeşitli zamanlarda tekrarlanan bu günler yeme içme panayırından öteye geçememektedir.

Haluk Sungur: Birkaç sene önce Feshane’de yapılan Erzurum günlerine gittim. Rezillikten başka hiçbir şey değildi. Utandım ,utandım,utandım..

Halit Arda Aras: Kazandırmaz mı? İstanbul’a geldiler, koşarak gittik, bir tl olan ayran 4 tl. İstanbul’da bile tombik ekmek arası döner 6 tl. iken Erzurum döneri 14 tl, 25’e aldığımız tereyağı 40 tl. Dedim siz tanıtıma değil soyguna gelmişsiniz. 

Murat Balkuş: 14/17 kasımda İstanbul’da yapacağımız günlerinden sonra, ben sana samimice derim abi. Çok emek veriyoruz güzel şeyler yapacağız. Ama ne faydası olur, onu gözlemleyeceğim. Aslında bana kalırsa Doğu Fuarı yeniden yapılsa. Dernek vakıflarada etkinlik alanında birer gün verilse. Gelip Erzurumda fuarda faliyetimizi yapsak. Orada çalıştaylar düzenlense. Ulusal basın davet edilse. Komşu iller hatta ülkeler davet edilse. Neden olmasın. Çünkü Erzurum günleri kazanç kapısı olmuş.

Erdoğan Zegerek: Aslında düşünce güzel ama uygulama madrabazca! Organizatörler fahiş yer kirası alıyorlar. Yerel ürünlerin özlemini çeken gurbetçiler yüksek fiyatladan muzdarip oluyorlar! Kalite ve fiyatlar denetlenmeli! Her şeye rağmen iyi bir hizmettir! Her il düzenlemektedir!

Muhammet Taşkesenlioğlu: MEMURİYETİM SEBEBİ İLE BEN 30 YILI AŞKIN ERZURUM DIŞINDA YAŞIYORUM ERZURUM STANDININ OLMASI O ŞEHİRİN KÜLTÜRÜNÜ MUTFAĞINI ERZURUMA TURİZİMİN AÇILAN BİR KAPISI OLARAK GÖRMEK GEREKİR OLUMLU KATKILARI MUHAKKAK OLACAKTIR HİÇBİR ŞEY YAPMAMAK İSE UNUTULMAKTIR.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.